Column Trude Maas

Silicon Valley? Ga kijken in Groningen

We hebben allemaal goed kunnen volgen dat ‘Utrecht’ mee op reis was naar Silicon Valley. Met als doelstelling om daar onze kennis en ervaring op het gebied van gezond stedelijk leven en slimme mobiliteit uit te venten. En ook om bedrijven te interesseren die hier aan die doelstellingen willen komen meewerken.
Veel aandacht dus in die missie voor de ontwikkeling van onze economie, en voor het creëren van banen.

Aantrekkelijke plek voor talent

Utrecht als exportproduct voor Gezonde Mens (Life Sciences & Health) en Gezonde Leefomgeving (duurzaamheid) kan alleen internationaal succesvol zijn als we de belofte ook aan de achterkant waarmaken. Dat betekent: ontwikkelen en koesteren van talent. Zodat we ook boter bij de vis kunnen leveren als de missie succes heeft.
En dat strakke plan is hard nodig gegeven de huidige arbeidsmarkt.
Hoe worden we een aantrekkelijke werkplek voor dat talent? En hoe maken we ook dat concreet en zichtbaar in de volgende missie?
Dat is niet alleen de opdracht van een wethouder van Economische Zaken, maar evengoed voor Wonen en voor Onderwijs.

Werkgevers en wonen

Ook werkgevers zullen moeten laten zien hoe ze stimuleren dat hun medewerkers meegaan in de ontwikkelingen. Daar is flink werk aan de winkel, als je de uitstroomcijfers ziet van bepaalde sectoren zoals de zorg. Voor het waarmaken van goede plannen zijn betrokken en gemotiveerde mensen nodig immers. Dat regel je niet alleen aan de voordeur. Zeker niet als de achterdeur tegelijkertijd wagenwijd open blijft staan.
Bovendien: gegeven de woonkosten hier, vertrekken de mensen die dat niet kunnen betalen. En de bedrijven zullen heus gewoon achter de werknemers aan gaan.
Dus de wethouder die over huisvesting gaat speelt een grote rol in onze economische ambitie.

Utrechts onderwijsaanbod

En dan de volgende generatie werkers. Wat hebben we allemaal nodig aan vakkennis? Hoe zit die mix in elkaar? Is die mix al aanwezig of moeten we er eerst nog op aansturen dat die er komt?
Soms vraag je je af of al dat opleidingsaanbod in de stad ook niet mee had gemoeten op die missie, om te weten wat nodig is om de ambitie waar te maken. Praten universiteit en mbo eigenlijk wel eens met elkaar?
Weten we of we nauwer met bijvoorbeeld Eindhoven moeten samenwerken om hier wat meer ingenieurs over de vloer te krijgen?
Oeps: wat is de bijdrage van de wethouder van Onderwijs eigenlijk op alle ambities?

Ontdekte mbo’ers

Vervolgens de jeugd die de spreekwoordelijke toekomst gaat maken.
We hebben net in de stad voor elkaar dat mbo’ers zich in de horeca mogen mengen met andere studenten. (Als je het opschrijft zie je pas hoe treurig dat wapenfeit is). Maar hoe ze dat tijdens de studie doen? Het kan toch niet waar zijn dat al die mensen pas later op de werkvloer ontdekken dat ze moeten kunnen samenwerken? Dus: in onze regio worden ieders talenten optimaal benut. Dat doen we door studenten mbo, hbo en wo in gemengde teams aan maatschappelijke opgaven te laten werken.

Gemengde teams

Het is mooi dat we op dit moment een minister van Onderwijs hebben die de noodzaak van samenwerking tussen instellingen benadrukt. Die stelt dat een student ook eens tussen vakken en niveaus heen en weer moet kunnen gaan. Dat onderwijs voor de studenten ook best wat meer een supermarkt mag worden in plaats van een archipel van kruidenierswinkeltjes.
Hij wijst daarbij op voorbeelden in Groningen waar studenten al tijdens hun studie in gemengde teams aan de gang gaan. Waar dat juist onderdeel van hun studie geworden is. Samen werken aan de stad.

Californië? Nee, eerst nog even Groningen

Zoiets vereist samenwerking tussen de verschillende instellingen. En we weten allemaal helaas dat concurreren nu eenmaal veel makkelijker is.
Toch zou ik denken dat juist de ambitie van Utrecht voldoende reden moet zijn om eens over de schutting te gaan kijken en met de buren is gesprek te gaan.

De volgende missie is dus minder sexy dan met Maxima naar Californië gaan. Op naar Groningen. Om te kijken wat daar te leren valt. Samen met minister Robbert Dijkgraaf. Doet hij vast graag voor ons.
Hij studeerde immers hier.
En met wat mazzel en veel energie gaat dan de volgende missie ook over het uitventen van ons opleidingsmodel.

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

Silicon Valley? Kijk toch in Groningen]

> Aanmelden nieuwsbrief



» » Silicon Valley? Kijk toch in Groningen

Utrecht
Richard KraanRichard Kraan INTERVIEW

"Leefbaar, gezond en uitdagend"

“Niet wachten tot problemen ons boven het hoofd groeien. Nu inzetten om Utrecht leefbaar, gezond en uitdagend te houden”. Voor UtrechtDB-lid Richard Kraan is dit het centrale thema. “Werkgelegenheid, voorkomen van uitsluiting, daar moeten we aan werken. Als we slagen, zijn we als stad uniek.”

Vanaf het eerste uur, de oprichting in 2009, draait Richard Kraan mee in de UtrechtDB. Hij was een van de wegbereiders voor het platform dat wil dienen als smeerolie voor samenwerking tussen overheid, bedrijven en opleidingen in de stad Utrecht.

> Lees het hele interview   > Alle interviews