Column Trude Maas

Utrecht mag eisen stellen

Utrecht telt heel wat studenten. Dat merk je aan de fietsenchaos, aan de volle bussen, aan het soort kroegen dat we hebben, aan de festivals en aan het opgewekte straatbeeld. En natuurlijk aan de prijzen die betaald moeten worden voor een hok om in te slapen.

Maar er schuilt meer achter deze jeugdige overvloed. Zie hoe de onderwijsinstellingen, waar studenten zich laven aan kennis en vaardigheden, hun ivoren toren aan het verlaten zijn. Ze beginnen steeds meer voor de stad te betekenen.

Gratis voor iedereen

De Tech Campus van ROC Midden Nederland zoekt proefondervindelijk uit hoe we met de juiste vakmensen de energietransitie kunnen helpen. De Hogeschool en de Universiteit hebben programma's die relevant zijn voor de stad. En zij ondersteunen met hun kennis en onderzoek de Kennisfestivals en debatten van TivoliVredenburg. De studenten van het Conservatorium doen podiumervaring op met gratis concerten voor iedereen.

Alle studentensteden

De studenten die Move indertijd oprichtten wilden naast hun studie iets nuttigs voor de stad doen. Die stichting is inmiddels succesvol in vrijwel alle studentensteden. Overal zijn nu kleine projecten met scholen in achterstandswijken. Kinderen leren zo dat aanpakken loont, en studenten komen op plekken waar ze anders hard langs zouden fietsen. Mooi succes, vanuit Utrecht gestart.

Het echte leven

De Universiteit gaat nu een volgende stap zetten. Ze wil nog meer voor stad en regio gaan doen.

Het initiatief heet in goed Nederlands Community Service Learning. Studenten, docenten en anderen werken samen om maatschappelijke problemen aan te pakken. Niet naast de studie, maar als onderdeel ervan. Zodat hier studenten afstuderen die meer van de lokale wereld gezien hebben dan de school en de kroeg alleen. De Universiteit wil zo ook verkennen wat er aan curricula veranderd moet om de toepasbaarheid op het echte leven al naar voren te halen tijdens de studie.

Jammer van die ivoren toren, maar die zetten we in het museum. Mooi, maar achterhaald.

Wat bied jij Utrecht?

Je zou dat beeld en dat gedrag ook op andere organisaties in de stad los kunnen laten. Vragen wat ze voor de stad kunnen beteken.

Dat is andere koek dan de ratrace om nieuwe bedrijven aan te trekken door ze nog mooiere aanbiedingen te doen dan concurrerende steden. De kracht van onze stad is immers het aanwezige talent.

Gedurfd

Wilt U zich hier vestigen, en daarmee de huizenprijzen nog verder opdrijven? Daar moet dan wel iets tegenover staan. Laat ons svp eerst weten wat U voor ons betekenen kunt.

Je zou denken dat de huidige krapte op de arbeidsmarkt zo'n gedurfde houding wel mogelijk maakt.

Rondje langs bedrijven

Laten we gewoon eens beginnen met een rondje langs hier al gevestigde bedrijven. Daar kan voor de stad veel moois uit komen. Een aantal doet al goede dingen op allerlei manieren, dat mag best beter zichtbaar worden. En daar kunnen de achterblijvers zich ook aan optrekken.

Marketing

We vragen ze dan ook meteen om een leuke Nederlandse term te bedenken voor Community Service Learning. We hebben toch ook voldoende marketingspecialisten binnen onze stadsgrenzen?

Die doen dat vast graag en ook pro deo.

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

Utrecht mag eisen stellen]

> Aanmelden nieuwsbrief



» » Utrecht mag eisen stellen

Utrecht
Jeroen HermkensRien Nagel, Kees Rutten en Monique Mourits INTERVIEW

"Constructief, maar wel kritisch"

De kracht van de Utrecht Development Board? Drie leden geven een eenstemmig antwoord: de eigen koers los van de politiek, zoekend naar gesprek met de stad en de buurt. Kortom: allereerst in contact met de basis en niet met reguliere machtsfactoren.

> Lees het hele interview