Column Trude Maas

Utrecht dapper en slim de energie-omwenteling in

ROC Tilburg zette hoog in en nodigde de koning uit om het mbo-studiejaar te openen. Kijk, dan heb je wel publiciteit. En de koning hield ook nog eens een mooi stimulerend verhaal over het belang van vakmensen. Daar zullen ook de studenten van de Utrechtse ROC-opleidingen zich door gestreeld hebben gevoeld. Jammer toch, dat wij Willem-Alexander niet in Utrecht hadden gevraagd.

Máxima past

Want wij hebben heus ook wel wat te melden. Nou ja, dan de koningin uitnodigen misschien een volgend studiejaar? Máxima past bij de stad. Tenslotte telt Utrecht heel veel ambitieuze vrouwelijke studenten, lazen we deze week.

Tempo met energie

Utrecht toont al een tijdje dat het tempo wil maken met de energietransitie. Dat begon met een ambitieuze wethouder. En zij, Lot van Hooijdonk, vordert gestaag. We weten wat de stad wáár wil aanpakken. Eerst natuurlijk alles wat nog gebouwd moet worden. Dat is al veel. Daarna werd met enig lef aangekondigd dat we de huizen in Overvecht prioriteit geven.

Gaandeweg ontdekken

Dat geeft natuurlijk opwinding en ongemak. Maar niemand had denk ik verwacht dat het 'vanzelf' zou gaan. Het siert ons nieuwe college van B&W dat het expliciet zegt, dat we nog lang niet goed weten hoe we de nieuwe energie in huis krijgen. Er zijn geen panklare oplossingen, en we zullen dus als voortrekker de kooltjes uit het vuur moeten halen. Wij zullen gaandeweg ontdekken hoe het moet. Er zullen ook wel fouten gemaakt worden. Maar stilzitten is geen optie. We gaan werkende weg leren. Zou dat misschien de Utrechtse slagzin moeten worden?

Vakmensen opleiden

Want ons ROC Midden Nederland is dezelfde weg ingeslagen.

Daar weten ze, dat zij de vakmensen moeten opleiden die de energietransitie mogelijk maken. Niet alleen de jongere generatie. Ook ervaren installateurs en monteurs moeten nieuwe terreinen betreden. Hun vak staat niet stil, is juist in een versnelling gekomen. De mix aan de benodigde competenties is ook rijker aan het worden. Er moeten verbindingen komen tussen bestaande opleidingen.

Loodgieter en gasfitter blijven

En omdat we niet met een big bang te maken hebben, blijven we heus nog een hele tijd de oude technieken nodig hebben. Hoe de studenten op te leiden anno 2018?

Geen simpele opdracht.

Vakcentrum Energie start

De ROCMN kiest hier ook voor werkende weg leren. Dit najaar wordt een start gemaakt op zijn Tech Campus met een "Vakcentrum Energie", in nauwe samenwerking met de top uit de energiesector. Denk aan bedrijven als Eneco en Stedin. Opleidingen zonder een van tevoren hard vastgesteld curriculum. Niemand weet immers wat daarin zou moeten staan. Maar wel duidelijke exameneisen voor de komende vijf of tien jaar.

Lessen op het snijvlak

Wel leer je er de vaardigheden in levensechte projecten waar we de Tech Campus van kennen: op tijd komen, projectmatig kunnen werken, algemeen technisch inzicht, samen kunnen werken en nog zo wat.  Lessen op het snijvlak van bouw, techniek, ict, zorg, mobiliteit en energie. Maar wat leer je van de nog uit te vinden energietechniek? De banen en functies waarin die studenten straks werken, bestaan immers nog niet.

Praktijk plus gezond verstand

In de onderwijssector die bol staat van de regeltjes is dat nog even geen sinecure. ROCMN kiest er nu voor om vast te leggen wat kan, en verder ruimte te houden voor werkende weg leren. Vertrouwend op de mensen in het veld, uit de energiesector en ander bedrijfsleven met wie nauwer dan ooit samengewerkt wordt. En vertrouwend op het gewone gezonde verstand.

Hobbels, fouten, dapper en slim

Ja, er zullen hobbels komen. En ja, er zullen fouten gemaakt worden. Maar niemand zal over een aantal jaren kunnen zeggen dat de energietransitie vertraagt doordat de vereiste competenties niet tijdig op het netvlies stonden van de opleidingen. En niemand zal kunnen zeggen dat de opleiding ver van de praktijk stond.

Wie wil nu niet studeren op zo'n dappere en slimme Utrechtse school?

Dat zou koningin Máxima vast "een beetje dom" vinden.

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

Energie-omwenteling leren]

> Aanmelden nieuwsbrief



» » Energie-omwenteling leren

Utrecht
Jeroen HermkensRien Nagel, Kees Rutten en Monique Mourits INTERVIEW

"Constructief, maar wel kritisch"

De kracht van de Utrecht Development Board? Drie leden geven een eenstemmig antwoord: de eigen koers los van de politiek, zoekend naar gesprek met de stad en de buurt. Kortom: allereerst in contact met de basis en niet met reguliere machtsfactoren.

> Lees het hele interview