Column Eric van Dorp

Betaalbaar wonen voor onze leerkrachten graag

Als je over Utrecht schrijft is het onontkoombaar ook over de snelle groei van de stad te spreken. We kunnen trots zijn op de stad die de allure van een grootstedelijk gebied krijgt en toch probeert de menselijke maat te bewaren.

Die trots is terecht. Utrecht heeft veel te bieden op het gebied van cultuur, sport en groenvoorziening in de nabije omgeving. Maar ook voldoende werkgelegenheid. Enige tijd geleden werd anderhalve baan per inwoner geteld. Gezien de economische groei zal dat alleen maar meer zijn geworden.

Van basisschool tot universiteit

En wat dacht u van het ruime aanbod aan onderwijs?

Vrijwel alle disciplines en sectoren van het onderwijs zijn in Utrecht te vinden. Kinderen kunnen van basisschool tot universiteit in de stad terecht. Aantrekkelijk voor wie hier wil komen werken en wonen.

Ruimte en een tuin

Goed nieuws, maar een stad kan niet alleen leven van nieuwe instroom van bewoners. Zij moet ook de huidige inwoners aan zich kunnen binden. Nodig is daarvoor een ruime keus aan woningaanbod. Van starter tot gezin met oudere kinderen. Dat valt met de huidige woningmarkt niet mee.

Ongetwijfeld start je met een leuk appartement in de stad. Maar met drie opgroeiende pubers in huis, is wat ruimte en een tuin wel heel erg prettig. Liefst ook nog betaalbaar. Hoe gaat dat dan in Utrecht?

Leraren verlaten de stad

Het lerarentekort in Utrecht kwam wat later in beeld dan in de andere grote steden. Inmiddels beginnen ook hier de eerste gaten zichtbaar te worden.

Dat is ernstig. Het brengt niet alleen de kwaliteit van het onderwijs in gevaar, maar maakt je ook minder aantrekkelijk als stad. Zeker als leerkrachten de stad verlaten.

Huizenprijzen

Nieuwe leerkrachten vinden en huidige docenten aan ons binden valt niet mee in een stad waar de huizenprijzen sky high gaan. En  die inmiddels de hele dag zo'n beetje vol staat met stationair draaiende auto's vanwege het beleid van het gemeentebestuur.

Huis met tuintje

Maar er is geen reden tot wanhoop, een stad die groeit heeft immers de mogelijkheid om hier goed over na te denken en er wat aan te doen. Nadenken over het aanbod van redelijk geprijsde woningen, zodat ook een (startende) leraar een huis kan krijgen.

Hoogbouw is ongetwijfeld goed voor het ego van lokale bestuurders. Maar ontwikkel ook gebieden met traditionele eengezinswoningen. Het huis met tuintje als je uit het kekke appartementje in de binnenstad bent gegroeid.

Betaalbaar alstublieft

En wel betaalbaar alstublieft. Dan kunnen onze leerkrachten hier ook gewoon blijven werken en wonen. Een ijzersterke combinatie lijkt me.

Eric van Dorp
Lid Utrecht Development Board

 

Betaalbaar wonen voor onze leerkrachten  ]

> Aanmelden nieuwsbrief



» » Betaalbaar wonen voor onze leerkrachten

Utrecht
Jeroen HermkensRien Nagel, Kees Rutten en Monique Mourits INTERVIEW

"Constructief, maar wel kritisch"

De kracht van de Utrecht Development Board? Drie leden geven een eenstemmig antwoord: de eigen koers los van de politiek, zoekend naar gesprek met de stad en de buurt. Kortom: allereerst in contact met de basis en niet met reguliere machtsfactoren.

> Lees het hele interview