Richard Kraan

Richard Kraan (1965) is werkzaam bij PwC Utrecht. Hij is partner accountant in Utrecht. Daarnaast is hij actief betrokken bij Groot Utrecht, Kring Utrechtse Ondernemers (KUO), het Business Peloton Utrecht en de Singelloop. Samen met zijn vrouw Marie-José en zoon Bas woont hij in Doorn.

Richard Kraan

"Leefbaar, gezond en uitdagend"

door Agnes Koerts

"Niet wachten tot problemen ons boven het hoofd groeien. Nu inzetten om Utrecht leefbaar, gezond en uitdagend te houden". Voor UDB-lid Richard Kraan is dit het centrale thema. "Werkgelegenheid, voorkomen van uitsluiting, daar moeten we aan werken. Als we slagen, zijn we als stad uniek."

Vanaf het eerste uur, de oprichting in 2009, draait Richard Kraan mee in de UDB. Hij was een van de wegbereiders voor het platform dat wil dienen als smeerolie voor samenwerking tussen overheid, bedrijven en opleidingen in de stad Utrecht. Vanuit zijn baan als accountant / partner bij PwC in Rijnsweerd kijkt hij naar de stad en hij ziet grote vooruitgang.

Grote vooruitgang

Richard Kraan: "De ambitie is groter geworden om Utrecht leefbaar en gezond en economisch sterk te houden. Bedrijven voelen hun maatschappelijke rol veel beter, dat zie je ook bij de selectie van hun management en personeel. De roep is sterker richting bedrijfsleven: ondersteun acties en draag bij aan een oplossing op het gebied van werkgelegenheid, vluchtelingen, het sociale domein"

Bedrijven denken mee

"Bedrijven willen meedenken wat hun bijdrage kan zijn aan de opgaven van de stad. Ze moeten daarvoor buiten hun eigen bedrijfsmatige kaders denken. Dat verbindt. Maar de creativiteit die opborrelt moet dan ook worden gebruikt, omgezet, en dat vergt energie, een extra kracht om de ideeën verder te brengen. De UDB maakt aanzetten, en dan moet het idee verder, naar een concept. Regie is nodig. Ik zie daar een taak voor de overheid, de provincie, de gemeenten."

Mentaliteit is veranderd

Sinds 2009 signaleert Richard Kraan een opgaande lijn in stad en provincie Utrecht. "Toen zeiden we nog: wat is de rode raad? Nu zien we waar Utrecht sterk in is, de mentaliteit is veranderd bij burgers en bedrijven. De UDB heeft getoond richting maatschappelijk veld dat zij de verbindende partij kan zijn op diverse onderwerpen. Net even die kwesties een duwtje geven aan een oplossingsrichting. Daar worden we ook voor gewaardeerd. Ik zie echt dat de UDB heeft bijgedragen aan een groter verantwoordelijkheidsgevoel voor de stad."

Iedereen profiteert

Dat Utrecht grote wielerevenementen als de Tour de France en de Vuelta kon vieren, was mede te danken aan de inzet van Richard Kraan. Hij noemt dat als voorbeeld van wat Utrecht kan bereiken: een gezamenlijk initiatief, waarvan de hele bevolking profiteert. Hij wist -veelal achter de schermen- het bedrijfsleven warm te krijgen voor unieke financiële en andere bijdragen. De gemeente en de wieler-directies bijeen te brengen. Richard Kraan: "Sport is een belangrijke verbinder voor mensen uit alle wijken".

Meer interviews

06-11-2023 | "Constructief, maar wel kritisch" - Rien Nagel, Kees Rutten en Monique Mourits
29-07-2020 | "De culturele sector is hechter geworden" - Quinten Peelen
26-05-2020 | ‘Besluit snel maar sta open’ - Remco van Lunteren
20-11-2018 | “Bewegen en sport in de buurt verdienen aandacht en geld” - Jan Willem Maas
11-12-2017 | "‘Hoog’ en ‘laag’ onderwijs moet uitgebannen" - Kees Rutten
07-01-2017 | "Leefbaar, gezond en uitdagend" - Richard Kraan
07-01-2017 | "Meer Utrechts ontwerp in de stad" - Quinten Peelen
22-07-2016 | "Hoe Utrecht kan profiteren van kunstenaars" - Jeroen Hermkens
24-03-2016 | "Utrecht is een warme stad" - Eric van Dorp
24-03-2016 | "Utrecht gezond houden" - Mirjam van Velthuizen
09-03-2016 | "Meer eenheid in de stad" - Steven de Waal


» » Richard Kraan