De ketting van vijf thema's

De vijf thema’s die wij de hoogste urgentie geven voor snelgroeiend Utrecht, vormen een ketting. Zorgen nemen toe, rauw vallen de economische gevolgen van de Corona-crisis ons allemaal op het dak. Wij zien dat op dit moment de jeugd het hardst wordt geraakt.

Jeugd geraakt

Wij hielden in juni een digitale bijeenkomst over ons thema: De stad Utrecht is zelf school. Een appèl op vernieuwing, in lijn met de uitzonderlijke school-ervaringen van de afgelopen weken. Kort gezegd: ‘weg met de muren tussen school en buurt’. Daar bleek ook de urgentie van ons derde thema Taalachterstand de wereld uit.

Ons thema en pleidooi voor Meer ruimte voor lopen, samen spelen en urban sports richt zich deels op de jeugd. Maar ook op de naar beweging snakkende 60-plusser.

Steviger samenwerken

Steviger samenwerking kan aan Utrechtse initiatieven meer vleugels geven. Een voorbeeld. Achter de schermen trekken en duwen al mensen van Taal Doet Meer, Samen voor Overvecht en de Voorleesexpress. Enkele honderden vrijwilligers draaien mee in hun programma’s. Dat moeten er veel meer worden. Buurt voor buurt, wijk voor wijk. Waarbij het ook gaat om meer sport en bewegen, zomaar op straten en pleinen.

De gemeente is belangrijk, maar de stad telt ook betrokken burgers, organisaties, bedrijven, opleidingen, fondsen. Als middenvelders maken wij deze maanden combinaties en voorzetten. Zodat de jeugd kansen kan grijpen en niet de verliezer van 2020 wordt.

Leerlingen doen onderzoek naar weer en klimaat met behulp van een weerstation op het groene dak van het schoolgebouw. Foto: Timon Jacob

Leerlingen doen onderzoek naar weer en klimaat met behulp van een weerstation op het groene dak van het schoolgebouw. Foto: Timon JacobUtrecht Development Board » De ketting van vijf thema's

Quinten PeelenQuinten Peelen INTERVIEW

"Meer Utrechts ontwerp in de stad"

“2017 is voor mij het Jaar van De Stijl. Dat biedt een geweldige kans om verhalen te vertellen, Utrecht op de kaart te zetten. Trots te zijn”.

Quinten Peelen, directeur van het K.F. Hein Fonds, voegde zich afgelopen jaar bij de UtrechtDB. Hij ziet eenzelfde motto in beide organisaties: met hart voor de stad, onafhankelijk de kansen verzilveren die in Utrecht liggen.

> Lees het hele interview