Column Trude Maas

Utrecht voor beginners: een snelcursus

Werk aan de winkel voor beginners in Utrecht. Daarmee bedoel ik niet de bange en slingerende beginnende fietsers van het University College. Zij kijken goed en leren snel. Ze concluderen: stoppen voor rood stoplicht geldt kennelijk in Utrecht niet voor fietsers. Tja. Dat noemen we inburgeren op foute aspecten.

Zo erg is het niet met de andere beginnende werkenden in de stad, wat hoger in de boom. Zoals nieuwe bestuurders en stadskantoor-bewoners.
Zij vormen geen gevaar op de weg. Maar ook voor hen is er veel te leren.

Voortdurend nieuwkomers hogere functies

In een tijd waarin de verblijfsduur in hogere functies vaak aan termijnen is gebonden, zijn er voortdurend nieuwkomers in de top van allerlei Utrechtse organisaties. Niet intern omhoog geklommen met de jaren, maar duidelijke zij-instromers. Zij hebben veel geleerd op andere plekken en willen dat hier verder in praktijk brengen. En hopen in onze stad nieuwe ervaring op te doen. Die hen geschikt maakt voor een volgende stap. Naar Den Haag bijvoorbeeld.

Waar de energie, waar de rem

Er zijn zaken die nieuwelingen snel moeten weten. Hoe de dingen hier werken, hoe de netwerken in elkaar zitten. Waar de energie in de stad zit en waar de rem.
Waar de allergieën zitten ook. Bij voorkeur niet hoger bouwen dan de Dom. Nooit iets onaardigs zeggen over broodje Mario. Begrijpen dat een Utrechtenaar best Utrechter kan zijn, maar dat niet elke Utrechter een Utrechtenaar is.
Ook snappen wat Heart of Health betekent, en waar dat vandaan komt. En hoe het ons lukte om de start van die grote wielerrondes binnen te halen. Hoe het Utrechts Ondernemers Fonds werkt. Of wat de EBU is en wat die doet. En met eigen ogen zien dat Vinex locatie Leidsche Rijn/Vleuten de Meern met 90.000 inwoners een stad op zich is geworden.

Collectief geheugen bijbrengen

Binnen hun eigen organisatie krijgen deze zij-instromers natuurlijk wel een inwerkprogramma. Maar in de stad? Hoe maken ze kennis met het collectief geheugen? En de stijl van Utrecht?
Wie op meerdere plekken in dit piepkleine landje heeft gewerkt, weet hoe groot de verschillen kunnen zijn tussen subculturen. In Rotterdam zijn ze van aanpakken, in Eindhoven zit samenwerken in de genen. In Utrecht willen we graag het motto van Sint Maarten hooghouden: delen.

Weten hoe de hazen rennen

Er is natuurlijk meer nodig om vaardig door de netwerken van de stad te bewegen. Juist omdat de verblijfsduur vaak beperkt is, moeten we niet alles aan het toeval willen overlaten. Des te sneller nieuwelingen weten hoe de Utrechtse hazen rennen, des te beter kunnen ze hun bijdrage leveren.
Daar hebben we met zijn allen belang bij, want al die organisaties en hun topbestuurders kunnen positieve invloed hebben op het weefsel van de stad.

Inburgering voor beginnende bestuurders

Daarom zou het mooi zijn als er ook voor hen actief wordt gewerkt aan hun inburgering. Wij vinden dat de gemeente daarbij een stimulerende rol te vervullen heeft, zij is immers ook de hoeder van de kwaliteit van de stadse gemeenschap.

Dus: geef deze nieuwkomers om te beginnen de boekjes van Ingmar Heytze (Utrecht voor beginners) en van Ronald Giphart (Stad van zachte idioten).
Stop die niet zomaar door hun brievenbus. Maar fysiek en ter afsluiting van hun inburgerings-workshop, waarin cultuur een belangrijke rol speelt.
De UtrechtDB maakte al een voorstel. Bescheiden qua kosten, rijk aan potentiële opbrengst. Nu snel een ‘go’ dus.

Des te groter is de kans dat zij-instromende bestuurders zich snel thuis voelen. En zich hopelijk actief gaan in zetten voor onze stad. Dan hebben we allemaal wat aan hen.

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

Utrecht voor beginners: een snelcursus]

> Aanmelden nieuwsbrief



» » Utrecht voor beginners: een snelcursus

Utrecht
Quinten PeelenQuinten Peelen INTERVIEW

"De culturele sector is hechter geworden"

Quinten Peelen, directeur K. F. Hein Fonds, ziet na de Corona-verlamming de levenslust van de culturele sector in en om Utrecht opleven. “Ik denk dat we een tijd ingaan van experimenteren, nieuwe vormen. En delen, via open source of fysiek” zegt hij in ons interview bij vertrek uit de Utrecht Development Board. “Corona maakt dingen mogelijk die heel moeilijk leken”.

> Lees het hele interview