Column Jeroen Hermkens

Gewoon die boom weer in

Als een ding duidelijk werd in deze pandemie, is dat ons geluk meer bepaald wordt door welzijn dan door welvaart. Sinds jaar en dag schreeuw ik van de daken dat cultuur onze belangrijkste levensvoorwaarde is.
Nu blijkt dat naast cultuur ook natuur een enorme rol speelt. Nooit eerder was het zo druk in onze parken en natuurgebieden. In Amelisweerd lopen we ondertussen in de file.

Maliebaan als prachtpark

Toch blijft een reactie op deze ontwikkelingen achter. Terwijl de aandacht voor buiten alleen nog maar zal groeien. Het wordt tijd onze ruimte opnieuw in te richten. In de stad en rond de stad.
In de binnenstad van Utrecht kan meer ruimte en zeker meer schoonheid gevonden worden door de grachten en pleinen niet langer als parkeerplaatsen te gebruiken. Van de Maliebaan, de mooiste bomenlaan van Nederland, kunnen we een prachtpark maken. Ik zie geen reden voor vier rijstroken tussen de bomen.

Eilanden Utrecht, Bunnik en Houten

Op mijn fiets door de provincie valt het op dat elke gemeente zijn eigen natuurontwikkeling organiseert. Dat beperkt het gebruik van de ruimte.
Utrecht en Bunnik komen elkaar tegen in Amelisweerd, maar daar stopt het.
Houten, zo dichtbij, is een eiland. De natuur in Houten lijkt strak rond de rondweg te worden ontwikkeld. Los van Utrecht.

Viaducten voor de lopende mens

Als er een corridor wordt gemaakt tussen Amelisweerd en Nieuw Wulven kun je van de binnenstad van Utrecht naar Culemborg lopen zonder obstakel. Voor wild worden viaducten aangelegd, nu ook voor de mens.

Muur tussen stad en natuur

De grootste muur tussen stad en natuur is de ring van snelwegen rond de stad. Als de ring Utrecht tussen Fort Blaucapel en de Zuilense Ring onder de grond verdwijnt, komt Overvecht aan het Noorderpark te liggen. Hoe mooi zou dat zijn.
En dan natuurlijk de A27. De barricade tussen stad en bos zou moeten verdwijnen. Die moet ook onder de grond omdat we dan de vogels kunnen horen, in plaats van de vrachtwagens als we richting Culemborg of Wijk bij Duurstede lopen.

Bij A27 de boom weer in

Dat Cora van de vroempartij doet alsof de wereld niet verandert en haar plannen voor verbreding van de A27 probeert door te duwen is ongekend. Wij gaan gewoon die boom weer in.

De wereld verandert, wij leven niet langer in een door de economie geleide maatschappij.

Jeroen Hermkens
Lid Utrecht Development Board

Gewoon die boom weer in]

> Aanmelden nieuwsbriefUtrecht Development Board » Gewoon die boom weer in

Utrecht

Richard KraanRichard Kraan INTERVIEW

"Leefbaar, gezond en uitdagend"

“Niet wachten tot problemen ons boven het hoofd groeien. Nu inzetten om Utrecht leefbaar, gezond en uitdagend te houden”. Voor UtrechtDB-lid Richard Kraan is dit het centrale thema. “Werkgelegenheid, voorkomen van uitsluiting, daar moeten we aan werken. Als we slagen, zijn we als stad uniek.”

Vanaf het eerste uur, de oprichting in 2009, draait Richard Kraan mee in de UtrechtDB. Hij was een van de wegbereiders voor het platform dat wil dienen als smeerolie voor samenwerking tussen overheid, bedrijven en opleidingen in de stad Utrecht.

> Lees het hele interview   > Alle interviews