Cas van Arendonk

Cas van Arendonk

"Geslaagd mede dankzij netwerk Utrecht Development Board"

In de voormalige stadsbussen-werkplaats van het Utrechts openbaar-vervoerbedrijf gonst het van de 350 congresgangers, verenigd rond het thema 'sociaal ondernemen'. Managing partner Cas van Arendonk van Kirkman Company: "Wij zien al jaren de groei in social enterprise. Niet alleen starters met hun focus op nuttig werk, in plaats van snel veel geld verdienen. Ook grote bedrijven zoeken naar eigen bedrijfselementen die maatschappelijke toegevoegde waarde opleveren." Het is zomer 2014.

Grotere schaal

Door contacten met UDB-leden Michiel Bodt en Trude Maas ontstond het plan voor een groot opgezette Social Enterprise Day met inleidingen en workshops. Van Arendonk: "Het netwerk van de UDB bracht ons in contact met de gemeente Utrecht. We troffen direct de juiste mensen daar. Zij pakten het idee enthousiast op. De gemeente huurde de vroegere werkplaats NUtrecht, en stelde die met diverse faciliteiten aan ons ter beschikking. We zijn vroeg begonnen aan de voorbereidingen. Keynote speakers werden UDB's Trude Maas en WakaWaka-ondernemer Maurits Groen."

Op kleinere schaal had Kirkman al social enterprise-bijeenkomsten georganiseerd. "Twee keer bijvoorbeeld in en om ons kantoor in Baarn, compleet met tenten in de tuin. RTL-Z besteedde er een week lang elke dag aandacht aan." Nu leidt samenwerking met UDB en gemeente Utrecht tot grotere schaal, ook in 2015. Van Arendonk: "Dat smaakt naar meer." 

Studenten lopen warm

Michiel Bodt, trekpaard van deze Social Enterprise Day, trad toe tot de UDB toen hij sociale onderneming MOVE voor studenten had opgericht, gevestigd op het Utrecht Science Park. Dat Utrechtse studenten en jongeren warm lopen voor zijn ideeën, bevestigde een groot onderzoek dat de UDB in 2013 liet uitvoeren. Resultaat: van MBO, HKU en HU tot aan de universiteit zeiden studenten dat zij graag sociale-ondernemingsprojecten willen uitvoeren.  Een eerste concrete samenwerking is er nu tussen studenten van deze kennisinstellingen in het project In de Maak.

Utrecht en sociaal ondernemerschap

Kirkman trok Michiel Bodt aan als consultant. Vervolgens bleek naar aanleiding van de Social Enterprise Day duidelijk dat de gemeente Utrecht oren heeft naar verdere ontwikkeling van sociaal ondernemerschap in Utrecht. Sinds najaar 2014 onderzoeken Kirkman Company en gemeente Utrecht nu samen hoe sociaal ondernemen een verankerde plek kan krijgen binnen de gemeente. Daarmee kan sociaal ondernemerschap onder andere een bijdrage leveren aan de ambitie van het college van B&W om in 2018 de stad en regio te zijn met de laagste werkloosheid van Nederland.

Kirkman Company wil zich graag profileren in de wereld van het sociaal ondernemen. Cas van Arendonk vertelt hoe hij zelf nu werkt aan de Green Deal Circulair Inkopen. Hij brengt partijen bij elkaar rond produceren, verkopen en inkopen van gerecyclede producten, te beginnen met meubels. "Wij laten zien hoeveel nieuwe kansen dit biedt, zodat de traditionele meubelmarktpartijen hun roer ook omgooien". 

Lees ook:

https://www.utrechtdb.nl/ergens-eten-voor-een-euro.html

https://www.utrechtdb.nl/utrecht-koploper-sociaal-ondernemen.html  

https://www.utrechtdb.nl/stimuleer-sociaal-ondernemen-bij-studenten.html

https://www.utrechtdb.nl/studeren-en-een-biertje-drinken-is-leuk-maar-met-je-omgeving-bezig-zijn-is-pas-echt-top.html

 

Alle interviews

30-10-2022 | "Meer succesformules maken voor goede stedelijke debatten" - Tessa Hagen
01-03-2016 | "Nu kan het nog" - Maarten van Bottenburg
17-02-2015 | "Onafhankelijk legt de UDB contacten" - Nicoline Meijer
24-11-2014 | "UDB stimuleert sociaal ondernemen" - Cas van Arendonk
14-10-2014 | "UDB opent deuren" - Wilma Heideman
12-09-2014 | "Stimuleren en verbinden'" - Robert Koch


» »