Column Trude Maas

Het bouwpakket burgemeester

Het hoort er allemaal bij als iemand vertrekt: ‘zo’n goede hebben we nog nooit gehad’. Jan van Zanen zal het glimlachend lezen. Hij weet als geen ander wat hem terecht -en ook onterecht- wordt toegeschreven. Dat hij op het toneel stond en lof incasseerde. Vaak voor wat anderen deden.

Vanuit de UtrechtDB gekeken herinneren we ons vooral zijn bindend vermogen. De telefoonnummers van velen staan in zijn mobiel, en hij belde ze. De hardware van de stad, maar ook de software. Niet alleen de grote werkgevers en instellingen, ook de moskeeën, de kerken en de synagoge.

De boel bij elkaar houden

Ooit werd een andere burgemeester nagedragen dat hij het als zijn taak zag ‘het boeltje een beetje bij elkaar te houden’. Inmiddels weten we dat dat een wijze uitspraak is. En dat ‘onze’ Jan daar zeker in excelleerde. Hij liet dat heel goed zien tijdens de schietpartij vorig jaar op het 24 oktoberplein en de nasleep daarvan.

Burgemeester als bouwpakket

Zoals we inmiddels 17 miljoen virus-experts tellen, hebben we nu ook vast ruim 400 duizend mensen die wel weten hoe het profiel van de nieuwe burgemeester er moet uitzien. Daar gaan we dan. Met een glimlach, want in de wetenschap dat het niet gaat om een bouwpakket. En dat elk individu toch weer eigen accenten zal leggen.

Gemakkelijk rijksbeleid

De UtrechtDB kijkt graag een beetje vooruit, en verkent welke verbindingen nodig zijn voor gewenste ontwikkelingen.
Nu Utrecht van puber groeit naar grote jongen, is een vaste hand richting de hogere machten noodzakelijk. Het rijk heeft de afgelopen jaren vrij gemakkelijk van alles naar beneden gedelegeerd, en zich te weinig gelegen laten liggen aan de uitvoering. De jeugdzorg leer je niet in een handomdraai. Dat geldt ook voor inburgering. Zeker als het ook nog met minder middelen moet gaan. En denk eens aan de uitvoering van alle Corona-maatregelen.

Utrecht pittig aan tafel

Wat ons betreft mogen de steden een wat grotere vuist maken in het Haagse. En nu we geen twee petten meer op hebben (Jan van Zanen is ook voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten) moet dat echt pittiger kunnen. Utrecht is geen groot dorp meer. Moet een plek aan tafel claimen.

Traag met inlopen achterstanden

Tja, en dan de dagelijkse dingen. ‘Groeiende tweedeling’, horen we uit elk onderzoek. Maar als je dan in de krant leest hoe Amsterdam de door Corona opgelopen onderwijsachterstanden aanpakt. En je hoort de vooralsnog ruisende stilte in Utrecht, dan weet je dat we nog niet goed bij de les zijn. Dat krijgt heus ongewenste gevolgen, die bestuurlijke traagheid in onderwijsland. Zonde.
Dus nieuwe burgemeester: graag veel ambitie en daadkracht. Spreek je uit. Steun zo de harde werkers achter de coulissen. Hetzelfde geldt voor de taaie taalachterstanden. Misschien kan Jan over een half jaar aangeven hoe Utrecht beter kan vechten tegen die achterstanden? Hij gaat immers ook leren hoe zijn nieuwe stad dat doet.

Klem in de stad

Dan ligt er een grote taak rondom de openbare ruimte. Post-Corona zullen er nog meer winkels in de binnenstad gaan omvallen immers. Verloedering loert.
We zullen de mobiliteit in de binnenstad beter moeten aanpakken. Te smalle fietspaden, teveel verschillende snelheden daarop. Te weinig ruimte voor voetgangers.
En dat terwijl de experts ons juist nu uitleggen dat je immuunsysteem veel baat heeft bij bewegen. Tja, daar moet dan wel ruimte voor zijn. Je kunt de stoepen dus niet zomaar weggeven aan de horeca. Er zit nog een link met sport. En ook: hoe krijg je mensen aan het bewegen?

Snel leren, niet bang

Oeps, daar komt dus weer veel vaardigheid in verbinden om de hoek, want met ieder voor zich alleen komen we niet uit al die knopen. Natuurlijk doet een burgemeester dat niet alleen. Anderen bouwen achter de schermen aan succes.
Maar we moeten wel weer iemand hebben die tegengestelde belangen goed aan kan, en die ook wethouders en de raad weet te inspireren. De werkers in het veld stimuleert. Vanaf  het toneel.
Toen Jan overkwam uit Amstelveen, vonden we dat hij dat hier mocht komen leren. We kenden hem en hadden  vertrouwen. Terecht, blijkt achteraf.

Laten we opnieuw dat lef hebben en iemand benoemen die snel leert en niet bang is.
Verder: Utrecht maken we samen, en daar gaan we ook gewoon mee door. Met of zonder burgemeester. Even zitten we met een leeg toneel.

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

Bouwpakket burgemeester]

> Aanmelden nieuwsbriefUtrecht Development Board » Bouwpakket burgemeester

Utrecht

Richard KraanRichard Kraan INTERVIEW

"Leefbaar, gezond en uitdagend"

“Niet wachten tot problemen ons boven het hoofd groeien. Nu inzetten om Utrecht leefbaar, gezond en uitdagend te houden”. Voor UtrechtDB-lid Richard Kraan is dit het centrale thema. “Werkgelegenheid, voorkomen van uitsluiting, daar moeten we aan werken. Als we slagen, zijn we als stad uniek.”

Vanaf het eerste uur, de oprichting in 2009, draait Richard Kraan mee in de UtrechtDB. Hij was een van de wegbereiders voor het platform dat wil dienen als smeerolie voor samenwerking tussen overheid, bedrijven en opleidingen in de stad Utrecht.

> Lees het hele interview   > Alle interviews