Column Monique Mourits

Laat de Utrechtse Pride nóg groter groeien.

Nu ik dit schrijf, denk ik met een gelukkig gevoel terug aan de Pride-zaterdag in Utrecht. Blij hoe mijn dochter, trots inderdaad, samen met haar vriendin en vele anderen vierde wie ze is. Toen ze vijf jaar geleden verliefd werd op haar vriendin liet ze Pride aan zich voorbij gaan.
Zij was verliefd, op wie maakte geen verschil. Ze hoefde daarvoor niet de straat op, en ik verdenk haar ervan dat ze de manifestatie iets vond voor andere generaties. Dat is anders nu.

Hand in hand lopen

Want inmiddels ervoer ze dat het wél verschil maakt. Ook in Utrecht weet ze waar zij zich op haar gemak voelt om wel of niet hand in hand te lopen, waar zij meer risico loopt toegeroepen of bevraagd te worden. En dus trekt ze zich steeds vaker graag terug met, zoals ze zegt met een lach, ‘mijn soort’.

Regenboog-zebrapaden

De regenboog-zebrapaden en dat prachtige gekleurde fietspad in het Sciencepark vind ik ook hierom zo mooi. Ze kunnen me niet groot en aanwezig genoeg zijn, de tekens die wij aanbrengen om te laten zien dat Utrecht een stad is voor iedereen. Een inclusieve stad, waar ruimte is voor ieder om te zijn hoe en wie je bent.

Het pijnlijke is dat met het toenemen van veelkleurigheid de kunst van het samenleven soms niet gemakkelijker wordt. Bij alle uitdagingen die we hebben, is dit toch opgave één: vreedzaam samenleven en elkaar respecteren. Het vraagt – en krijgt gelukkig -  aandacht in onze onderwijsinstellingen, bij sportverenigingen, op de werkvloer.

Utrecht inspirerend voorbeeld

De stoet boten die vaart bij Pride maakt blij, met de vele deelnemende verenigingen, clubs en cafés, gemeente, NS, onderwijsinstellingen. De lijst roept ook vragen op. Want: Blíjven varen hè, Utrechtse ondernemingen, sportverenigingen, allemaal. Laat het nóg groter groeien, de Utrechtse Pride.

Ik hoop dat mijn dochter ook over vijf jaar Pride zal vieren in Utrecht. Met een steeds groter groeiende vloot boten, en FC Utrecht voorop. Laat Utrecht inspirerend voorbeeld zijn, de stad waar we niet bang zijn om voor elkaar op te komen.
Met het rood-wit van Sint Maarten tonen we dat we willen delen, en met de regenboogkleuren laten we zien dat we dat doen ongeacht wie je bent.

Monique Mourits
Lid Utrecht Development Board

Laat de Utrechtse Pride nóg groter groeien]

> Aanmelden nieuwsbrief» » Laat de Utrechtse Pride nóg groter groeien

Richard KraanRichard Kraan INTERVIEW

"Leefbaar, gezond en uitdagend"

“Niet wachten tot problemen ons boven het hoofd groeien. Nu inzetten om Utrecht leefbaar, gezond en uitdagend te houden”. Voor UtrechtDB-lid Richard Kraan is dit het centrale thema. “Werkgelegenheid, voorkomen van uitsluiting, daar moeten we aan werken. Als we slagen, zijn we als stad uniek.”

Vanaf het eerste uur, de oprichting in 2009, draait Richard Kraan mee in de UtrechtDB. Hij was een van de wegbereiders voor het platform dat wil dienen als smeerolie voor samenwerking tussen overheid, bedrijven en opleidingen in de stad Utrecht.

> Lees het hele interview   > Alle interviews