Appèl: Ruimte voor een andere blik
In de anderhalve-meter-samenleving knelt de stad meer dan ooit. Op vijf thema`s werkt de Utrecht Development Board aan nieuwe verbindingen, zoekend naar ademruimte voor alle Utrechters en hun bezoekers.
De stad is zelf de school
Onderwijs wordt meer een coproductie. Meer samenwerking tussen instellingen en bedrijven, meer vraagstukken uit de stad als leerobject, meer gericht op verbeteringen in wijken.
> Lees verder
Focus op taal
Taal is de verbinding tussen mensen, en het is onacceptabel dat een toenemend aantal stadgenoten onvoldoende vaardig is.
> Lees verder
Utrecht stad van gastvrijheid
Hoe bejegenen we elkaar? Hoe ervaren buitenstaanders en nieuwkomers ons op dat punt? Houden we in de publieke ontmoeting echt rekening met elkaar? Gedrag verandert niet 1,2,3.
>Lees verder
Mooie publieke ruimte van en voor ons allemaal
Vergeet kunst en cultuur niet. Schoonheid moet een rol spelen, en we moeten ons zelf ook meer betrokken voelen bij de inrichting van de openbare ruimte. Zeker nu hij schaarser wordt.
> Lees verder
De stad beweegt
Georganiseerde en niet-georganiseerde sport, klassieke sporten dan wel nieuwe vormen. Maar ook gewoon lopen. Dat stelt eisen aan de inrichting van de straat en beschikbare faciliteiten.
> Lees verder
Hoe wij werken
De inmiddels standaard geworden werkwijze van de UtrechtDB zoekt naar de stem en ervaring van de burgers zelf. Wij nodigen verschillende belanghebbenden uit om een thema scherper te krijgen en zicht op de aanpak ervan te verbeteren. In verschillende sessies brengen we mensen bij elkaar die allemaal een stukje van de oplossingen in handen hebben. Ze leren elkaar kennen, ze pakken soms meteen dingen op. Waar niet, gaan we verder met verbinden door ad hoc bijeenkomsten te organiseren.
En toen kwam er een onbekende en virulente infectie ziekte: Corona. Fysieke ontmoetingen zaten er even niet meer in. En met de digitale wereld moesten we om leren gaan. Wat overigens nog best meeviel.
- Wat gebeurde er intussen in de stad?
- Wat leerden we over onze eerder gekozen thema’s en onze prioriteiten daarbij?
- Verandert onze analyse, onze aanpak?
Utrecht Development Board » Appèl: Ruimte voor een andere blik

"De culturele sector is hechter geworden"
Quinten Peelen, directeur K. F. Hein Fonds, ziet na de Corona-verlamming de levenslust van de culturele sector in en om Utrecht opleven. “Ik denk dat we een tijd ingaan van experimenteren, nieuwe vormen. En delen, via open source of fysiek” zegt hij in ons interview bij vertrek uit de Utrecht Development Board. “Corona maakt dingen mogelijk die heel moeilijk leken”.
