Column Trude Maas

Debat, kom terug in Utrecht

Een beetje jaloers op 020 ben ik. Niet jaloers op hun voetbalcultuur. Daar zijn we elkaars evenknie, lijkt het vaak.
Maar….Utrecht heeft minder dan bijvoorbeeld Amsterdam een debatcultuur.
Daar hebben ze Pakhuis de Zwijger, De Rode Hoed, De Balie. En ook buiten hun centrum valt er op het gebied van stadsgesprekken veel meer te beleven dan hier.
Dat is niet altijd zo geweest.

Wij voerden heel wat discussies, Utrecht bezat debatcentra zoals Tumult. Er was kortstondig Limes030 in de Kargadoor, en voor architectuurdiscussies kennen we Aorta. Tumult floreerde niet en ging ter ziele. Waarom? Geen prettige en efficiënte plek, onvoldoende aansprekende onderwerpen, of onvoldoende – betalende - bezoekers. Jammer, want er was ook wel succes, omdat Utrecht tot zo’n 25 jaar geleden werd gezien als ‘debat’- stad en veel debatten voldoende sponsors kregen.

Verdwenen debatcultuur

Rubrieken in DUIC en NUK besteden aandacht aan de vroegere Utrechtse popcultuur en aan verdwenen winkels, maar de verdwenen debatcultuur kwam nog niet aan de orde.
Jammer eigenlijk, wellicht zou daarvan iets te leren zijn.
Want er zijn anno nu genoeg onderwerpen die de Utrechters bezig houden. Op social media komen ze langs: hoe moet de stad groeien, wel of geen windmolens in Rijnenburg, de kracht van coöperaties in de energie transitie, wel of geen verbreding A27, wonen voor iedereen, kansenongelijkheid terugdringen. Noem maar op.

Kloof met politieke debat

Op scherpe toon staan de meningen dan vaak tegenover elkaar.
Dat levert meestal niet zoveel inzichten op. Iedereen blijft veilig in zijn eigen gelijk hangen.

Tevens groeit de kloof met het politieke debat. De in de jaren ’70 door de jeugd bevochten ‘inspraak’ en ‘participatie’ passen niet meer bij de huidige tijd en het moderne publiek. De vraag is of de stad nog weet waar de gemeenteraad over discussieert en vooral, waarop gemeentelijke keuzes nou precies gebaseerd zijn.

Oplossingen aan tafel

De missie van ons in de Utrecht Development Board luidt: ‘verbinden’. Al te vaak merken we dat ‘elkaar kennen’ in deze overzichtelijke stad minder voorstelt dan we denken. Mensen, clubs, verenigingen hebben er soms helemaal niet aan gedacht om eens contact te zoeken met een ander die tegen dezelfde kwesties aanloopt. Of oplossingen bij de hand heeft. Voor ons dan weer makkelijk scoren natuurlijk. Want wij nodigen die mensen aan tafel en daar zien we de vonken overschieten, op weg naar een oplossing. We zouden het liever anders zien. Dat zou de stad goed doen.

Wie besteden wel aandacht aan onderwerpen waar de stad voor tweesprongen staat? We hebben onze lokale media natuurlijk. Van DUIC, via NUK naar RTVU en AD/UN.
Maar dat blijft heel vaak bij éénrichtingverkeer: zenden. Letterlijk. Want ook tegen een podcast kun je nog niet praten.

Bundeling van krachten

In TivoliVredenburg draait al een paar jaar een programma Kennis en Debat. Met aansluiting bij de Universiteit, die immers ook een publieke taak heeft. En veel kennis.
De Bibliotheek krijgt ook steeds meer een publieke functie, zoals we goed merken. Het blijft daar zeker niet meer alleen bij boeken die netjes in de kast op jou en mij staan te wachten.
Maar debat zit nog niet vast in hun programma.
ZIMIHC zet ook wel inhoudelijke gesprekken neer in de panden die zij her en der in de stad beheren. Ook in het Krachtstation is het niet vaak stil.
Maar met een bundeling van krachten kan je meer doen, en ook taken slim verdelen. Debatten organiseren die er toe doen.

Redactie zoekt gangmakers

Van TivoliVredenburgs programmamanager Tessa Hagen, die daar de afgelopen vijf jaar debatten organiseert, leren we dat drie zaken noodzakelijk zijn.
Een goede flexibele plek. Technische faciliteiten en verschillende ruimtes.
Nog belangrijker: een redactionele groep die een plan trekt en interessante gangmakers weet te vinden. Maar als je ziet wat Tessa Hagen als één-vrouws-programmamaker heeft weten neer te zetten in TivoliVredenburg, kan je met drie Tessa’s al een hele grote sprong voorwaarts maken. Wie weet ook in wisselende coproducties door Utrechtse media.

Passende sponsors genoeg

Dat kost geld, de derde factor van belang.
Dat is een kip-ei discussie. Als je wat goeds neerzet, zo bleek in het verleden, komen de sponsors wel. Aansprekende onderwerpen trekken passende sponsors aan. Debat over de toekomst van de zorg? UMC en een verzekeraar. Debat over energietransitie? Stad, provincie en Eneco. En misschien ook wel een woningcorporatie. Het K. F. Hein Fonds is ook vast wel bereid een debat over kunst en schoonheid in de publieke ruimte te financieren.
De basis zou gegund kunnen worden door gemeente of provincie. Veel onderwerpen spelen immers op provinciaal niveau.

Misschien maar eens in gesprek gaan met onze burgemeester?
Zij weet als geen ander hoe 020 zulke dingen gedaan heeft. En weet ook als geen ander dat betrokken inwoners een stad sterk maken.
En dat die stad baat heeft bij een indringend voortdurend onderling gesprek.

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

Debat, kom terug in Utrecht]

> Aanmelden nieuwsbrief



» » Debat, kom terug in Utrecht

Utrecht
Jeroen HermkensRien Nagel, Kees Rutten en Monique Mourits INTERVIEW

"Constructief, maar wel kritisch"

De kracht van de Utrecht Development Board? Drie leden geven een eenstemmig antwoord: de eigen koers los van de politiek, zoekend naar gesprek met de stad en de buurt. Kortom: allereerst in contact met de basis en niet met reguliere machtsfactoren.

> Lees het hele interview