Column Kees Rutten

Gangmakers voor gezond Utrecht

Utrecht anno 2019, dat is een bouwwerk van verhalen. Je kunt het ook een breiwerk noemen. Of een weefsel. Verhalen die los van elkaar lijken te staan, maken samen deze moderne stad. In opbouw, steeds in beweging.

Luister naar de vitalisering van Overvecht en de plannen voor de Cartesius-driehoek en de Kanaalzone. Houd je oren open in 'het' Science Park met Healthy Living Challenges. Hoor nu al het belgerinkel rond de komst van de Vuelta. Stuk voor stuk fantastische Utrechtse verhalen. Allemaal stukjes die samen leiden naar Gezond Stedelijk Leven, een van de motto's voor dit nieuwe jaar.

Prachtige initiatieven

Wat ik hier opsom, zijn prachtige initiatieven die de pers halen. Maar er zit meer inhoud in het Utrechts verhaal. Het zijn de zweetdruppels, de bedrijvige handen en acties van mensen die de stad energiek en inspirerend maken. Particulieren, ondernemers en studenten die initiatief nemen op tal van terreinen en anderen laten meedoen in stedelijke vitaliteit. Volg de technische, economische en culturele stads-gangmakers die zojuist afstudeerden aan vmbo, mbo en hbo, kortom het Utrechts beroepsonderwijs.

Natuurvorsers

Dat zijn de 'urban stories', de verhalen van en door velen. Ze gaan over nabije aandacht en zorg. Over startups in midden- en kleinbedrijf die de stad laten bruisen. We zien snelle bewegingen op de half pipe, wandelaars door het Máximapark en langs de Maliebaan, evenementen op straat, buurtfestivals. Stadse natuurvorsers, studenten en bewegingen als Stichting Move die actief zijn voor kinderen in wijken waar die studenten zelf niet wonen.

Stedelijke ziel

Het vertellen van die soms verborgen verhalen is cruciaal voor de stedelijke ziel en gezondheid. Zeker voor een stad die hard groeit.

Iedereen meenemen

Het nieuwe jaar vraagt veel van Utrecht en ommelanden. Er is meer nodig dan al onze prachtige initiatieven bijeen geveegd. We moeten iedereen meenemen. Niet denken dat we allemaal die mooie verhalen kennen, die samen het groeiende Utrecht vormen. Belangrijker dan ooit is praten en daadkrachtige communicatie over onze grote, maar nog meer over onze kleine spectaculaire verhalen.

Focus en daadkracht

Utrecht 2019 kan gezond worden voor ons allemaal door de kracht van verhalen. Belangrijk is 'focus en daadkracht'. We komen er niet met een beetje optimaliseren. Want Utrecht wil dingen anders doen. Het wil van A naar B gaan. Dat vraagt om anders werken en vooral oog voor relatie en exploratie opdat je samen beweegt in de opbouw naar Gezond Stedelijk Leven.

Van A naar B

Dat is nogal wat. Hoezo geen ambitie? De valkuil zit hem in de vraag of het ons lukt van A naar B te gaan. Ook als het gaat over hoe we het Utrechtse verhaal vertellen. Dus niet: 'nu gaan we alleen doen, want het verhaal kent en begrijpt iedereen wel'.

Vele sterke punten

Het abstracte idee van Gezond Stedelijk Leven gaat over het verlangen om vanuit positieve gezondheid als mens mee te doen, fysiek en digitaal, in een schone, pluriforme en veilige leefomgeving. Die uitnodigt tot gastvrij leren en onderzoeken, ondernemen, nabije aandacht, veilig wonen, samenwerken en vernieuwen vanuit vele sterke punten van stad en ommelanden.

Deelverhalen

Dat verhaal vertellen is niet moeilijk: de Utrechtse deelverhalen liggen voor het oprapen. Voeg focus en daadkracht toe, en zo wordt 2019 een goed Utrechts jaar.

Kees Rutten
lid Utrecht Development Board 

 

> Aanmelden nieuwsbriefUtrecht Development Board » Utrechts spectaculaire verhalen

Richard KraanRichard Kraan INTERVIEW

"Leefbaar, gezond en uitdagend"

“Niet wachten tot problemen ons boven het hoofd groeien. Nu inzetten om Utrecht leefbaar, gezond en uitdagend te houden”. Voor UtrechtDB-lid Richard Kraan is dit het centrale thema. “Werkgelegenheid, voorkomen van uitsluiting, daar moeten we aan werken. Als we slagen, zijn we als stad uniek.”

Vanaf het eerste uur, de oprichting in 2009, draait Richard Kraan mee in de UtrechtDB. Hij was een van de wegbereiders voor het platform dat wil dienen als smeerolie voor samenwerking tussen overheid, bedrijven en opleidingen in de stad Utrecht.

> Lees het hele interview   > Alle interviews

Utrecht