Column Ad Sanders

Slecht nieuws? Kijk eerst eens goed om je heen

De voorpagina van De Telegraaf op 9 oktober luidt: ‘Tientallen statushouders nemen ontslag van hun werk nadat ze in Utrecht zijn doorgestroomd naar een woning’. Direct nemen andere landelijke media - zonder onderzoek en het komt uit anonieme bron - het bericht over.

Er komen diezelfde dag nog vragen aan de minister in de Tweede Kamer. ‘Een middelvinger naar de belastingbetalende Utrechter’, zegt Utrechts VVD-raadslid Meerding. ‘De werkgevers van deze tientallen mensen probeerden de betrokkenen nog over te halen hun werk toch te behouden’.

Verkeerde stemmingmakerij

Ons Utrechtse raadslid heeft zonder enig onderzoek naar de feiten direct een mening en draagt meteen bij aan stemmingmakerij. 
Na een paar dagen blijkt dat het niet gaat om ‘tientallen’, maar om drie personen die een huis kregen en ontslag namen van een bijbaan. Dan ligt het landelijke nieuws alweer heel ver achter de rug. De toon is wel gezet. 

Harde en ongenuanceerde tonen

Het is een maand waarin opnieuw de ene na de andere crisis me om de oren vloog: vluchtelingen, boeren, klimaat, woningnood en Groningen. Wat mij bezorgd maakt is de polarisatie die er zo erg in zit. Het is zo hard en ongenuanceerd. In de politiek wordt niet alleen gedebatteerd, maar ook een verkeerde toon gezet. Groepen worden negatief weggezet. Media zoeken naar extreme nieuwsfeiten. Door social media krijgen we berichten nog sneller en confronterender binnen.

Ook vele positieve initiatieven

Ik vraag aan onze leiders landelijk en lokaal om nadrukkelijk onze gemeenschappelijke zaken te benadrukken: wat hebben we ondanks de verschillen wèl samen. Kijk eens naar alle positieve initiatieven in onze stad.
Buurten die samenwerken aan een mooie wijk. De opvang van minder bedeelden – de hulp aan vluchtelingen. Er is nog zoveel meer te benoemen. We hebben, ook al zijn we met veel verschillende mensen, zoveel gemeenschappelijk. Het klinkt allemaal misschien een beetje soft, maar het is ook de werkelijkheid.

AZC Haydnlaan

Ik was laatst op het AZC aan de Haydnlaan in Utrecht. Daar wordt door honderden vrijwilligers samen met asielzoekers gewerkt om verbinding met onze maatschappij waar te maken. Cursussen, evenementen, werk vinden, Nederlands leren. Misschien een idee voor gemeenteraadsleden om zich daar weer eens te oriënteren....

Mis het goede nieuws niet

‘Als ik de kennis had gehad die we vandaag de dag hebben’, reageerde raadslid Meerding een paar dagen nadat de feiten bekend werden in de raadsvergadering. ‘Had ik de vragen en ook de tweet die ik heb verstuurd, niet in die bewoordingen neergezet’.

Volksvertegenwoordigers hebben een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een voorbeeldfunctie. De verantwoordelijkheid verbindend te zijn in onze gemeente Utrecht. Daar hoort deze stemmingmakerij echt niet bij.

Ad Sanders
Lid Utrecht Development Board

Slecht nieuws? Kijk eerst eens goed om je heen]

> Aanmelden nieuwsbrief



» » Slecht nieuws? Kijk eerst eens goed om je heen

Utrecht
Jeroen HermkensRien Nagel, Kees Rutten en Monique Mourits INTERVIEW

"Constructief, maar wel kritisch"

De kracht van de Utrecht Development Board? Drie leden geven een eenstemmig antwoord: de eigen koers los van de politiek, zoekend naar gesprek met de stad en de buurt. Kortom: allereerst in contact met de basis en niet met reguliere machtsfactoren.

> Lees het hele interview