Column

Healthy Urban Living doen we zelf 

Door Steven de Waal

Op weg naar een winkel liep ik door de Utrechtse binnenstad. De sportiviteit om me heen spatte ervan af.

Allereerst zag ik een groepje op het Lepelenburg vreemde bewegingen maken, achter enige pionnen als afzetting. Soms over elkaar springend of bewegend op dezelfde plaats, dan weer balancerend tegen elkaar aan. Telkens individueel voorover buigend, in navolging van wat een leraar bleek te zijn. Het leken me gezonde bewegingen die horen bij een van de stijlen van het Chinese Tai Chi. 

Ingehaald

Al wandelend verderop langs de singel werd ik ingehaald door allerlei hard lopende of gewoon joggende mannen en vrouwen, vaak getooid met een headphone. Voor muziek, aanmoedigingen of instructies? Een enkeling keek op een smart horloge om de eigen voortgang te meten. 

Een sportieve stad 

Verderop, op de Maliebaan, snelde een groepje wielrenners. Van ver herkenbaar aan hun vederlichte racefietsen, hun strakke pakken en helmen en vooral hun voorovergebogen houding over het stuur. Racers in oefening. Dit is voorwaar een sportieve stad! Hoewel ik het Lepelenburg ook ken als een openbaar festivalterrein waar lawaai en vertier heersen en waar je 's avonds ook groepen barbecuënd en tipsy, soms dronken met elkaar bezig ziet.

Tour, Vuelta, Giro 

Tegelijkertijd maakt de stad een slag in haar internationale sportreputatie: de Tour ligt ons vers in het geheugen. Zo heb ik nog steeds Jeroen Hermkens' fraaie poster van de fietser onder de Dom voor mijn raam hangen. Achter de Vuelta wordt nu aangejaagd, onder andere door het Business Peloton Utrecht. Ook die past prachtig in Utrecht. Zou het inmiddels niet een beter idee zijn achter de Giro aan te jagen, ter huldiging, maar ook meeliftend op het succes van Tom Dumoulin?

Mirakel van FC Utrecht

En natuurlijk zijn wij, vele Utrechters met mij, heel trots op het prachtige resultaat van FC Utrecht. Onverwacht groot verliezen in Alkmaar en dan toch thuis nipt maar krachtig het ticket voor de Europa League terugwinnen. Dat zorgde voor veel spanning en emotie. Zeker het laatste voetbalspektakel op Galgenwaard was 'een mirakel' volgens experts. Dan wil iedere Utrechter de volgende dag wel achter een bal rennen.

Anton Geesink, Dafne Schippers 

Nu verkeren we in de luxe omstandigheden dat het eerste elftal voor een Europese wedstrijd moet uitwijken naar Waalwijk, omdat we als stad spannende onderdelen van het EK Vrouwenvoetbal 2017 binnenhaalden. We hadden natuurlijk altijd al Anton Geesink. Die roem omspande decennia. Tot we recent trots konden wijzen naar het succes van Dafne Schippers. Symbolisch: Utrecht beter aaneengesmeed dankzij een naar haar genoemde brug. Voor lopers en fietsers een uitkomst, eindelijk snel over de A2 en het Amsterdam-Rijnkanaal heen van Leidsche Rijn naar Oog in Al.

Topsporters 

Maar de grootste luxe zit in de combinatie. Dafne inspireert de lopers. De Tour raakt de fietsers. Kinderen willen ineens harder lopen en gezonder leven zodra onze voetballers op school zijn langs geweest. Omdat die sporten er blijkbaar toe doen. Zo versterkt het een het ander. Topsport bouwt voort op de vele uren inspanning van de jeugd en de amateurs. En inspireert tegelijkertijd.

Meisjes op het voetbalveld 

Zondag 16 juli spelen in de openingswedstrijd van UEFA Women's Euro 2017 de nationale teams van Nederland en Noorwegen tegen elkaar in Galgenwaard. De dagen erna volgen daar nog drie internationale wedstrijden. Ik verzeker: na dit EK Vrouwenvoetbal is over twee jaar het aantal meisjesteams niet te tellen op de Utrechtse voetbalvelden. Topsport inspireert. Zo gaat Utrecht bewegen.

Steven de Waal

Lid Utrecht Development Board

Steven de Waal

Healthy Urban Living doen we zelf]

> Aanmelden nieuwsbriefUtrecht Development Board » Healthy Urban Living doen we zelf

Utrecht

Quinten PeelenQuinten Peelen INTERVIEW

"Meer Utrechts ontwerp in de stad"

“2017 is voor mij het Jaar van De Stijl. Dat biedt een geweldige kans om verhalen te vertellen, Utrecht op de kaart te zetten. Trots te zijn”.

Quinten Peelen, directeur van het K.F. Hein Fonds, voegde zich afgelopen jaar bij de UtrechtDB. Hij ziet eenzelfde motto in beide organisaties: met hart voor de stad, onafhankelijk de kansen verzilveren die in Utrecht liggen.

> Lees het hele interview