Column Ad Sanders

Kabinet, help Utrecht in strijd tegen cocaïnehandel

‘Grenzen stellen en perspectief bieden’ is de titel van het ambitieuze plan van het bestuur van onze stad om drugscriminaliteit echt aan te pakken. Héél goed dat het plan er ligt. Het stadsbestuur is zich nu bewust van het grote probleem.

De drugscriminaliteit is deels onzichtbaar geworden sinds de jaren tachtig toen er nog vele uitgemergelde heroïnegebruikers in de binnenstad en in Hoog Catharijne slenterden en op de grond lagen. Maar het probleem is er zeker: ik schrok ervan toen ik laatst las dat cocaïnegebruik even verspreid is in onze samenleving als het gebruik van softdrugs. Veel gebruikers dus.

De feiten liegen er niet om. Er zijn zo’n dertig groepen actief op de harddrugs-markt in de stad. Groepen jongens en mannen voor wie de handel in drugs volstrekt normaal is. Vader deed het ook al.

Utrecht hart cocaïnehandel

Utrecht staat centraal in de cocaïnehandel in Nederland. Het geweld dat bij deze handel hoort merken we: plofkraken, afrekeningen, wapengebruik. Was bij de handel in hasj de winst nog beperkt, met cocaïne gaat het om tonnen euro's per maand.

Dat laat je als groep niet zomaar gaan - dan heb je een professionele organisatie nodig: witwassen van vuil geld gebeurt via advocaten en fiscalisten en in winkels en horeca, jongens verzamelen de coke in de haven van Rotterdam, op industrieterreinen in Utrecht zijn opslaglocaties.

Geen weg terug

Jonge jongens worden al vroeg geronseld voor klusjes door deze criminele organisaties - en doe je dat werk goed, dan verdien je veel geld én de kans om hogerop te komen. De weg terug is er niet: ben je eenmaal een onderdeel van de cocaïnehandel dan kom je er niet meer uit. 

Schoenen, scooter, auto

Ik spreek bij mij om de hoek vaak een groepje jongens van 17, 18 jaar: ze staan daar bij een paar restaurants te wachten om bij mensen thuis eten te bezorgen. Ze hebben Marokkaanse ouders of komen uit Syrië en een enkeling uit Italië. Straatcultuur. Goedwillend verdienen ze een basisinkomen.

Ik heb ze een paar keer gezegd dat voordat ze het slechte pad op gaan, ze eerst bij mij moeten aankloppen. De verleiding is groot: hun vriendje heeft mooiere schoenen en rijdt op de duurste scooter; de auto staat klaar.

Jonkies en criminele carrières

De gemeente wil samen met partners de carrière van degenen die in de criminaliteit zitten verstoren en zorgen dat de hele jonkies er niet aan beginnen. Het is een enorme ambitie om mogelijkheden te bieden die de weg naar criminaliteit onaantrekkelijk maken. Maar het is tegelijkertijd de enige optie die er lokaal is! Vechten tegen zoveel drugsgeld en zo weinig perspectief, zou je daar burgers bij moeten betrekken?

Funest belastingparadijs Nederland

Tegelijkertijd zal de gemeente een vuist moeten maken naar het land: er is veel geld voor nodig om dit echt goed te doen en dat kan de gemeente Utrecht niet alleen. Daarnaast: onze financiële mogelijkheden om regels te omzeilen en belasting te ontduiken zijn nog altijd het aantrekkelijkst in Europa. Wist u dat Nederland op plek vier staat in de lijst van belastingparadijzen? 

Kabinet, help Utrecht

Het is voor criminaliteit veel te aantrekkelijk om zich hier te vestigen en te gedijen - en dus om jongeren te rekruteren. Ook daarvoor zal de gemeente serieus aandacht moeten vragen bij het kabinet, anders is de aanpak van onze jeugd op straat dweilen met de kraan open. 

Ik hoop dat de jongens bij mij om de hoek goed terecht komen. 

Ad Sanders
Lid Utrecht Development Board

Help Utrecht in strijd tegen cocaïnehandel]

> Aanmelden nieuwsbrief



» » Help Utrecht in strijd tegen cocaïnehandel

Utrecht
Quinten PeelenQuinten Peelen INTERVIEW

"De culturele sector is hechter geworden"

Quinten Peelen, directeur K. F. Hein Fonds, ziet na de Corona-verlamming de levenslust van de culturele sector in en om Utrecht opleven. “Ik denk dat we een tijd ingaan van experimenteren, nieuwe vormen. En delen, via open source of fysiek” zegt hij in ons interview bij vertrek uit de Utrecht Development Board. “Corona maakt dingen mogelijk die heel moeilijk leken”.

> Lees het hele interview