Column Niek Amelink

Sport maken we samen

In Utrecht willen we gelijke kansen en sport voor iedereen, maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. De impact van sport is groot: 24/7 ligt de sportwereld onder een vergrootglas. Sport reflecteert wat er in de maatschappij gebeurt en andersom heeft sport invloed op hoe die maatschappij eruitziet. De afgelopen weken bleek dat opnieuw.

Energie, OneLove en het WK

De gestegen energieprijzen maken sporten voor een deel van de Nederlanders te duur. Ongeveer een vijfde van de sportende bevolking is om die reden minder gaan sporten of helemaal gestopt. Een ingrijpend lokaal gevolg van een mondiale crisis.

Ook was er veel aandacht voor de OneLove-campagne van de KNVB en alle eredivisieclubs. De OneLove-campagne laat zien dat het profvoetbal diversiteit steunt en tegen discriminatie is. Aanvoerders Orkun Kökcü en Redouan El Yaakoubi kozen ervoor om de OneLove-band niet te dragen tijdens de wedstrijd vanwege hun religie. Er ontstond ophef over, want wat steunen we? Individuele keuzevrijheid of commitment aan een sportcampagne?

Het zijn lastige dilemma’s. Ook in de aanloop naar het WK in Qatar is er veel discussie. Hoe moeten sportliefhebbers omgaan met de uitbuiting en zelfs dood van arbeiders die stadions bouwden en andere infrastructuur aanlegden in Qatar, terwijl diezelfde sportliefhebbers ook het nationale elftal willen supporten en toejuichen? Dit brengt veel mensen in een morele strijd.

Utrechts sportideaal

In Utrecht willen we gelijke kansen en sport voor iedereen, maar de realiteit blijkt weerbarstig. Mensen hebben verschillende belangen, (levens)overtuigingen en sociaaleconomische statussen. Ook zijn er mondiale ontwikkelingen die op lokaal niveau ingrijpen.

Toch blijven we in Utrecht streven naar ons ideaal: dat sport een wereld is waar iedereen een plek heeft. Betaalbaar, respectvol en inclusief. En hoewel het altijd beter kan, doen we dat toch al vrij aardig.

Ontbijt voor leden in Ondiep

In de Utrechtse wijk Ondiep merkte voetbalvereniging DHSC dat veel leden dit seizoen de contributie niet meer konden betalen. "Aan het begin van het seizoen kwam een deel van de leden niet meer", zegt clubbestuurder Patrick Verkooijen. "Toen zijn we langs de deuren gegaan met de vraag waarom. Vaak hoorden we dat het om de financiën ging."

Volgens Verkooijen hakt de energiecrisis er in de volkswijk Ondiep behoorlijk in. "Kinderen die eerst nooit douchten na de training, gingen opeens douchen. Ook op dagen dat ze geen training hadden, kwamen ze douchen. Onze energierekening is vervijfvoudigd."

Om de leden tegemoet te komen organiseerde DHSC, de club waar Wesley Sneijder zijn voetbalcarrière ooit begon, een benefietavond. "Onder leiding van Wesley Sneijder, erevoorzitter van de club, Lodewijk Asscher en Kees Jansma haalden we 185.000 euro op", vertelt Verkooijen.

"Dat is voor kinderen die de contributie niet kunnen betalen, om de energierekening te betalen én we verzorgen elke zaterdag een ontbijt voor leden die het niet breed hebben. Broertjes en zusjes mogen mee. We moeten voor elkaar zorgen."

Meisjes en jongens samen in de FC Utrecht Academy.

Onlangs maakte de Utrechtse FC bekend dat met ingang van het nieuwe seizoen weer met vrouwenvoetbal wordt gestart. De club is momenteel al bezig om jong vrouwelijk talent uit de Utrechtse regio dat nog een podium mist, een kans te geven binnen FC Utrecht.

Daarom is de club begonnen met het creëren van gelijke kansen. De afgelopen periode zijn namelijk de eerste meiden tot en met veertien jaar in de pre-academie van FC Utrecht gestart. Zij voetballen met de jongens in plaats van in aparte teams, juist om gelijke kansen te stimuleren.

Blijven strijden

In Utrecht blijven we strijden voor gelijke kansen en sport voor iedereen. De initiatieven van DHSC en FC Utrecht motiveren om dit vol te houden.

Ben je zelf actief bij een sportvereniging? Wellicht kun jij ook het verschil maken bij jouw club en in jouw wijk. Ga in gesprek met sportgenoten en lanceer met elkaar een plan.

Utrecht, dat geloof ik echt, maken we samen. Sport moet voor iedereen toegankelijk zijn en blijven. Een oproep aan iedereen om daarvoor te staan. Samen maken we de sport, samen maken we de stad.

Niek Amelink
Lid Utrecht Development Board

Sport maken we samen]

> Aanmelden nieuwsbrief



» » Sport maken we samen

Utrecht
Jeroen HermkensRien Nagel, Kees Rutten en Monique Mourits INTERVIEW

"Constructief, maar wel kritisch"

De kracht van de Utrecht Development Board? Drie leden geven een eenstemmig antwoord: de eigen koers los van de politiek, zoekend naar gesprek met de stad en de buurt. Kortom: allereerst in contact met de basis en niet met reguliere machtsfactoren.

> Lees het hele interview