Column Monique Mourits

Delen als wapen

Is er een stad met een mooier stadswapen dan Utrecht? Het mag een legende zijn, maar wat een mooie legende: dat het rood-witte schild de verbeelding is van hoe schutspatroon Sint Maarten zijn rode mantel in tweeën scheurt om deze te delen met een bedelaar. Het rood-wit waarin de FC spelers trots hun stad verdedigen, maakt het hart uit van het stadwapen, én verbeeldt het warme hart van de stad.

Akelig actueel is dat wapen – of de legende. Armoede is er immers 900 jaar nadat Utrecht stadsrechten kreeg nog steeds. Ook hier. We weten hoeveel verschil het kan maken, in welvaart en welzijn, in welke wijk van de stad je geboren bent. Maar gedeeld wordt er ook.

Groot Utrecht Diner

Ik denk aan de vele initiatieven waarbij mensen voedsel delen, geld delen, hun tijd geven, of ervaring delen. Tijdens het Groot Utrecht Diner op Wereldarmoededag zaten vorig jaar op 17 oktober achtduizend Utrechters met elkaar om tafel, verdeeld over de stad. Ze deelden eten en verhalen.

Kracht van symbolen

Een symbool, dat begrijp ik heel goed. Maar ik geloof wel in de kracht van symbolen, in de kracht van een rood-wit wapen en ik geloof ook dat een avond samen delen, naast een mooie opbrengst voor de voedselbank, kan inspireren tot veel meer. De voorbereidingen voor het volgend diner zijn in volle gang.

Kennis delen

Het rood-witte schild uit het wapen van de stad vormt ook het hart van het logo van de Utrechtse universiteit. Al 385 jaar lang. Kennis is er om te delen en onderzoek kan bijdragen aan een betere wereld. Maar alleen wanneer dat onderzoek relevant is voor de omgeving, de vragen oppakt waarmee die omgeving worstelt.

Inwoners weten het

En wie weten beter wat een stad nodig heeft, dan de inwoners zelf? Wetenschap begint met nieuwsgierigheid, en één vraag kan de wereld veranderen.
De Universiteit Utrecht en het UMCU nodigen daarom alle Utrechters uit om hun vragen te stellen. Tijdens activiteiten van Sharing Arts Society, in bijeenkomsten in de Utrechtse bibliotheken, online, en op allerlei andere plekken. Laten we dat doen: vragen delen, kennis delen.

Mooiere stad, minder tegenstellingen

In 2022, als we 900 jaar Utrecht vieren, vormen die vragen samen misschien wel een Utrechtse Wetenschaps Agenda. En dragen ze bij aan het begin van een nog mooiere stad en aan minder tegenstellingen. Zwart-wit past immers niet bij Utrecht. We gaan voor rood-wit. We gaan voor samen delen.

Monique Mourits
Lid Utrecht Development Board

Delen als wapen]

> Aanmelden nieuwsbrief



» » Delen als wapen

Utrecht
Jeroen HermkensRien Nagel, Kees Rutten en Monique Mourits INTERVIEW

"Constructief, maar wel kritisch"

De kracht van de Utrecht Development Board? Drie leden geven een eenstemmig antwoord: de eigen koers los van de politiek, zoekend naar gesprek met de stad en de buurt. Kortom: allereerst in contact met de basis en niet met reguliere machtsfactoren.

> Lees het hele interview