Column Trude Maas

Na 900 jaar nog op zoek naar een motto

Bijna 900 jaar geleden kreeg Utrecht stadsrechten. In 1122 om precies te zijn. De Duitse keizer gaf ze ons in ruil voor bewezen diensten in zijn strijd tegen de bisschop.

We mochten een wal bouwen en belasting heffen. En het duurde niet lang of we hadden ook een stadswapen met daarop Sint Maarten, onze schutspatroon.

Nou, die lokale zelfstandigheid heeft wel ergens in geresulteerd, zien we dezer dagen.

Hoewel die muur later werd omgetoverd tot een Zocherpark. En de meeste belasting betalen u en ik niet aan de stad maar aan Den Haag.

Feestje in 2022

Toch best wel reden tot een feestje in 2022, die 900 jaar.

Dat is over een paar jaar. Dus zijn allerlei partijen in de stad zich al aan het warmlopen voor een verbindend motto.

We hebben er door de jaren heen wel een paar versleten. Ooit waren we het Winkelhart van Nederland, maar dat hart ligt nu wellicht in het land dat Bolcom heet. (Ooit een Utrechtse startup, dat dan weer wel).

Kennis. Cultuur. Of Gezond

Later werden we stad van Kennis en Cultuur. Net als Oxford en Cambridge. Maar dat leidde hier nog niet meteen tot een Oxford-achtige televisieserie rond een Utrechtse versie van Inspector Morse.

Gezond Stedelijk Leven zoemt ook rond, als tekst bij ons wapen en onze ambities. Met die huidige explosieve groei hebben we op dat punt natuurlijk flink werk aan de winkel. Er valt wat te verliezen, en ook nog heel veel te winnen op dat punt. Het huidige college van B&W maakt dat goed duidelijk.

Sint Maarten en de FC

Maar ons stadswapen biedt eigenlijk zelf een duidelijk motto. Het gaat immers over delen.

Sint Maarten gaf volgens de overlevering het goede voorbeeld, de helft van zijn mantel ging naar een arme man. FC Utrecht toont dat in alle thuiswedstrijden nog in een mooi promotiefilmpje.

De club voelt zich erdoor geïnspireerd om actief in de stad te zijn, en velen te laten delen in het enthousiasme voor bewegen. Van wandelvoetbal voor ouderen, tot competities in de wijken.

Delen hier uitgevonden

Delen is ook populair in het economisch denken. In Utrecht werd autodelen min of meer uitgevonden. Waarom zelf een auto hebben, als je ook een auto met anderen kunt delen, zeiden de bedenkers van SnappCar. Peerby is ook populair hier. Een partytent leen je bij elkaar, statafels ook.

Sommigen gaan wel weer heel erg ver, en denken dat je elke fiets wel even van een ander mag lenen, en dat het kettingslot er eigenlijk alleen als versiering op zit. Dat is dan weer jammer. Dat bedoelen we nu weer niet met delen.

Fietsers en wandelaars

Straten en ruimte leren we ook te delen inmiddels. Auto's en fietsen broederlijk bijeen. Het gaat niet altijd goed nog, maar op veel plekken inmiddels wel.

Dat geeft weer hoop op het delen van de straat tussen fietsers en wandelaars. Daar geldt nu het recht van de sterkste nog, van de fietsers dus. Maar met wat goede wil en aansturing kan dat best veranderen.

Welvaart delen

Delen betekent ook de welvaart in de stad eerlijk delen, en de verschillen tussen wijken niet groter laten worden dan ze nu al zijn. En dat we -druk druk als we zijn- toch ruimte maken om stagiairs werkervaring op te laten doen. En ze te begeleiden. Ook dat is delen.

Motto gevonden

Kortom, het motto van het feestje in 2022 is snel gevonden. We hadden het al. DELEN.

Nu allemaal lekker aan de slag om er een mooi gedeeld event van te maken. Ook voor een feestje maken vele handen immers licht werk. 

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board


> Aanmelden nieuwsbriefUDB missie » Columns » Motto voor 900 jaar stad

Jeroen HermkensJeroen Hermkens INTERVIEW

"Utrecht kan van kunstenaars profiteren"

"Had iemand ooit van Bilbao gehoord zonder het Guggenheim museum?" Jeroen Hermkens, beeldend kunstenaar en UDB-lid, pleit voor meer zichtbare kunst en cultuur in Utrecht. "We snakken naar schoonheid" zegt hij. En hij ziet dat grote culturele projecten een verrassende invloed hebben. "De bouw van het Antwerps Museum MAS heeft in korte tijd een verpauperde wijk een ander imago gegeven".

> Lees het hele interview

Utrecht