Column Nicoline Meijer

Utrechtse Maakplaats

In de ruim dertig jaar die ik nu in Utrecht woon, heb ik de stad zien transformeren. Het stationsgebied is aangepakt. Hoog Catharijne kreeg een facelift. TivoliVredenburg bestaat alweer vijf jaar. We krijgen de Singel terug.

Aan de westkant is de grootste Vinex-wijk van Nederland verrezen en aan de oostkant van de stad groeit en bloeit het Utrecht Science Park.

De komende jaren komen er nieuwe wijken bij. Waaronder de Merwedekanaalzone en de Cartesiusdriehoek, om de groei naar ruim 400.000 inwoners in 2030 op te kunnen vangen.

Ruimte en plaats 

Niet voor niets heeft het huidige coalitieakkoord 'Ruimte voor iedereen' meegekregen. Utrecht is altijd een stad van de menselijke maat geweest. In de groei die de stad doormaakt is het daarom van belang dat er ruimte en plaats voor iedereen is en blijft. Inclusief noemen we dat.

Voor iedereen

Dit betekent ook dat we moeten kijken naar een verhaal van de stad waarin alle inwoners zich kunnen herkennen. Een verhaal over diversiteit. Over denkers en creatieve geesten. Over bouwers en makers. Over het samen maken van de toekomst van onze stad.

Meer dan kennis

Utrecht is de gemeente met het hoogste percentage hoogopgeleiden in Nederland. De stad kent ruim 70.000 studenten in het hoger onderwijs. Utrecht heeft zich lange tijd geprofileerd als kennisstad. Zo is er ook veel geld geïnvesteerd in het Utrecht Science Park. Daar is niets mis mee. Maar een stad is niet alleen gebouwd op kennis. Dan hadden we nu geen Domtoren, stationsgebied of Leidsche Rijn gehad.

Stad van makers

Utrecht is zeker ook een stad van makers. De ontwikkeling die Utrecht doormaakt krijgt juist vorm door de makers. En dan hebben we het niet alleen over mensen die dingen met hun handen maken. Het gaat ook over cultuurmakers, muziekmakers, filmmakers, ruimtemakers of toekomstmakers.

SLIMCirculair

SLIMCirculair is een landelijke ontwerp- en bouwwedstrijd over circulair bouwen tussen studententeams. Vijftien teams wedijveren op 14 juni in de landelijke finale met hun plan voor eigen stad of regio. De wedstrijd heeft onder andere als doel om mbo, hbo en universiteit met elkaar te verbinden.

Nieuw uit oud

Misschien moeten we het in Utrecht breder trekken. Kennis en makerschap met elkaar verbinden. Samen de stad vormgeven. Het recyclen van onze historie. Van iets ouds iets nieuws maken. Dan zijn we pas echt slim bezig.

Utrechtse Maakplaats

Laten we onszelf opnieuw uitvinden. Een voorbeeld stellen voor andere steden. Het is tijd voor de Utrechtse Maakplaats. Hier komen denkers, makers en denkende makers samen. Hier is ruimte voor diversiteit, maken we van iets ouds iets moois.

We combineren kennis tot nieuwe ideeën. We verwerken materialen tot nieuwe producten. De Utrechtse Maakplaats als plek voor ontmoeting en creatie. Waar je, korter of langer binnenloopt voor inspiratie.

We maken het samen

Hoe mooi zou het zijn als in 2022, bij de viering van 900 jaar stadsrechten, de Utrechtse Maakplaats een begrip is geworden. In de nieuwe wijken zoals de Merwedekanaalzone en de Cartesiusdriehoek zijn de maakplaatsen een vast onderdeel geworden. En de titel van het volgende coalitieakkoord: 'We maken het samen!'.

Nicoline Meijer
Lid Utrecht Development Board

 

 

De Utrechtse Maakplaats]

> Aanmelden nieuwsbrief



» » De Utrechtse Maakplaats

Utrecht
Jeroen HermkensRien Nagel, Kees Rutten en Monique Mourits INTERVIEW

"Constructief, maar wel kritisch"

De kracht van de Utrecht Development Board? Drie leden geven een eenstemmig antwoord: de eigen koers los van de politiek, zoekend naar gesprek met de stad en de buurt. Kortom: allereerst in contact met de basis en niet met reguliere machtsfactoren.

> Lees het hele interview