interview: de voorspoedige geboorte van het Cultuur Innovatiefonds Provincie Utrecht." /> Oefenen in 'kijken naar de ander' | Utrecht Development Board

Column Trude Maas

Oefenen in ‘Denk aan de ander’

Die mooie poster -geïnspireerd op Dick Bruna- hangt nog in volle glorie overal in de stad. Dat voelt warm als je er langs komt. Het lijkt haast wel of de oproep actueler wordt, nu we -anders dan we dachten- nog helemaal niet in het post-Corona paradijs blijken te zijn.

Interessant dat de oplevingen van het virus her en der heel goed te linken zijn aan ons eigen menselijk gedrag. Geen mystieke vleermuizen deze keer, maar gewoon teveel maling aan de adviezen. Teveel achteloosheid en zorgeloosheid. En losse remmen, onder ietsje teveel invloed. Dat moeten we nog even ontwennen.

Afstand houden

We zijn allemaal tot het goede bereid, tot we meer aan onszelf denken dan aan een ander. Afstand houden doe je voor elkaar, niet zozeer voor jezelf. ‘Zorg voor een ander’ moet dus geoefend worden, het ligt niet helemaal voor de hand in ons gedragsrepertoire.

Onbeschroomd door rood

Ik zie het bij het nog immer onbeschroomde door rood licht rijden bijvoorbeeld. De hartverzakking van de buschauffeur is immers niet onze zorg. Of bij de fietsen die ongestraft de doorrit op het fietspad liggen te belemmeren. Soms een dag lang. Niemand stopt om ze rechtop te zetten. Het is immers onze fiets niet, en zorg voor de openbare ruimte voelt als ‘uitbesteed’ aan de overheid. De enkeling die dat wel doet wordt vreemd aangekeken.

Maar…..misschien kan dat wennen? Even aan een ander denken?

Samen voor Cultuur

Gelukkig leren we bij, misschien wel door Corona. Hartverwarmend is het voorbeeld dat Quinten Peelen geeft van de fondsen, gemeenten en provincie die samen de culturele sector gaan ondersteunen. Samenwerken blijkt ineens goed te kunnen, want ze weten waarvoor en waarom. Er is urgentie. Alleen even doen dus, blijkt uit het interview met Quinten op onze site.

Ruimte voor voetganger en terras

Hetzelfde geldt voor de inmiddels vrijwel fietsloze binnenstad. Ja, die uitbreiding van het voetgangersgebied moet nog bewaakt worden door mannen in gele hesjes. Maar desgevraagd zeggen die handhavers dat iedereen eigenlijk wel snapt waarom. Dat iedereen ook blij is om op die manier grotere terrassen mogelijk te maken. En voetgangers de ruimte te geven. Het gesputter neemt af, zeggen ze. Het is alleen nog even wennen.

Wees royaal

Hopelijk houden we die sfeer erin. Blijven we goed naar de ander kijken, en een beetje beter dan vóór Corona. Of het nu gaat over de zorg om groter geworden verschillen in gezond stedelijk samenleven, dan wel bij het weer op gang helpen van de economie. Die buurtwinkel is er immers voor ons, en die kapper heeft echt heel veel omzet gemist. Net als de horeca waar je zoveel gezelligheid beleefde. Wees royaal, en wees lief voor elkaar.

Met ruim 300.000 kleine gebaren maken we samen echt een fijnere stad.

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

Oefenen in 'kijken naar de ander']

> Aanmelden nieuwsbrief



» » Oefenen in 'kijken naar de ander'

Zorg goed voor elkaar
Utrecht
Jeroen HermkensJeroen Hermkens INTERVIEW

"Utrecht kan van kunstenaars profiteren"

"Had iemand ooit van Bilbao gehoord zonder het Guggenheim museum?" Jeroen Hermkens, beeldend kunstenaar en UDB-lid, pleit voor meer zichtbare kunst en cultuur in Utrecht. "We snakken naar schoonheid" zegt hij. En hij ziet dat grote culturele projecten een verrassende invloed hebben. "De bouw van het Antwerps Museum MAS heeft in korte tijd een verpauperde wijk een ander imago gegeven".

> Lees het hele interview