Column Jeroen Hermkens

Levensgeluk in crisistijd

Wat hebben wij geleerd van twee jaar corona? Soms krijg ik het idee dat mensen veranderden. Dat we meer op zoek zijn naar zaken die voor ons wezenlijk zijn. Anderhalf jaar opsluiting gaf voldoende tijd voor zelfreflectie. Wat is belangrijk? Gaan we anders om met onze tijd, met ons werk, onze relaties, met de natuur?

Ontrafel de wirwar van wegen

De stad waarin we leven is daarbij van essentieel belang. Een betere leefomgeving zorgt voor meer geluk. Utrecht heeft alle kans zich te verbeteren. Ik tekende mijn visie bij de woorden in de Open Brief van UtrechtDB over ruimte.
Want dit zeggen wij: de stad moet weer verbinding krijgen met de natuur eromheen. Barrières moeten worden geslecht. Ontrafel de wirwar van wegen om onze stad. Zij kunnen voor een belangrijk gedeelte worden overkluisd en het verkeer kan door tunnels geleid. Dat geeft lucht, dat geeft ruimte voor wonen, sporten en natuur.
Corona heeft ook aandacht gegeven voor de wereld dichtbij, we trekken de natuur in op de fiets of te voet. Veel mensen verbeterden hun leefomgeving. Ze verbouwden hun huis, legden een tuintje aan. Zagen bijzondere details in hun buurt, spraken de buren over het balkon of de heg.

Behoefte aan schoonheid

Ik proef bij de mensen die ik ontmoet de behoefte aan schoonheid. Kunst en cultuur blijft een prachtige noodzaak. Zij houden ons een spiegel voor, helpen ons beter te begrijpen wat er om ons heen gebeurt. Kunst stelt vragen, kunst geeft troost.
In de afgelopen periode is er weinig aandacht geweest voor de makers in de culturele sector. Er was steun voor KLM, detailhandel, horeca en culturele instellingen. Maar de creatievelingen zijn volledig genegeerd. En we hebben er in onze stad genoeg rondlopen die prachtige dingen maken.

Verwen jezelf met muziek, literatuur, beeldende kunst en theater. Nodig een muzikant uit, een dichter. Hang wat moois aan de muur.
Verruim je wereld en geniet.

Jeroen Hermkens
Lid Utrecht Development Board

> Aanmelden nieuwsbriefUtrecht Development Board » Levensgeluk in crisistijd

Jeroen Hermkens, Wilhelminapark (2017)
Richard KraanRichard Kraan INTERVIEW

"Leefbaar, gezond en uitdagend"

“Niet wachten tot problemen ons boven het hoofd groeien. Nu inzetten om Utrecht leefbaar, gezond en uitdagend te houden”. Voor UtrechtDB-lid Richard Kraan is dit het centrale thema. “Werkgelegenheid, voorkomen van uitsluiting, daar moeten we aan werken. Als we slagen, zijn we als stad uniek.”

Vanaf het eerste uur, de oprichting in 2009, draait Richard Kraan mee in de UtrechtDB. Hij was een van de wegbereiders voor het platform dat wil dienen als smeerolie voor samenwerking tussen overheid, bedrijven en opleidingen in de stad Utrecht.

> Lees het hele interview   > Alle interviews

Utrecht