Niek de Wit

Niek de Wit (Amersfoort, 1956) is hoogleraar Huisartsgeneeskunde aan het UMC Utrecht. Na zijn studie geneeskunde in Utrecht en vooropleiding aan het Tropeninstituut volgden vier jaar als tropenarts in Malawi, Afrika. Daar zag hij wat naast de verdiensten ook de beperkingen van de curatieve zorg zijn. En hoe belangrijk integrale, populatiegerichte zorg is.   

Na terugkeer in Nederland besloot hij daarom huisarts te worden. In Rhenen was hij zeventien jaar huisarts met vijf collega’s in een van de eerste gezondheidscentra van Nederland. Parttime werkte hij aan de universiteit, in onderzoek en onderwijs.

In 2009 stapte hij van Rhenen over naar Leidsche Rijn, om daar vanuit het UMC als medisch directeur de Julius Gezondheidscentra op te zetten. Multidisciplinaire, innovatieve eerstelijns zorg vlak bij de burgers. Samen met collega’s van andere Utrechtse organisaties hielp Niek de Wit daarnaast het regionale zorgnetwerk vormgeven.

Na tien jaar Leidsche Rijn, met inmiddels vijf bloeiende gezondheidscentra, keerde hij in 2020 terug in het UMC als medisch wetenschappelijk voorzitter van het Julius Centrum, de eerstelijns divisie van het UMC. 

Zijn missie: “helpen bouwen aan goede, doelmatige en toegankelijke gezondheidszorg in Utrecht, vormgegeven in het Utrechts zorgnetwerk, voor en samen met de burgers”.

Niek is lid van de Kwaliteitsraad van het Zorginstituut, toezichthouder bij Hospice Demeter in de Bilt en bij de Regionale Huisartsenorganisatie Gelderse Vallei. En heeft nog een ‘Utregse’ passie: al 15 jaar met de familie een seizoenskaart bij FC Utrecht.» » Niek de Wit

Richard KraanRichard Kraan INTERVIEW

"Leefbaar, gezond en uitdagend"

“Niet wachten tot problemen ons boven het hoofd groeien. Nu inzetten om Utrecht leefbaar, gezond en uitdagend te houden”. Voor UtrechtDB-lid Richard Kraan is dit het centrale thema. “Werkgelegenheid, voorkomen van uitsluiting, daar moeten we aan werken. Als we slagen, zijn we als stad uniek.”

Vanaf het eerste uur, de oprichting in 2009, draait Richard Kraan mee in de UtrechtDB. Hij was een van de wegbereiders voor het platform dat wil dienen als smeerolie voor samenwerking tussen overheid, bedrijven en opleidingen in de stad Utrecht.

> Lees het hele interview   > Alle interviews