Column Petra Pluimers

Stimuleer de sport extra, juist nu

Corona brengt in veel sectoren schokkende verschuivingen, tijdelijk maar ook blijvend. Ik vraag me af wat het virus betekent voor de sportbranche. Wat heeft het ons geleerd over het belang van sporten en bewegen? Dachten we eerst dat we op enig moment de knop om konden zetten en alles weer werd zoals het was, dan weten we nu beter. Het virus bevindt zich onder ons en is voorlopig niet weg te denken.

Wat gaat er veranderen met de plekken waar veel mensen samenkomen voor sport, zoals stadions, kantines en dance events? De beperkingen voor massabijeenkomsten duren immers het langst.

Zingen en springen voor FC

Natuurlijk was het niet ‘coronaproof’ dat de uitzinnige voetbalfans in de Galgenwaard vorige week zondag nauwelijks op hun stoel konden blijven zitten. Vol enthousiasme zongen en sprongen ze hun FC naar de overwinning. Het geluk spatte van de gezichten van al die Utrechters af. Wat hadden ze dit gemist. Mijn advies, laat mensen weer genieten van de sport. Blijf te allen tijde af van de sport, stimuleer de sport, juist nu. In alle facetten. Met (sociale) controle. 

Schade sport- en beweegsector

We beginnen inmiddels de grote economische schade te zien voor de sport- en beweegaanbieders sinds corona ons leven volledig op de kop zette. Een sector waar heel veel Utrechtse mensen hun brood verdienen, waar veel freelancers maanden thuis hebben gezeten zonder werk. En waarin sportclubs, vaak afhankelijk van vrijwilligers, ineens aan allerlei corona-regels dienden te voldoen. Het lijkt erop dat (mede dankzij de noodsteun) de sportbranche voor het grootste gedeelte overeind is gebleven en dit seizoen keihard zal werken aan (volledig) herstel.

Thuis verlangen naar bewegen

We weten dat mensen tijdens de thuisisolatie meer dan ooit de reële wereld van sport en bewegen, echte sociale contacten en sportwedstrijden op waarde weten te schatten. Mijn advies aan bedrijven en (sport)professionals speelt hierop in.

Te veel zitten en verkeerd eten

Want zo langzamerhand weet iedereen dat sporten en een goed voedingspatroon belangrijk zijn als je gezond wilt blijven. Bekend is waar een zittend leven en verkeerd eten toe zou (kunnen) leiden: welvaartsziekten. Maar hoe kan de situatie dan toch steeds slechter worden? Waarom kunnen we geen weerstand bieden aan al deze verleidingen? Niemand kan zich toch meer beroepen op onwetendheid? Nemen we al die westerse welvaartsziekten met een enorme kwaliteitsvermindering van leven dan maar op de koop toe? Daar komt het grote belang van sport en bewegen om de hoek kijken.

Aandacht voor gezond leven

Ik zie verschuivingen, waarvan het op dit moment nog te vroeg is om de effecten in te schatten. Tijdens corona gingen vele Nederlanders minder bewegen. Maar anderzijds bleek de crisis ook een kans om het preventieve belang van sport en bewegen voor de gezondheid veel nadrukkelijker te profileren.     

Ook al zouden we het virus morgen triomfantelijk kunnen uitzwaaien, dan nog kijkt de werkelijkheid van welvaartsziekten ons recht en dreigend aan. Beseffen we met elkaar wel echt het belang van een gezonde levensstijl voor alles en iedereen?

Petra Pluimers
Lid Utrecht Development Board

> Aanmelden nieuwsbriefUtrecht Development Board » Stimuleer de sport extra, juist nu

Kees RuttenKees Rutten INTERVIEW

"‘Hoog’ en ‘laag’ onderwijs moet uitgebannen"

“Ik ben een publieke-sector dier geworden”. Kees Rutten, een van de veertien leden van UtrechtDB, typeert zichzelf. Hij is in het dagelijks leven lid van het College van Bestuur van ROC Midden Nederland. Daarnaast zet hij zich niet alleen in voor UtrechtDB, maar ook voor de Economic Board Utrecht (EBU). Een van zijn missies: betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

> Lees het hele interview

Utrecht