November 2022
Foto: Juri Hiensch

Gezond leven in de stad

In De Meern gaan oudere buurtbewoners met minder angsten de straat op. Hoe dat komt? Ze zeiden zelf wat buiten beter moest. Een voorbeeld van ‘blijven bewegen’ in Utrechtse buurten. UtrechtDB-lid en huisarts Niek de Wit: ‘Preventie moet naar de basis, door samen met bewoners opgestelde en uitgevoerde wijkakkoorden’. De Utrecht Development Board wil daar in 2023 bouwstenen voor aandragen. Zie ons interview met Louke Vissers, een  opmaat naar wijkgerichte aanpak en luisteren naar lokaal verstand. Belangrijk, om te voorkomen dat Utrecht verder afzakt op de Gezonde Stad Index.

UtrechtDB-columnisten

In deze najaars-Nieuwsbrief ook onze recente columns, bij toerbeurt geschreven door UtrechtDB-leden. Kijk van dichtbij naar je straat, je buurt, je stad, klinkt dit najaar uit veel bijdragen. Wat goed is voor Utrecht, hoef je niet van ver te halen, al bevestigde De Vuelta het belang van de fiets als pijler van de Utrechtse gezondheidsmetropool. Kijk goed naar de inzet van de vrijwilligers in het AZC Haydnlaan. Zie wat de FC Utrecht Academy neerzet aan gelijke kansen. Dáárover moet Utrecht praten: ‘Debat, kom terug in Utrecht’. Want sinds het verdwijnen van debatcentrum Tumult is weer de tijd rijp voor vele en stevige Utrechtse discussies in TivoliVredenburg en de Bieb Neude. Hoe debatten over onderwerpen die Utrechters echt raken te organiseren vertelt in ons interview Tessa Hagen, na ruim 5 jaar ervaring in TivoliVredenburg.

Columns van UtrechtDB-leden

Foto: FC Utrecht / J. Hurenkamp

Sport maken we samen

We blijven in Utrecht streven naar ons ideaal dat in de sport iedereen een plek heeft. Betaalbaar, respectvol en inclusief. Dat doen wij vrij aardig, vindt Niek Amelink. Hij wijst op de benefiet-actie van voetbalvereniging DHSC in Ondiep. En op de gelijke kansen voor meisjes en jongens die FC Utrecht nastreeft. (15 november 2022)

Lees meer

Foto: Juri Hiensch

Debat, kom terug in Utrecht

Genoeg onderwerpen die Utrechters bezig houden. Op social media komen ze langs: hoe moet de stad groeien, wel of geen windmolens in Rijnenburg,  wel of geen verbreding A27, wonen voor iedereen. Trude Maas pleit voor terugkeer van de levendige debatten die Utrecht ooit kende. (1 november 2022)

Lees meer
Foto: Taal Doet Meer

Slecht nieuws? Kijk eens om je heen

Ad Sanders veroordeelt de stemmingmakerij van gemeenteraadslid Meerding rond statushouders die hun baan opzegden. Met advies aan gemeenteraadsleden: kijk eens rond op het AZC aan de Haydnlaan. (18 oktober 2022)

Lees meer
Foto: Jelle Verhoeks

Vitaliteit, ook op de werkvloer

Vitaliteit op de werkvloer met fitte en energieke medewerkers. Dat bereik je volgens Petra Pluimers met meer aandacht voor bewegen en gezond eten. Ze ziet bedrijven wel initiatieven nemen. Maar die duren te kort. (11 oktober 2022)

Lees meer
Foto: Juri Hiensch

Preventie meer in handen burger

Preventie hoort te liggen bij de basis, via wijkakkoorden die samen met bewoners zijn opgesteld en uitgevoerd. ‘Elkaar helpen bij gezond gedrag’ bepleit Niek de Wit. Initiatieven gaan nu té vaak over het hoofd van de individuele burger heen. (26 september 2022)

Lees meer
Foto: Timon Jacob

Silicon Valley? Kijk toch in Groningen

‘Utrecht’ ging mee op reis naar Silicon Valley. Alles voor ontwikkeling van onze economie. Trude Maas waarschuwt: kijk niet te ver. Want het gaat om talent vasthouden, woonkansen, samenwerken van universiteit tot en met mbo. Reis eens naar Groningen, waar studenten werken in gemengde teams. (13 september 2022)

Lees meer
Foto: Juri Hiensch

Doorpakken op Utrecht als beste fietsstad

Na de succesvolle en feestelijke Vuelta kan Utrecht volgens Richard Kraan aan de wereld laten zien hoe de fiets leidt tot verbetering van gezondheid, milieu, infrastructuur, economie en sociale cohesie. De fiets als belangrijke pijler van de Utrechtse gezondheidsmetropool. (30 augustus 2022)

Lees meer

Hoe we werken

Bekijk de video "Wij zijn de Utrecht Development Board"

De inmiddels standaard geworden werkwijze van UtrechtDB zoekt naar de stem en ervaring van de burgers zelf.

Wij nodigen verschillende belanghebbenden uit om een thema scherper te krijgen en zicht op de aanpak ervan te verbeteren. In verschillende sessies brengen we mensen bij elkaar die allemaal een stukje van de oplossingen in handen hebben. Ze leren elkaar kennen, ze pakken soms meteen dingen op. Waar niet, gaan we verder met verbinden door ad hoc bijeenkomsten te organiseren.

Foto Ramon Mosterd

Volg onze visie

Elke veertien dagen (behalve in juli en augustus) verschijnt een nieuwe vondst of inzicht in een column van de UtrechtDB-leden. Zij onthullen in hun column vaak wat achter de schermen borrelt om de stad nóg beter en gezonder te maken. Waar het nodig is de UtrechtDB-missie te realiseren: verbinden, versnellen, verzilveren. Wilt u op onze relatielijst voor alerts? Klik hier.

Houvastje voor de nieuwe raadsleden

Lees onze Meetlat (pdf) met het noodzakelijke ‘hoe’ en ‘wat’ voor Utrecht tussen 2022 en 2026. Met deze focus laten raadsleden en wethouders zich wellicht minder ondersneeuwen door de energievretende ‘hype of the day’.

Open Brief Ruimte en nieuwe miljarden

Illustratie: Jeroen Hermkens

Hoe en waar wonen Utrechtse verpleegkundigen, monteurs en politieagenten? Waar komen kansen voor lopen, fietsen, openbaar vervoer nu het kabinet miljarden aan Utrecht belooft voor onder andere een nieuwe Merwedelijn? Wij kijken vooruit in onze Open Brief Ruimte (pdf). De vakwereld bleek nieuwsgierig bij onze publicatie, afgelopen voorjaar. Zie onder andere vakblad PropertyNL en de site Vastgoedmarkt.

Utrecht Development Board | www.utrechtdb.nl | info@utrechtdb.nl
-