Vijf thema's

Het Corona-virus zet de ambities van burgers, gemeentebestuur, politiek, bedrijfsleven, onderwijs en zorg onder enorme druk. Hoop put iedereen uit samenwerking en sprankjes vernieuwing. Aan de hand van vijf thema’s willen wij een helpende hand reiken. In de komende maanden vertellen de UtrechtDB-leden via een call de vorderingen per thema. Zij vragen geïnteresseerden op dit specifieke thema mee te denken en te werken. Mogelijk kunnen we in het najaar de balans opmaken.

  • Van de vijf thema’s bouwden we er één afgelopen jaar al op: de stad gaat bewegen. Zie ons Maak meer ruimte voor lopen, samen spelen en urban sports’. Bij en na het stilzitten in Corona-tijd extra van belang, klaar voor de start.
  • In juni houden we een digitale bijeenkomst over het tweede thema: “De stad Utrecht is zelf school”. Een appèl op vernieuwing, in lijn met de uitzonderlijke school-ervaringen van de afgelopen weken.
  • Hoge urgentie krijgt daarom ook het derde thema “Taalachterstand de wereld uit”.
  • Aan bod komt vervolgens “De publieke ruimte is van ons allemaal”, met als droom na de eerste digitale bijeenkomst een echte fysieke wandeling door de stad, ter verkenning.
  • Het vijfde thema “Utrecht, stad van gastvrijheid” staat in andere steigers dan voorheen, en vergt extra voorbereiding voor de anderhalve-meter-samenleving. Met name de horeca krijgt grote klappen.


UDB missie » Vijf thema's

Richard KraanRichard Kraan INTERVIEW

"Leefbaar, gezond en uitdagend"

“Niet wachten tot problemen ons boven het hoofd groeien. Nu inzetten om Utrecht leefbaar, gezond en uitdagend te houden”. Voor UtrechtDB-lid Richard Kraan is dit het centrale thema. “Werkgelegenheid, voorkomen van uitsluiting, daar moeten we aan werken. Als we slagen, zijn we als stad uniek.”

Vanaf het eerste uur, de oprichting in 2009, draait Richard Kraan mee in de UtrechtDB. Hij was een van de wegbereiders voor het platform dat wil dienen als smeerolie voor samenwerking tussen overheid, bedrijven en opleidingen in de stad Utrecht.

> Lees het hele interview   > Alle interviews

Utrecht