Column Trude Maas

Nog steeds gezocht: die ‘inclusieve stad'

De stad bruist alweer. Aan de mailboxen is sinds half augustus te zien dat iedereen zijn beste beentje voorzet, open staat voor nieuwe dingen. We gaan een jaar tegemoet waarin we vast wel een nieuw kabinet krijgen en ook een nieuw gemeentebestuur. Maart 2018 gaan U en ik immers daarvoor stemmen.

Niemand uit de boot

Een goed moment voor UtrechtDB om te kijken waarin Utrecht sterk staat. En vooral, waar we een tandje moeten bijzetten. Met andere woorden: met welke onderwerpen kan de mailbox niet vol genoeg lopen? Waar liggen de prioriteiten in de aanstaande politieke campagne? Wij zeggen: werk aan de inclusieve stad. Aan eenheid. Niemand valt hier uit de boot.

Arbeidsmarkt functioneert niet

Bovenaan de lijst prijkt de arbeidsmarkt. We leiden hier heel veel mensen op, en die willen straks allemaal aan de slag. Ooit had Utrecht de ambitie de laagste werkloosheid van het land te hebben. Nu het hele land moppert dat vacatures niet vervulbaar zijn, lijkt het of we het goed doen. Toch kloppen zaken niet in deze stad met 60.000 studenten op de universiteit en het hbo. We zien gaten vallen op vier terreinen.

Mbo'ers voelen discriminatie

Allereerst: mbo-studenten met allochtone achtergrond ondervinden discriminatie op de arbeidsmarkt. Soms haalt zo'n case de krant, meestal niet. Erger wordt het als je hoort dat leerlingen er hun schouders inmiddels over ophalen: ze weten dat een blonde jongen altijd voor gaat. Oeps.

Werkgevers reiken een hand

Dan de werkgevers die klagen dat ze onvoldoende geschoolde mensen kunnen vinden. Onze vraag: wat doen ze zelf om hun vak en beroep populair te maken bij studenten. Waar zijn de initiatieven om desnoods "half gediplomeerden" aan te nemen en ze dan maar zelf verder te scholen? De ROC's rekenen het tot hun taak om ook op zulke vragen in te gaan, zij staan klaar om opleiding en arbeidsmarkt op elkaar te laten aansluiten.

Eenzijdige studentenwereld

Kijk vervolgens eens rond op straat naar de studentenpopulatie. Hoe verder naar Oost, hoe witter. Veel blonde meisjes, kort samengevat. Ze komen voor de universiteit van verre, en in Lunteren en Venlo is het straatbeeld nu eenmaal anders dan in de Randstad. Is dat voldoende verklaring? En de docenten dan? Diversiteit in de top? Het hbo werft dichterbij, en ook daar zien we weinig verscheidenheid. Wat blijkt: als je een kleurtje hebt en in Nieuwegein woont, ga je liever in Amsterdam studeren. Daar ben je tenminste geen buitenbeentje, in Utrecht wel.

Huizen en onderwijs in witte stad

Ik wil geen noodklok luiden over deze opeenstapeling van kwesties. Maar wordt Utrecht inmiddels al niet een witte stad? Kwa wonen zijn we hard op weg, "gewoon" omdat de huizen zo duur zijn geworden. Kwa hoger onderwijs lijkt het ook al bijna dat we de boot gemist hebben als je kijkt naar Rotterdam en Amsterdam.

Plicht van het stadsbestuur

Hier ligt een taak voor het stadsbestuur. Komen er voldoende studenten uit al onze wijken? Maken ze hun opleiding af? En zo niet: wat kunnen we er aan doen. Zoek naar de beste manier om de groep studenten meer gemixt te krijgen. Quota zoals in de VS, wellicht?

Betere mix, kijk eens naar de VU

Hier wat suggesties voor projecten, initiatieven en discussies waarmee onze mailboxen moeten volstromen de komende tijd. De stad zou cijfers moeten verzamelen en publiceren over de doorstroming van mbo naar hbo en wo. Lokaal. Als blijkt dat er maar bitter weinig mbo'ers slagen in het hbo, niet bij de pakken neerzitten. Waar komt het door? Voelen ze zich eenzaam? Zorg dan dat de mix rijker wordt met soortgenoten. Is de taalvaardigheid te slecht? Ga dan kijken wat bijvoorbeeld de VU doet om die studenten extra aandacht te geven.

De gemeente moet eisen

Te vaak horen wij in Utrecht het argument dat "de gemeente er niet over gaat". En te weinig: "de gemeente eist van de mensen die er wel over gaan dat ze hun bijdrage aan de inclusieve stad leveren".

Dat geldt voor werkgevers die discrimineren. En het geldt voor onderwijs dat zichzelf in deze stad kennelijk een beetje buiten de maatschappij aan het zetten is.

Pleidooi van UtrechtDB

Niets doen is geen optie. UtrechtDB bepleit in alle toonaarden de komende maanden dat het deze items zijn waarop de kandidaten voor de gemeenteraad zich profileren om onze stem te trekken.

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

Alle columns
06-11-2018 | Tweedeling ook in actievoeren
16-10-2018 | Het Luie End bestaat niet meer
02-10-2018 | Motto voor 900 jaar stad
18-09-2018 | Groot denken, maar niet te groot
05-09-2018 | Energie-omwenteling leren
09-07-2018 | Alleen in Utrecht, of juist samen
25-06-2018 | De waarde van Werkspoor
29-05-2018 | Toekomst aan de groene stad
14-05-2018 | Buiten spelen of volbouwen
01-05-2018 | De Uithof zoekt de confrontatie


< Vorige 1234567891011121314 Volgende >

UDB missie » Columns » Nog steeds gezocht: die ‘inclusieve stad’

Jeroen HermkensJeroen Hermkens INTERVIEW

"Utrecht kan van kunstenaars profiteren"

"Had iemand ooit van Bilbao gehoord zonder het Guggenheim museum?" Jeroen Hermkens, beeldend kunstenaar en UDB-lid, pleit voor meer zichtbare kunst en cultuur in Utrecht. "We snakken naar schoonheid" zegt hij. En hij ziet dat grote culturele projecten een verrassende invloed hebben. "De bouw van het Antwerps Museum MAS heeft in korte tijd een verpauperde wijk een ander imago gegeven".

> Lees het hele interview

Utrecht