Column Petra Pluimers

Vitaliteit, ook op de werkvloer

‘Gezond stedelijk leven voor iedereen’, een mooi streven. Het oogt als iets vanzelfsprekends, als een gegeven. Maar is het dat ook?
Er is enorm veel aandacht voor dit thema, en volgens mij terecht. Ik hoef toch niemand te overtuigen van het belang van een gezonde levensstijl? We weten allemaal heus wel dat het goed is om te bewegen, gezond en afwisselend te eten en dat roken, fastfood, frisdranken en alcohol hierin niet thuis horen.

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, in een wereld waar op iedere hoek van de straat al ‘het ongezonde’ te verkrijgen is. En een ‘avondje bank hangen met Netflix’ prettig kan zijn na een lange, drukke dag werken…..

Arbeidsrisico

De meeste mensen bewegen niet voldoende. Een gebrek aan beweging tijdens de werkuren draagt daartoe bij. Denk bij ‘bewegen’ niet aan intensief sporten. Het gaat vooral over laagdrempelige activiteiten. Bewegen kan altijd en overal, dus ook op het werk.
In een gezonde actieve leefstijl wissel je zitten, staan en bewegen af.
De voordelen van voldoende beweging op lichaam en geest zijn haast niet meer bij te houden. Bewegen is gezond. Bewegen maakt je hoofd leeg en geeft je meer energie. Als je regelmatig beweegt, ben je alerter, productiever en stressbestendiger, en neemt je jobtevredenheid toe. Meer bewegen op het werk kan ook het verzuim verminderen.
Bewegingsarmoede wordt dan ook sinds 2005 internationaal erkend als fysiek arbeidsrisico.

Actiever maken en houden

Werknemers blijven langer fit en ze zijn op den duur beter inzetbaar als er aandacht is voor hun gezondheid.
Veel ondernemingen stimuleren hun medewerkers om meer te bewegen. Met de juiste aanpak en wat moeite kan elke onderneming mooie resultaten boeken.

Om medewerkers actiever te maken, is het niet alleen belangrijk ze aan te moedigen om meer te bewegen op het werk en zich actief te verplaatsen. Ook kun je medewerkers stimuleren gezond te lunchen inclusief de tussendoortjes.
Wat mij opvalt, is dat allerlei bedrijven leuke en goede initiatieven opzetten die de werkplek beweeg-vriendelijker maken. Maar vaak eenmalig. Heel snel vallen bedrijven terug op ‘ach, je komt hier om te werken, niet om te sporten’. En juist daar verbaas ik me zo over!

Lopend overleg

Waarom niet alle bedrijven in Utrecht voorzien van manden vol vers fruit? Bij binnenkomst een appeltje pakken en hop naar die vergadering!
Beweegbanken voor de deur? Verplichte (beweeg)pauzes invoeren?
Sport- en beweeg-mogelijkheden faciliteren in de directe omgeving?
Wandelvergaderingen, zogeheten ‘weetings’ organiseren? Beweegroutes? Bedrijven sportdagen? Padelbanen in kantorenparken? En zo kan ik nog wel legio voorbeelden noemen.

Als het lukt in onze stad om echt volledig aandacht te hebben voor vitaliteit op de werkvloer, maken we van Utrecht een fijne stad voor iedereen. Een stad waar ook mensen van buitenaf graag komen werken. En om vitaal en gezond leven te ervaren.

Petra Pluimers
Lid Utrecht Development Board

Vitaliteit, ook op de werkvloer]

> Aanmelden nieuwsbriefUtrecht Development Board » Columns » Vitaliteit, ook op de werkvloer

Utrecht
Jeroen HermkensJeroen Hermkens INTERVIEW

"Utrecht kan van kunstenaars profiteren"

"Had iemand ooit van Bilbao gehoord zonder het Guggenheim museum?" Jeroen Hermkens, beeldend kunstenaar en UDB-lid, pleit voor meer zichtbare kunst en cultuur in Utrecht. "We snakken naar schoonheid" zegt hij. En hij ziet dat grote culturele projecten een verrassende invloed hebben. "De bouw van het Antwerps Museum MAS heeft in korte tijd een verpauperde wijk een ander imago gegeven".

> Lees het hele interview