Column Kees Rutten

Kleine en grote doeners

Je hoort het wel eens in de wandelgangen. Utrecht zou een stad zijn van zorg, onderwijs, onderzoek en dienstverlening. Dat klinkt nogal institutioneel. Is dat het hele verhaal? Nee toch?
We kennen ook talloze kunstenaars, makers, handelaren, ondernemers en doeners.
Zij dragen in belangrijke mate bij aan de identiteit en ontwikkeling van de echte stad.
De humuslaag en belangrijke energiebron waaruit de echte stad zich ontwikkelt.

Anderen verstaan

Ik ontmoet doeners die niet leven met spreadsheets en beleidsplannen maar dankzij ontmoetingen.  Samen met anderen brengen zij beweging. Met passie en aandacht. Ondernemers die hun vak verstaan omdat ze anderen verstaan.

Geen problemen

Utrecht telt vele van deze 'doeners' met een visie. Ze opereren niet vanuit problemen, maar zij zien kansen. Inventief, zonder vrijblijvend optimist te zijn. Je ziet hun positieve houding, waarmee ze kansen voor anderen kunnen realiseren.

Trekkers, duwers, aanjagers

De voorbije weken ontmoette ik trekkers bij sportverenigingen, een jeugdagente van politie die niet achter haar bureau bleef zitten, duwers als het gaat om taalachterstand, aanjagers van buurtinitiatieven, doorzetters die jonge kinderen helpen inzicht in zichzelf en uitzicht op perspectief te krijgen.

Samen voor Overvecht

Ik noem drie voorbeelden. Eerst "Samen voor Overvecht". Daar wordt echt iets tot stand gebracht onder de bezielende leiding van Marco van den Berg. Hij weet verbindend door te pakken met vele anderen. "Samen voor Overvecht" raakt en mobiliseert mensen. Marco van den Berg wist bijvoorbeeld jongeren zo te betrekken bij activiteiten in hun buurt dat ze zich serieus genomen voelen en positieve energie krijgen.

Tien jaar Stichting Move

Een tweede ontmoeting. Met mede-UtrechtDB-lid Michiel Bodt, oprichter en directeur van Stichting Move. Hij vierde in oktober het tienjarig bestaan van Move, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander. Move weet met een positieve benadering de horizon en ervaring van kinderen in het basisonderwijs en vmbo te verbreden. Studenten werken samen met de kinderen, en zo realiseren ze mooie projecten waar de kinderen van profiteren. Hier zie je dat doorzetten op eigen visie en passie loont. Het begon allemaal in Utrecht, bij de studentenroeivereniging Orca en de kinderen in Hoograven. Stichting Move is nu actief in tien steden.

Project O

De derde doener is Arjen van Ree. Hij trekt vanuit de Schooneggedreef met "Project O" alle registers open om diverse ontwikkelingen en een diversiteit aan mensen met elkaar te verbinden op het gebied van onderwijs, ondernemen, sport en baankansen. Van buurtevenementen, tot trainingen baan-oriëntatie. Een mooi project is "heel Overvecht fietst".

Utrechtse doeners

Het zijn grotere doeners en kleinere doeners.
Je ziet ze overal in de stad. Zij zien bij uitstek anderen, met wie zij beweging en perspectief realiseren. Ze verdienen onze steun, want ze zijn een energiebron voor velen.

 

Kees Rutten
Lid Utrecht Development Board

Kees Rutten

> Aanmelden nieuwsbriefUtrecht Development Board » Kleine en grote doeners

Jeroen HermkensJeroen Hermkens INTERVIEW

"Utrecht kan van kunstenaars profiteren"

"Had iemand ooit van Bilbao gehoord zonder het Guggenheim museum?" Jeroen Hermkens, beeldend kunstenaar en UDB-lid, pleit voor meer zichtbare kunst en cultuur in Utrecht. "We snakken naar schoonheid" zegt hij. En hij ziet dat grote culturele projecten een verrassende invloed hebben. "De bouw van het Antwerps Museum MAS heeft in korte tijd een verpauperde wijk een ander imago gegeven".

> Lees het hele interview

Utrecht