Column Trude Maas

Sporten met hart voor elkaar

Wie het Nederlands betaald voetbal een beetje volgt, weet feilloos welke club op een, twee of drie staat. Afgelopen jaar hadden wij in Utrecht niet te klagen over onze plaats in de top van Nederland. Trots. Zo aan het begin van het nieuwe seizoen is het nog even afwachten.

Supertrots

Maar er zijn nog andere rangordes voor voetbalclubs. Waar onze FC Utrecht het afgelopen jaar als nummer drie eindigde: de maatschappelijke ladder in het betaald voetbal. Een nog veel te onbekende ereplaats, waar we eigenlijk in de stad supertrots op zouden moeten zijn. Want FC Utrecht heeft een duidelijke visie op de rol die de club en de voetballers maatschappelijk kunnen spelen. Hoeveel projecten er lopen, zien we in het pas verschenen maatschappelijk jaarverslag.

Voetbal aan het bed

Kinderen in het ziekenhuis krijgen voetballers aan hun bed. Hun helden, hun rolmodellen! Even zijn ze niet voornamelijk 'ziek', nu ze met die stoere jongens (waar blijven de meiden van FC Utrecht?) over heel andere zaken kunnen praten. De kinderen genieten en kletsen lang na. De voetballers zijn op die dagen even goed onder de indruk. Van hun kennelijke impact, maar ook van het geluk dat ze hebben met hun sterke lijf. Ze realiseren zich dat ze het goed hebben, en dat dat niet voor iedereen geldt. Hart voor voetbal en hart voor de ander.

Omgetoverde spelersbus

Wanneer je die kinderen dan bovendien mag trakteren op een plek in de skybox, is het feestje compleet. En wat een prima idee, de spelersbus omtoveren tot fanbus voor kinderen die nooit een kaartje voor een wedstrijd kunnen kopen. Mooi dat de FC dat weer doet samen met andere stichtingen.

Wandelvoetbal

Niet alleen kinderen krijgen aandacht van de club. Wat te denken van het wekelijkse wandelvoetbal voor senioren? Ze worden afgefloten als ze per ongeluk toch even een sprintje trekken. Ze lopen in kleding van de sponsor. Hebben veel plezier, tot vermaak en inspiratie van ouderen die minder in beweging komen. Te weinig bewegen is inmiddels een groot maatschappelijk probleem. Ook krijgen ouderen kerstdiners met spelers aangeboden. Genodigd worden mensen die hun huis niet vaak meer uitkomen. Dat geeft ze wel even iets om over na te praten natuurlijk.

Revalideren

Er is echt van alles bedacht om de maatschappelijke rol van de club in te vullen. Of het nu de toegankelijkheid is voor de mensen die revalideren in De Hoogstraat, of een plek voor blinde voetbalfans. We zien het terug in het jaarverslag. Met mooie cijfers over het bereik.

Sportverenigingen

De Nederlandse clubs in het betaald voetbal wedijveren met elkaar op dit soort maatschappelijke activiteiten. Ik zou toejuichen als er in Utrecht zo'n onderlinge competitie zou zijn tussen alle sportclubs. Want onze verenigingen doen vast allemáál wel meer dan hun eigen leden bedienen en hard sporten in competities.

Hart voor elkaar

Deze aanpak leidt tot groter welzijn in de stad. Er wordt wederzijds verantwoordelijkheid genomen met als resultaat meer vertrouwen in elkaar.

Daarom een aansporing. We kijken uit naar een maatschappelijke ladder van onze Utrechtse sportclubs. Wie staat daar bovenaan? Misschien voorlopig de FC nog wel, met hart voor sport en hart voor elkaar. Welke club volgt? Ook als je minder budget hebt kun je van alles doen natuurlijk.

FC Utrecht is vast wel bereid je op gang te helpen.

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

> Aanmelden nieuwsbriefUDB missie » Columns » Sporten met hart voor elkaar

Richard KraanRichard Kraan INTERVIEW

"Leefbaar, gezond en uitdagend"

“Niet wachten tot problemen ons boven het hoofd groeien. Nu inzetten om Utrecht leefbaar, gezond en uitdagend te houden”. Voor UtrechtDB-lid Richard Kraan is dit het centrale thema. “Werkgelegenheid, voorkomen van uitsluiting, daar moeten we aan werken. Als we slagen, zijn we als stad uniek.”

Vanaf het eerste uur, de oprichting in 2009, draait Richard Kraan mee in de UtrechtDB. Hij was een van de wegbereiders voor het platform dat wil dienen als smeerolie voor samenwerking tussen overheid, bedrijven en opleidingen in de stad Utrecht.

> Lees het hele interview   > Alle interviews

Utrecht