Column Jan Willem Steunenberg

Kom kijken in Leidsche Rijn

In de jaren 80 woonde ik als student in het centrum van Utrecht. Dat was een overzichtelijke tijd en feitelijk had ik nauwelijks weet van wat zich buiten 'de Singels' afspeelde in mijn stad. 

Na omzwervingen in binnen- en buitenland belandde ik met mijn gezin in 2001 opnieuw in het Utrechtse. Deze keer met een bredere blik aan de westkant van Utrecht in het stadsdeel Leidsche Rijn. Op dat moment niet meer dan vier nieuwbouw buurten met minimale voorzieningen, gelegen tussen de dorpskernen Vleuten, De Meern en Haarzuilens. Niet dat dit als een probleem werd ervaren; de stad lag letterlijk om de hoek.

Nieuwe voorzieningen

De afgelopen negentien jaar heeft Leidsche Rijn enorme groei en ontwikkeling doorgemaakt. De voorzieningen groeiden zo royaal dat dit voor veel nieuwe (en ook bestaande) bewoners een belangrijke reden is om hier te komen (of te blijven) wonen. De 'Parels van Leidsche Rijn' zijn te talrijk om allemaal te benoemen, maar voor diegenen uit Utrecht die de 'Gele Brug' aandurven hierbij een kleine selectie. 

Aan de Vikingrijn

Pak de trein vanaf Utrecht CS die je via de Vleutense (Gele) Brug binnen vier minuten afzet op station Leidsche Rijn Centrum. Midden in het moderne stadshart vol winkels, terrassen en een prachtige nieuwe bibliotheek, zeven dagen per week open. Met de fiets begeef je je vervolgens naar Anafora Parkrestaurant aan de oever van de Vikingrijn in het Máximapark. Dat park, levendig en rustgevend, is bijna zo groot als de binnenstad van Utrecht.

Biertje

Vervolgens fiets je door naar Castellum Hoge Woerd, een moderne interpretatie van een Romeins fort op een plek waar ooit Romeinen de limes (grens) bewaakten. In het museum verbaas je je over archeologische vondsten en jij rondt die middag af even verderop in brouwerij Maximus voor een lokaal gebrouwen Pandora biertje. Durf jij het aan?

Marketing

Leidsche Rijn is een prachtig stadsdeel van Utrecht. Het merk 'Utrecht' en het streven naar Gezond Stedelijk Leven passen naadloos bij Leidsche Rijn. De recent opgerichte Stichting Leidsche Rijn Marketing werkt samen met Utrecht Marketing en de gemeente om haar doelstelling(en) te realiseren. 

Gezond

Als ergens het streven naar Gezond Stedelijk Leven kans van slagen heeft in (groot) Utrecht dan is het in Leidsche Rijn. Tel de elementen maar bij elkaar: ruimte, voorzieningen, positieve energie en de drive van bewoners plus ondernemerschap.

De afzonderlijke onderdelen zijn samen sterk. Gelukkig dat steeds meer mensen dat zien!

Jan Willem Steunenberg
Lid Utrecht Development Board


> Aanmelden nieuwsbriefUDB missie » Columns » Kom kijken in Leidsche Rijn

Kees RuttenKees Rutten INTERVIEW

"‘Hoog’ en ‘laag’ onderwijs moet uitgebannen"

“Ik ben een publieke-sector dier geworden”. Kees Rutten, een van de veertien leden van UtrechtDB, typeert zichzelf. Hij is in het dagelijks leven lid van het College van Bestuur van ROC Midden Nederland. Daarnaast zet hij zich niet alleen in voor UtrechtDB, maar ook voor de Economic Board Utrecht (EBU). Een van zijn missies: betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

> Lees het hele interview

Utrecht