Column Richard Kraan

Hoe gaat het nu echt met de stad?

Het gaat goed met Utrecht. De economische groei voor 2017 en 2018 noemt de ING 'bovengemiddeld'. Het aantal bedrijven stijgt, waaronder sterk groeiende starters. Het ondernemersvertrouwen is hoog, vergeleken met andere steden. We staan in een enorme belangstelling. Ontwikkelingen in (fietsstad) Utrecht worden opgemerkt in binnen- en buitenland, waaronder door de New York Times.

FC, Daphne, Leeuwinnen

De opening van het eerste gedeelte van de reuze fietsenstalling is hier mede debet aan. FC Utrecht staat op een gedeelde tweede plek. We hebben onze heldin Daphne Schippers en onze Oranje Leeuwinnen op een mooie Utrechtse wijze gehuldigd voor hun uitzonderlijke prestaties. Het Stijljaar is goed omarmd. Tivoli Vredenburg straalt steeds meer lef en ambitie uit, wat hoort bij dit iconisch gebouw. Kortom Utrecht staat op de kaart, is aantrekkelijk en groeit. Trots op het mooie en gezellige Utrecht!

Zorgen om wat?

Niets meer aan doen zou je zeggen. Utrecht is weliswaar nog niet af. De stad groeit de komende jaren gewoon door, dus waar maken we ons druk om? Natuurlijk moeten we zorgen dat de toestroom van bezoekers en toeristen beheersbaar blijft. Natuurlijk is de mobiliteit in de stad met een enorme mix en toename van auto's, fietsers en voetgangers een grote uitdaging. Met de verkiezingen van maart 2018 in aantocht hebben de politieke partijen deze thema's hoog op de prioriteitenlijst staan. Op deze punten proberen ze onderscheidend te zijn. Valt er straks wel wat te kiezen als er in de stad ogenschijnlijk sprake is van een soort poldermodel. Het gaat goed, dus waar kunnen we ons dan op onderscheiden?

Nieuwe mentaliteit

Hebben wij wel voldoende oog voor de niet zichtbare tendensen?  Staat Utrecht niet op een kantelpunt in haar ontwikkeling, qua inwoneraantal, bevolkingsopbouw en economische vooruitzichten? Heeft Utrecht de komende jaren niet een nieuwe mentaliteit nodig in stad en regio? Weg van te kleinschalig denken. Niet met alle winden meewaaien. Een rol van betekenis spelen richting landelijke politiek. We zijn een grote stad die groeit zonder dat hier een directe sturing op zit. Je gedragen als een grote stad is het devies.

Healthy Urban Living

Utrecht heeft de ambitie om een Healthy Urban Living (HUL) stad en regio te zijn. Een verzamelbegrip dat staat voor een gezonde en duurzame leefomgeving. Een complexe samenhang tussen fysieke leefomgeving, samenleving en overheid. De mens staat centraal; die wordt steeds voor keuzes gesteld in deze dynamische omgeving. De schaal van Utrecht biedt perfecte kansen voor het realiseren van Healthy Urban Living. Maar hebben wij de mentaliteit om deze ambitie als kompas te hanteren?

Gezond stedelijk leven

Maak het concreet. Geef aan waar de samenhang ligt. Wat betekent dit voor de mens in Utrecht? Voor de organisatie in en van de stad? We moeten kijken naar verduurzaming en vergroening van de stad tot behoud van ons klimaat en van gezond stedelijk leven. Letten op de economisch meest succesvolle sectoren gezondheidszorg, onderwijs, cultuur en dienstverlening. Hoe kwetsbaar zijn zij voor robotisering en globalisering? Wat betekent Healthy Urban Living voor uit elkaar groeiende stadsdelen? En voor de ontwikkeling van en gezondheid in achterstandswijken? Het gaat niet om een begrip dat primair gebruikt wordt voor de marketing en promotie. Gezond stedelijk leven moet een doorleefde ambitie zijn waaraan wij uitvoering en beleid toetsen. Waar we de organisatie in de stad op aanpassen.

Mens centraal

Hebben wij lef en mentaliteit om deze gezonde ambities meetbaar te maken. Waar staan we op de ontwikkelingsladder en waar moeten we echt op focussen? Dit betekent dus niet alleen meten hoe het met de economie gesteld is, maar ook zichtbaar maken hoe het gaat met de samenleving in de stad. De mens centraal stellen. Tot op heden beoordelen wij de economische ontwikkeling van stad en regio door de vergelijking te maken op basis van Bruto Binnenlands Product (BBP) of Bruto Regionaal Product (BRP). Maatschappelijke tendensen zoals kwaliteit van leven en kwaliteit van leefomgeving worden hiermee niet onderkend.

Brede welvaart

In Utrecht hebben de Rabobank en Universiteit al nagedacht over het complexe vraagstuk hoe je de maatschappelijke ontwikkelingen meetbaar maakt door middel van een set van indicatoren. Zij noemen dit de Brede Welvaarts Indicator. Een kracht die we kunnen omarmen en benutten om als eerste stad in Nederland onszelf uit te dagen. We introduceren een scherpere focus op de maatschappelijke ontwikkelingen en kunnen zo met recht stellen dat Utrecht een Healthy Urban Living stad en regio is. En dan is de cirkel weer rond.

Richard Kraan
Lid van Utrecht Development Board

Richard Kraan

> Aanmelden nieuwsbriefUtrecht Development Board » Hoe gaat het nu echt met de stad?

Richard KraanRichard Kraan INTERVIEW

"Leefbaar, gezond en uitdagend"

“Niet wachten tot problemen ons boven het hoofd groeien. Nu inzetten om Utrecht leefbaar, gezond en uitdagend te houden”. Voor UtrechtDB-lid Richard Kraan is dit het centrale thema. “Werkgelegenheid, voorkomen van uitsluiting, daar moeten we aan werken. Als we slagen, zijn we als stad uniek.”

Vanaf het eerste uur, de oprichting in 2009, draait Richard Kraan mee in de UtrechtDB. Hij was een van de wegbereiders voor het platform dat wil dienen als smeerolie voor samenwerking tussen overheid, bedrijven en opleidingen in de stad Utrecht.

> Lees het hele interview   > Alle interviews

Utrecht