Column Trude Maas

Zorgen voor elkaar

Voor iedereen zijn het rare tijden. Gelukkig lonkt het voorjaar volop. En hopelijk krijgen we het virus eronder.

Onze burgemeester deed een oproep om een beetje op elkaar te letten.
Dat was niet de eerste keer. Ook op zijn Nieuwjaarsbijeenkomst nodigde hij ons uit om een stad te zijn waar wij elkaar helpen opstaan als je gevallen bent. 'Zodat je weer door kunt gaan'. Gelukkig wordt de veerkracht die hij bedoelt deze dagen best zichtbaar.
Even ging het roekeloze bootcampen in de parken weliswaar door, maar ook die types gaan inmiddels hun hersens net zo gebruiken als hun spieren. Houden zo.

Science Park

De helpende hand is op veel plekken aanwezig. We steunen de middenstand, we doen boodschappen voor elkaar en er worden kinderen opgevangen. We blijven binnen, omdat we de deskundigen vertrouwen. En straks zijn we vast ook trots dat het RIVM in het Science Park gehuisvest is.
We willen best een slimme stad genoemd worden toch? Een stad die slim netwerkt?
We ontdekken nu dat 'verbinden' en 'netwerken' ook harde fysieke randvoorwaarden heeft.
Internet blijkt onderdeel te zijn van de vitale processen van onze samenleving. Glasvezel tot aan de voordeur mag best evenzeer nagestreefd worden als snelle fietspaden.

Onderwijs op afstand

Glashelder werd de rol van internet bijvoorbeeld voor de scholen, nu thuiswerken het parool werd. Maar hoe? Docenten blijken er nog niet allemaal in afgestudeerd, was ook nog niet nodig tot zover. Internet (sic) bood meteen interactieve cursussen. Ervaring werd gedeeld. Onderwijs op afstand bestond natuurlijk al langer. Die ervaring doen nu veel meer docenten op.

Laptops uitgedeeld

En dan de leerlingen. In mijn straat zie ik door het raam om negen uur 's morgens kinderen met hun vinger in de lucht voor een beeldscherm. De dag begint, en dat doen we nu even zo. Braaf. Maar we ontdekten ook dat voor lang niet alle kinderen een laptop beschikbaar is thuis. Soms omdat de ouders er gebruik van moeten maken voor hun werk. Broertjes en zusjes ook on line moeten kunnen werken. Vechten om het scherm, soms letterlijk.

Er zijn ook gezinnen waar zo'n apparaat nog nooit in huis is geweest. Gelukkig kon daar -na wat uitzoekwerk- best wat aan gedaan worden. Het landelijk werkende Jeugdeducatiefonds waarvan onze oud-wethouder Hans Spekman directeur is, springt in. Tweeduizend laptops weet het fonds in heel Nederland op scholen uit te delen, vorige week. ABN Amro Foundation doneerde ze.

Veilige school

In een interview in het AD vertelt Hans Spekman meer. Dat de kinderen die nu geholpen worden met online werken, de structuur thuis missen die voor leren nodig is. Juist de school betekent voor sommigen het rustige en veilige gedeelte van de dag. Al kunnen ze nu wel proberen niet teveel leerachterstand op te lopen, andere kanten van hun ontwikkeling stagneren.

De school is immers ook een groep waarin je leert met elkaar omgaan, speelgoed delen, ruzie maken en het ook weer bij te leggen. Voor dat aspect van school hebben we even geen vervanging. Daar lijden de kinderen uit sociaal zwakke gezinnen natuurlijk het meest onder.

Samenleven

Zou Jan van Zanen dat ook niet bedoelen met zijn oproep? Staan we als gemeenschap of individueel klaar om hier iets aan te doen? Of is het straks weer gewoon ieder voor zich? We zien nu dat er vaak gaten vallen in de verbindingen in deze stad. Soms verbaasd, omdat we dachten dat de overheid of publieke partijen daar aandacht voor hadden. Uit zichzelf wisten de juffen en meesters de potten geld van het Jeugdeducatiefonds niet meteen te vinden. Wie vervult welke rol? De verbinding tussen oplossing en probleem ontbrak.

Verbinden, daar heeft de Utrecht Development Board tien jaar ervaring mee en we staan klaar om er telkens energie in te steken. Omdat het nodig blijkt. Hopelijk kan Utrecht straks weer verder werken aan de ambitie 'Gezond stedelijk samenleven voor iedereen'. Met veel meer aandacht dan voorheen voor dat samen.
Soms heb je een harde confrontatie nodig om te leren.

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

 

Zorgen voor elkaar]

> Aanmelden nieuwsbriefUtrecht Development Board » Columns » Zorgen voor elkaar

Utrecht
Quinten PeelenQuinten Peelen INTERVIEW

"Meer Utrechts ontwerp in de stad"

“2017 is voor mij het Jaar van De Stijl. Dat biedt een geweldige kans om verhalen te vertellen, Utrecht op de kaart te zetten. Trots te zijn”.

Quinten Peelen, directeur van het K.F. Hein Fonds, voegde zich afgelopen jaar bij de UtrechtDB. Hij ziet eenzelfde motto in beide organisaties: met hart voor de stad, onafhankelijk de kansen verzilveren die in Utrecht liggen.

> Lees het hele interview