Sport in snelgroeiend Utrecht

  • Grote en sterke sportverenigingen gaan bedenken hoe zij de kleinere kunnen helpen met een trainer of met financieel advies.
  • Uitwisseling tussen en zelfs binnen wijken kan veel beter.
  • Wanneer de gemeente Utrecht 6000 woningen wil bouwen, moet zij naar rato ruimte maken voor sport en bewegen.
  • Richt de stad in op bewegen, lopen.


Wensen en ideeën vliegen over tafel in het clubhuis van Omnisport Zwaluwen Utrecht 1911. Daar organiseerde de Utrecht Development Board begin december een brainstorm met praktijkmensen op zoek naar gezond stedelijk leven. En wat gemeente en burgers kunnen en moeten bijdragen om één stad te vormen.

Praktijkervaringen

UtrechtDB zorgt voor onderling contact, en zoekt verbindingen om het weefsel van de stad te versterken. De praktijkervaringen komen van SV Vechtzoom en UVV Leidsche Rijn/Parkwijk tot en met Kampong. Maar ook onder andere van PM Dance, Taekwondo Kanaleneiland. Van buurtsportcoaches en koepel Sport Utrecht. Het blijkt te draaien om burgerschap, vrijwilligers, om professionele infrastructuur, vierkante meters, wachtlijsten en financiën.

Dwarsverbanden

Opvallend is, dat de verenigingen en sportclubs in de stad elkaar zelden of nooit ontmoeten. Bovendien spreekt tennis met tennis en voetbal met voetbal. Dwarsverbanden tussen sporten zijn schaars, behalve bij 'omni' verenigingen zoals Zwaluwen Utrecht 1911 of Kampong, waar o.a. hockey en voetbal samengaan.

Blijf praten

Debatleider Steven de Waal vraagt om visies op vrijwilligers en hij probeert de formele clubsport te plaatsen naast de informele: de eenling die nergens lid van wordt maar wel dagelijks de halfpipe afroetsjt. Vrijwilligers zijn het cement van de meeste clubs; nieuwkomers leren snel dat de inzet als vrijwilliger hoort bij een sportvereniging. Conflicten, met de rug naar elkaar staan, ruw gedrag, rauwe taal, ook dat komt voor binnen en tussen clubs. "Blijf praten" luidt het advies, want het sportveld kan een broodnodige sociale ontmoetingsplek zijn.

Wachtlijsten

Er blijken ellenlange wachtlijsten bij de ene club, waar in een andere hoek van Utrecht wordt gesmacht om leden die de velden kunnen vullen. Relativerend zegt een van de voetbalvoorzitters: "Sport is soms te serieus geworden". En: "Laten we niet in een kramp schieten".

Jongerenbudget

"Ga naar je doelgroep toe", zeggen de meer informeel werkende aanwezigen. Zoals PM Dance doet en Taekwondo Kanaleneiland. "Praat met jongeren. Wat is hun budget, wat willen ze?'

Steven de Waal vraagt aandacht voor pleintjes en stoepen. Niet alles hoeft op een groen sportveld met doelpalen. "Voetbal begon op straat en daar moet de ruimte ook voor blijven."

Sport in snelgroeiend Utrecht]



»

'Eén club voor hockey en voetbal in Overvecht'

Omnisport Zwaluwen Utrecht 1911. Een grote club met afdelingen voetbal, tennis, hockey, biljarten en kaarten. In Transwijk, op het kruispunt van de wijken Kanaleneiland, Dichterswijk en Oog in Al. Een bron van inspiratie, concludeerde UtrechtDB-voorzitter Trude Maas na afloop van de discussiebijeenkomst in hun clubhuis begin december. Zo zou ook de jonge hockeyclub UNO na verhuizing naar Vechtzoom in Overvecht mooi kunnen combineren met voetbalclub SV Vechtzoom. "Waarom zou je daar twee clubs hebben met twee clubhuizen en twee juridische entiteiten", zegt ze. De koepel Sport Utrecht zou kunnen adviseren in de richting van een "Omni UNO Vechtzoom". Voetballers en hockeyers en meer sporters uit alle lagen van Overvecht en wijken eromheen maken één sportcultuur en beleven die samen.

Park & play

P+P: Park + Play

Voorzitter hockey van de Omni Zwaluwen Utrecht 1911, Michiel Verlaak, toont op de bijeenkomst van UtrechtDB het plan 'Park & Play' om midden in Utrecht één groot groen (sport)gebied te maken. Aansluitend op de sportvelden van ZU 1911, bovenop de parkeerplaatsen en het dak van de Jaarbeursgebouwen. 'Parkeren en Sporten', een sportpark als groene verbindingszone tussen verschillende stadsdelen in het hart van de stad.

Utrecht
Richard KraanRichard Kraan INTERVIEW

"Leefbaar, gezond en uitdagend"

“Niet wachten tot problemen ons boven het hoofd groeien. Nu inzetten om Utrecht leefbaar, gezond en uitdagend te houden”. Voor UtrechtDB-lid Richard Kraan is dit het centrale thema. “Werkgelegenheid, voorkomen van uitsluiting, daar moeten we aan werken. Als we slagen, zijn we als stad uniek.”

Vanaf het eerste uur, de oprichting in 2009, draait Richard Kraan mee in de UtrechtDB. Hij was een van de wegbereiders voor het platform dat wil dienen als smeerolie voor samenwerking tussen overheid, bedrijven en opleidingen in de stad Utrecht.

> Lees het hele interview   > Alle interviews