Column Trude Maas

Tweedeling ook in actievoeren

De stad groeit gestaag. Vrolijk op de foto heet onze burgervader nieuwkomers welkom. Voor Nederlandse begrippen worden we een grote stad.

Vooruitkijkende inwoners benadrukken dat we moeten letten op de negatieve fenomenen die horen bij zo'n grote stad. Want wie weet kun je de scherpe kanten met gericht beleid binnen de perken houden.

In slaap sussen

Segregatie tussen wijken. Uit de pan rijzende huizenprijzen. Tweedeling in het onderwijs. Discriminatie op de arbeidsmarkt. Dat zijn er zo een paar. Vaak horen we 'dat dat allemaal nog wel meevalt' in onze stad.

Laten we ons niet in slaap sussen. Wie wat verder kijkt, kan de groter wordende verschillen al echt zien.

Noordelijke Randweg

Opvallend bijvoorbeeld is het verschil in aandacht voor de A27 en die voor de Noordelijke Randweg.

Het kan geen toeval zijn dat de gemiddeld goed gebekte inwoners van Utrecht-oost een krachtige lobby laten horen over de A27. Alle bruikbare argumenten worden van stal gehaald. Burgers laten zich horen, gaan de straat op, het bos in. En de politiek luistert aandachtig mee.

Burgerkracht Overvecht

Heel anders is het bij de Noordelijke Randweg langs Overvecht. Daar raast dag en nacht ook druk verkeer. Er zijn zelfs nog gelijkvloerse kruisingen, met alle CO2-gevolgen van dien.

De weg loopt langs de buurt met de laagste gemiddelde levensverwachting van de stad. Nu zal dat heus niet alleen te wijten zijn aan de luchtkwaliteit. Maar feit is wel dat die lage levensverwachting gelijk optrekt met de zwakke burgerkracht in de wijk.

Politieke aandacht

In Overvecht geen druk bezochte inspraakavonden, geen blokkades en geen goed gerichte lobby voor verdieping van de wegkruisingen. We zien niet heel veel aandacht van de politiek. De inwoners van Overvecht zijn met andere zaken bezig, kennelijk. Of ze vermoeden dat 'er toch wel niet geluisterd zal worden'. En hoe je zo'n lobby organiseert, daar hebben ze vast minder kaas van gegeten.

Tegendruk maakt creatief

Het is voor bestuurders misschien verleidelijk om gewoon te kunnen doorstomen.

Maar goed voor de kwaliteit van de stad is dat niet. Een beetje tegendruk maakt creatief. Op andere plekken gebruikt het stadsbestuur verstandig de denkkracht van inwoners. Daar komt het gesprek meestal op gang omdat de bewoners erom vragen. Hun eisen kenbaar maken.

Overvecht loopt te hoop

Eigenlijk zouden we pas tevreden moeten zijn met de opbrengst van alle buurtwerk en aandacht in Overvecht, wanneer de bewoners te hoop lopen over de kwaliteit van de Noordelijke Randweg. Een mooie paradoxale indicator voor de emancipatie daar.

Rechten als burger

Zolang dat protest niet uit de buurt zelf komt, moeten de actievoerders van elders misschien dit probleem erbij nemen? Zo kan je laten zien hoe het kan. En hoe je je rechten als burger kan doen gelden in deze mooie stad.

Voor we het weten is de participatiemaatschappij slechts het speeltje van goed opgeleide enkelingen. Dat kan toch de bedoeling niet zijn. Hoezo geen tweedeling hier?

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board


> Aanmelden nieuwsbriefUDB missie » Columns » Tweedeling ook in actievoeren

Richard KraanRichard Kraan INTERVIEW

"Leefbaar, gezond en uitdagend"

“Niet wachten tot problemen ons boven het hoofd groeien. Nu inzetten om Utrecht leefbaar, gezond en uitdagend te houden”. Voor UtrechtDB-lid Richard Kraan is dit het centrale thema. “Werkgelegenheid, voorkomen van uitsluiting, daar moeten we aan werken. Als we slagen, zijn we als stad uniek.”

Vanaf het eerste uur, de oprichting in 2009, draait Richard Kraan mee in de UtrechtDB. Hij was een van de wegbereiders voor het platform dat wil dienen als smeerolie voor samenwerking tussen overheid, bedrijven en opleidingen in de stad Utrecht.

> Lees het hele interview   > Alle interviews

Utrecht