Column Trude Maas

Nieuwkomers snel aan het werk  

Nieuwkomers willen zo snel mogelijk aan het werk. Als we het in Utrecht hebben over een 'inclusieve stad' denken we meteen aan een hoofddoek achter het loket. Of aan de mbo'ers die moeizaam een stageplaats vinden omdat zij noch hun ouders op z'n Nederlands hebben leren netwerken. Maar je kunt ook wat ruimer naar de arbeidsmarkt kijken.

Lichaamstaal

Met een vlekje heb je minder kans op interessant werk. Een voorbeeld. Als je doof bent is het lastig om werk te vinden. Terwijl doven soms veel beter lichaamstaal kunnen interpreteren dan u en ik, zo hoorde ik laatst van een Utrechtse werkgever. Dat bleek nadat ze zo iets "eens hadden aangedurfd". Toch op zijn minst één goed effect van die vermaledijde Participatiewet.

Meer dan geld

 "Er zit in het loonzakje meer dan geld", zei mijn moeder altijd. Werk is belangrijk in een mensenleven, weten we allemaal. Je hoort erbij en je weet dat je toegevoegde waarde levert. Goed voor zelfbeeld en zelfvertrouwen. Daarom is het niet voldoende dat we de koopkracht bewaken van mensen zonder werk. Geld is immers maar één aspect van een baan.

Brandhaarden

Dat moet ook de achtergrond zijn van onze omgang met de huidige nieuwkomers in Nederland. Ze komen uit de brandhaarden in het Midden-Oosten, konden geen kant op. Land kapot, school kapot, werk kapot.

Zo komen in Utrecht mensen terecht die in Syrië, Jemen en Egypte gewone banen hadden. Helaas woonden ze op de verkeerde plek of hadden ze het verkeerde geloof.

Bazen op gympen

Deze mensen willen zo snel mogelijk gewoon aan het werk. Dat betekent over en weer wennen, aan elkaars taal en gewoonten. We horen vaak dat buitenlanders opkijken van onze informele omgang. Verbaasd zijn over bazen op gympen in plaats van strak in het pak.

Buddy en mentor

Professionals en vrijwilligers staan klaar om bruggen te slaan. Ze komen van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF tot Welkom in Utrecht. Studenten zijn buddy. Ouderen -soms vakgenoten-  treden op als mentor.

Utrecht nam het voortouw voor kleinschalige opvang. Utrecht durfde een beetje ongehoorzaam te zijn door sneller dan andere steden te beginnen met taalcursussen.

Compassie en activisme

Alles bij elkaar toont de stad hier een beeld om trots op te zijn. Heel anders dan de door de media zo op het schild geheven 'boze Nederlander' schijnt te suggereren. Compassie en activisme voeren de boventoon.

Sociaal en duurzaam

Wat kunnen we nog meer doen? Utrecht is voorloper in sociaal ondernemen. Zie de Social Impact Factory. En in onze schoot werkt MVO Nederland, het netwerk van ruim 2200 duurzame bedrijven, klein en groot en in allerlei sectoren.

Matchingsevent

Juist hier kunnen we het voortouw nemen om vluchtelingen snel aan echt werk te helpen. Met de krapte op de arbeidsmarkt zou dat toch zeker moeten kunnen. Kijk naar het resultaat van een matchingsevent met 80 statushouders en 20 werkgevers, eerder deze maand. Op poten gezet door Gemeente Utrecht samen met Werkgevers Servicepunt Utrecht-Midden. Dat leverde 63 matches op. Een volgende oploop met lokale human-resources medewerkers en recruiters zal ongetwijfeld ook veel kansen opleveren.

Als collega

Misschien blijkt net als bij die dove medewerker dat de nieuwkomer een waarde toevoegt die velen niet meteen zien. De meeste nieuwkomers roemen vast de veiligheid die onze goed werkende rechtsstaat biedt. Zij weten immers hoe het is als dat allemaal niet meer werkt.

Goed als ze dat ons eens vertellen? Als collega?

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

Nieuwkomers snel aan het werk  ]

> Aanmelden nieuwsbrief



» » Nieuwkomers snel aan het werk

Utrecht
Jeroen HermkensJeroen Hermkens INTERVIEW

"Utrecht kan van kunstenaars profiteren"

"Had iemand ooit van Bilbao gehoord zonder het Guggenheim museum?" Jeroen Hermkens, beeldend kunstenaar en UDB-lid, pleit voor meer zichtbare kunst en cultuur in Utrecht. "We snakken naar schoonheid" zegt hij. En hij ziet dat grote culturele projecten een verrassende invloed hebben. "De bouw van het Antwerps Museum MAS heeft in korte tijd een verpauperde wijk een ander imago gegeven".

> Lees het hele interview