Juli 2019
Griftpark. Foto Juri Hiensch

Kwaliteit in de grote stad

Utrecht groeit uit tot een grote stad, terwijl de digitale revolutie onzichtbaar door de straten waait. De geluiden van de UtrechtDB-leden wijzen naar wat leeft en broeit in de stad. Lees er onze zeven wisselcolumns op na, die zij afgelopen maanden schreven. Zij zoeken naar kwaliteit: woonruimte voor onderwijzers, ontmoeten in de buurt, meer ruimte voor bewegen op veilige stoepen en pleinen, vaker iets wat oud is nieuw maken, ondernemerschap.
Ook als het gaat om ontdekte bouwgrond boven het spoor: niet de projectontwikkelaars of speculanten rapen het goud op. “Maar de burgers die de kwaliteit van de stad liefhebben, en daar 21e-eeuwse vormen willen zien”.
In deze Nieuwsbrief, na het eerste volle jaar van ons nieuwe gemeentebestuur, peilen we de temperatuur van ‘gezond stedelijk leven’.

Columns

Gaten voor de klas

Nieuwe leerkrachten vinden en huidige docenten binden valt niet mee in onze stad, waar de huizenprijzen sky high gaan. Verontruste schoolbestuurder Eric van Dorp meldt de eerste gaten voor de klas. Dat is ernstig. Het lerarentekort in Utrecht kwam wat later in beeld dan in de andere grote steden. Utrecht groeit, dus alle kans om naast ego-versterkende hoogbouw ook traditionele eengezinswoningen te bouwen met redelijke prijs. Zodat ook een (startende) leraar een huis kan krijgen.
Lees meer
Foto Juri Hiensch

Manhattan aan de Vecht

In zo'n knooppunt als Utrecht ligt het goud voor het oprapen: de ruimte boven de sporen in het centrum. Allemaal hectares waar woningen en bedrijven kunnen komen. Trude Maas ziet dat iemand nog wel even door de knieën moet gaan om dat goud daadwerkelijk op te rapen. Dat zijn niet de projectontwikkelaars of speculanten. Maar de burgers die de kwaliteit van de stad liefhebben, en daar 21e eeuwse vormen willen zien.
Lees meer
Festival de Beschaving
Foto Ramon Mosterd

Schoonheid en kracht van het verschil

Ga op zoek naar verschillen, en zie de kracht en schoonheid ervan. Want in de stad blijken meerdere aanpakken mogelijk voor hetzelfde vraagstuk. En waarschijnlijk kan je veel van elkaar leren, zegt Michiel Bodt, oprichter en directeur van Move. Zo bezocht hij de Abi Bakr Issidik moskee: "Als je goed kijkt, zie je door de hele stad buren, vrienden, familie en onbekenden samen initiatief nemen om hun buurt, wijk of stad een stukje mooier te maken".
Lees meer

Houd de stoep vrij

'Houd de stoep vrij' staat in Utrecht Oost op stoepen geschreven. Een proef. Trude Maas ziet een aanzet tot nadenken wanneer je deze stoep misbruikt. Fietsen, reclameborden en terrasstoelen beletten de doorgang van de buggy, de rolstoel en iedereen die loopt. De actie in Oost wijst erop dat wat jij gedachteloos doet, lastig kan zijn voor een ander. Zeker in een drukke haastige stad. Voetgangers staan nu geheel onderaan de stadse pikorde. Dat kan en moet anders, een gedragsverandering is nodig. En in het ideale geval melden burgers barrières, waarna de gemeente laat weten wat de straatinrichters met de melding doen.
Lees meer

De Utrechtse Maakplaats

Hoe mooi zou het zijn als in 2022, bij de viering van 900 jaar stadsrechten, de Utrechtse Maakplaats een begrip is geworden, schrijft Nicoline Meijer, directeur marketing en communicatie bij ROC Midden Nederland. In nieuwe wijken zoals de Merwedekanaalzone en de Cartesiusdriehoek zijn Maakplaatsen een vast onderdeel geworden. Hier komen denkers, makers en denkende makers samen. Er is ruimte voor diversiteit. We maken van iets ouds iets moois en verwerken materialen tot nieuwe producten. De Utrechtse Maakplaats als plek voor ontmoeting en creatie.
Lees meer
Máximapark

Kom kijken in Leidsche Rijn

Leidsche Rijn groeit uit tot een prachtig stadsdeel van Utrecht. Kom eens kijken, kom over de Gele Brug, zegt ondernemer Jan Willem Steunenberg, tevens voorzitter Leidsche Rijn Marketing. Of reis in vier minuten per trein vanaf Utrecht CS. Je zult verbaasd staan over de ruimte, voorzieningen, positieve energie en de drive van bewoners plus het ondernemerschap. "Als ergens het streven naar Gezond Stedelijk Leven kans van slagen heeft in Utrecht, dan is het in Leidsche Rijn".
Lees meer
Foto: Jurjen Drenth

Chaos op Domplein en Vismarkt

Fietsers en auto's crossen door elkaar langs de singels. Voetgangers en fietsers stuiteren kriskras over de Vismarkt en het Domplein. Ons beleid van het 'delen van de weg' roept kritiek op, weet UtrechtDB-voorzitter Trude Maas. Utrecht daalt erdoor op de wereldwijde index van beste fietssteden ter wereld. Ooit waren andere landen jaloers op onze mooie fietspaden, op dit moment doen we ze hier en daar simpelweg in de ban. Onverslaanbaar met onze mega fietsenstalling, moeten we toch op andere criteria meer huiswerk maken.
Lees meer
Foto Juri Hiensch

Elkaars gezichten en ogen zien

Meer inwoners, meer kantoren, meer huizen, meer verkeer. Waar blijft ruimte voor ontmoeten in Utrecht? Hoe verbinden we nieuw en oud in een gezonde stad? De zoektocht naar de bewegende mens duikt overal op. UtrechtDB inventariseert berichten uit de stad rondom sport. Wij spraken met liefhebbers van skaten, dance en de halfpipe. En hoe staat het met gewoon bewegen, lopen over de stoep, ruimte voor te voet gaan? Belangrijk is gezondheid en op straat elkaars gezichten en ogen zien. Zie binnenkort onze Open Brief.
Foto Ramon Mosterd

Volg onze visie

Elke veertien dagen (behalve in juli en augustus) verschijnt een nieuwe vondst of inzicht in een column van de UtrechtDB-leden. Zij onthullen in hun column vaak wat achter de schermen borrelt om de stad nóg beter en gezonder te maken. Waar het nodig is de UtrechtDB-missie te realiseren: verbinden, versnellen, verzilveren. Wilt u op onze relatielijst voor alerts? Klik hier.

Blik op 2019

De Utrecht Development Board bestaat in 2019 tien jaar. Tijd om te zien wat veertien mensen voor elkaar kregen met elk een groot netwerk en een hart voor de stad Utrecht. Dankzij onze persoonlijke, belangeloze inzet realiseren we (vaak achter de schermen) ons motto verbinden- versnellen - verzilveren. Altijd voorop in denken, zien en bijeenbrengen, waar anderen de knoop (nog) niet konden ontwarren.

Onze Meetlat langs het gemeentelijk beleid

Speerpunt 1: Combineren van sociale ontwikkeling met de voortgaande fysieke ontwikkeling.

Speerpunt 2: Inzetten op de kracht en stijl van de stad.

Speerpunt 3: Bouw aan een verhaal bij de groei tot grote stad. Bouw aan een wereldwijd begrijpelijke reputatie. Bouw aan een identiteit die er voor bewoners toe doet.

Lees meer (pdf)

Utrecht Development Board  |  www.utrechtdb.nl  |  info@utrechtdb.nl