Column Michiel Bodt

Kracht halen uit verschillen

Tegenwoordig benadrukken we steeds vaker verschillen tussen mensen. We maken duidelijk welke etnische achtergrond iemand heeft, of hij of zij een geloof aanhangt en in welke politieke 'hoek' iemand zit. Deze verschillen worden vaak gebruikt om iets negatiefs aan te geven.

Dit verbaast mij. Want we leven toch allemaal in dit mooie kikkerlandje? We hebben allemaal hetzelfde doel: gelukkig leven en genieten van al het goeds wat we hebben. Waarom benadrukken we dan steeds die verschillen in plaats van dat we kijken hoe we van elkaar kunnen leren en kunnen samenwerken? Het feit dat we op negatieve manier aandacht vestigen op verschillen werkt polarisatie in de hand.

Recht op demonstratie

Dicht bij huis in Utrecht zagen wij half januari extra duidelijk waar verschil toe kan leiden. Bij de Abi Bakr Issidik moskee in Zuilen stonden demonstranten van Pegida. Het recht om te demonstreren is een groot recht en moet altijd tot uitvoering gebracht kunnen worden. Ik was echter aangenaam verrast door de reactie van bewonersorganisaties, scholen, instellingen en ontmoetingsplekken op deze demonstratie.

Om te tonen dat uiteenlopende etnische groepen in Zuilen al decennia gemoedelijk naast elkaar leven, organiseerden zij afgelopen week de Week van de Verbinding. Een week vol activiteiten waarbij de verbinding tussen inwoners van de wijk werd opgezocht onder het motto: 'Allemaal Zuilenaren'.

Naar de moskee

Ook ik deed mee. Tijdens een informatief en gezellig bezoek aan de Abi Bakr Issidik moskee kreeg ik veel informatie over het geloof, de rituelen en de rol die de moskee pakt in onze wijk.

Met lang niet alles ben ik het eens of snap ik, maar dat is niet erg. Juist deze kleine ontmoetingen zorgen voor meer onderling begrip en samenwerking. Wat helpt bij het bereiken van een mooiere en sociale buurt.

Initiatieven het hele jaar door

Het goede nieuws is dat er het hele jaar door initiatieven worden genomen om mensen bij elkaar te brengen, te verbinden en elkaar beter te leren kennen. Denk aan New Dutch Connections die het hele jaar jonge (ex)vluchtelingen helpt aansluiting te vinden bij de Nederlandse maatschappij. Of Kerst in het Julianapark dat gelovigen en niet-gelovigen verbindt rondom de kerstgedachte van samenkomen.

Als je goed kijkt, zie je door de hele stad buren, vrienden, familie en onbekenden samen initiatief nemen om hun buurt, wijk of stad een stukje mooier te maken.

Move koppelt kind met student

Als oprichter van Move geloof ik juist in de schoonheid van verschillen in deze samenleving. Stichting Move koppelt kinderen die minder kansen krijgen dan hun leeftijdsgenoten aan studenten. Door hen samen in actie te laten komen voor hun omgeving merken deze kinderen wat ze kunnen bereiken en welke impact ze op hun eigen leefomgeving kunnen hebben. Op deze manier laten wij hen ontdekken dat zij de wereld kunnen veranderen.

Kracht van het verschil

Move en al deze andere initiatieven laten zien hoe verschillend we zijn. Voor mij zit het er juist in dat we op zoek gaan naar verschillen. Door die verschillen zie je dat er meerdere aanpakken mogelijk zijn voor hetzelfde vraagstuk en waarschijnlijk kan je veel van elkaar leren. In plaats van continu het verschil als negatief te bestempelen, zijn er zo veel mensen die juist naar de kracht van het verschil kijken.

Ontmoeting, onderling begrip en samen aan de slag, daarmee maken we Utrecht een nog mooiere en meer sociale stad!

Michiel Bodt
Lid Utrecht Development Board

Schoonheid en kracht van het verschil]

> Aanmelden nieuwsbrief



» » Schoonheid en kracht van het verschil

Utrecht
Jeroen HermkensJeroen Hermkens INTERVIEW

"Utrecht kan van kunstenaars profiteren"

"Had iemand ooit van Bilbao gehoord zonder het Guggenheim museum?" Jeroen Hermkens, beeldend kunstenaar en UDB-lid, pleit voor meer zichtbare kunst en cultuur in Utrecht. "We snakken naar schoonheid" zegt hij. En hij ziet dat grote culturele projecten een verrassende invloed hebben. "De bouw van het Antwerps Museum MAS heeft in korte tijd een verpauperde wijk een ander imago gegeven".

> Lees het hele interview