Column Trude Maas

Houd de stoep vrij

In Utrecht Oost loopt een proef om bewoners te stimuleren de stoep vrij te houden.

Het wordt tijd, want we zijn eraan gewend geraakt dat de stoep een soort restruimte is. Alles wat we elders niet goed kwijt kunnen, kan wel op de stoep: vuilcontainers, fietsen, bezorgscooters, terrassen, uithangborden, bakfietsen, kreupele zitbankjes, bankstellen die wachten op hun recycling, roept U maar.

Daar hadden we ook andere ruimte voor kunnen gebruiken natuurlijk: een paar parkeerplekken bijvoorbeeld. Of ongebruikte groenstrookjes misschien.

Slow op straat

Het is wel duidelijk dat de gewone voetganger die dacht dat het trottoir er voor hem was, inmiddels geheel onderaan in de stadse pikorde is komen te staan. Geen lobby, geen pleitbezorgers anno 2019. De voetganger is geheel op zichzelf aangewezen. Hier lijkt het 'ieder voor zich' te heersen. Wie loopt wordt beschouwd als een zombie uit vroeger tijden.

Terwijl 'slow' toch zeer in de mode is. Voor koken wel, nog niet voor bewegen dus. Net als mindfulness. Wel op een matje, niet op straat.

Gedachteloos lastig

Wat houdt de actie in Oost in? Eigenlijk is het een poging om de bewoners bewust te maken dat ze niet alleen op de wereld zijn. Dat wat jij gedachteloos doet, voor anderen wel eens lastig kan zijn. Zeker in een drukke haastige stad: even je fiets neerzetten op zijn standaard. Och, voor de deur van die winkel? Maar je bent zo weer weg. En je hebt haast immers, altijd.

Burn-out met haast

Gek eigenlijk dat we met zijn allen veel schrijven over burn-outs, maar zo weinig investeren in het terugbrengen van onze individuele eeuwige haast. Want pakjes moeten eigenlijk al arriveren voordat we ze besteld hebben. Het wachten is nog op het slimme algoritme dat voor ons denkt. Zodat wij kunnen doorrennen, van niets naar eindeloos. Enfin.

Houd de stoep vrij

Terug naar de stoep. In Oost wordt op de stoepen geschreven "Houd de stoep vrij". In verf die na een tijdje vanzelf weer weggesleten is. In de hoop dat we even nadenken.

Buurtconciërge Oost

Dankzij Ondernemersvereniging Puur Oost doorkruist nu iemand de buurt die betaald wordt om de leefbaarheid te bewaken: de buurtconciërge. Met een bakfiets is zij inmiddels een vertrouwd straatbeeld. Bekostigd uit het al veel geroemde Ondernemersfonds Utrecht. Die conciërge, ze heet Sterre Hijlkema, ziet veel en weet veel. Ook wat betreft al dan niet vrije stoepen.

Vrije doorgang voor rolstoel

Zij weet bijvoorbeeld waar de rolstoelgebruikers wonen, en zij kan adviseren over de plekken van de bloembakken. Dus zorgt zij ervoor dat die rolstoelgebruiker zijn huis uit kan, en dat hij geen 'eventjes' geparkeerde auto's voor zijn voordeur aantreft. Dankzij hier en elders strategisch geplaatste bloembakken, betaald door de Ondernemersvereniging Puur Oost.  Een klein voorbeeld van een praktische aanpak om de stoep begaanbaar te houden, voor iedereen.

De Hoogstraat verkenning

Volgens Sterre Hijlkema zou het ook de moeite waard zijn om eens een verkenning te doen vanuit revalidatiecentrum De Hoogstraat. Zet maar eens paar studenten in een rolstoel, geef een route op, en laat hen foto's nemen van wat ze aan barrières tegenkomen. De beste manier om te verkennen wat we met zijn allen de bewoners van De Hoogstraat aandoen.

Het begin van een gedragsverandering. En een prima manier om de mensen die belast zijn met de inrichting van onze straten van inspiratie te voorzien. Want die kunnen dat ook niet allemaal zelf aan de tekentafel bedenken.

Burgers kijken en melden

Utrecht had een tijdlang de app Voetgangersideeënpunt, waar dit soort meldingen op een online plattegrond werden vertoond, met daarbij wat de gemeente met de klachten van de burgers daar had gedaan. Helaas een te kort leven beschoren. Maar vast kan de app van de gemeente 'Slim Melden' nu hiervoor gebruikt worden. Opdat we allemaal beter kijken en doorgeven waar een ander wel eens last van zou kunnen hebben. Begin van een gedragsverandering misschien.

Gedragsverandering

Het allermooiste zou zijn, dat het meedenken beloond wordt. Laat ons burgers even weten s.v.p. wat de straatinrichters met onze ideeën doen. Voor alle partijen een noodzakelijke gedragsverandering toch?

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

 

Houd de stoep vrij]

> Aanmelden nieuwsbrief



» » Houd de stoep vrij

Bron: Trude Maas

Bovenop het geverfde verzoek "Houd de stoep vrij. Dan kunnen wij voorbij"
misbruiken fietsers de schaarse ruimte op de stoep. De actie in Oost wijst erop dat wat jij gedachteloos doet, lastig kan zijn voor een ander. Zeker in een drukke haastige stad.

Utrecht
Jeroen HermkensRien Nagel, Kees Rutten en Monique Mourits INTERVIEW

"Constructief, maar wel kritisch"

De kracht van de Utrecht Development Board? Drie leden geven een eenstemmig antwoord: de eigen koers los van de politiek, zoekend naar gesprek met de stad en de buurt. Kortom: allereerst in contact met de basis en niet met reguliere machtsfactoren.

> Lees het hele interview