Column

Tijd voor de Utrecht Schaal

Meten is weten. Dat dachten we lange tijd.
Maar zo eenvoudig blijkt het niet, zeker als het om economisch welbevinden gaat.

Utrecht scoort hoog op lijstjes die gaan over concurrentiepositie. Maar we blijven wat achter in de groei van nieuwe ondernemingen, de 'gazelles'.
En als je kijkt naar de laatste verkiezingen -ook een meting toch?- , is de analyse duidelijk. Niet iedereen voelt zich echt succesvol in deze stad.

Knappe bollen

Nu is het mooie van een stad als de onze dat er veel knappe bollen werken en wonen. Die storten zich ook op dat meten. Want de beperking van de klassieke economische indicatoren wordt breed gedeeld.

Brede Welvaarts Indicator

Dat leidde tot een initiatief van de Universiteit Utrecht en de Rabobank. Onder leiding van Bas van Bavel ontwikkelden zij de Brede Welvaarts Indicator. Daarin zitten meer elementen dan in het Bruto Nationaal Product. De BWI verklaart iets beter de laatste verkiezingsuitslag. Begrijpelijker wordt het ongenoegen van een aantal kiezers. Niet het economisch welzijn bepaalt hun stemgedrag, maar de kwaliteit van hun huizen, de beschikbaarheid van goede banen en het aantal immigranten in de wijk.

Aantrekkelijk, maar toch

Een ander -ook weer Utrechts- initiatief komt van de Atlas voor Gemeenten. U weet wel, de rekenmeesters rondom Gerard Marlet die onlangs nog het 'geluk' van Nederland in kaart brachten.
Die Atlas analyseerde -in opdracht van de gemeente- de aantrekkelijkheid van de stad voor human capital. En dan vooral de categorie jonge slimme en wendbare mensen, voor bedrijven zo aantrekkelijk hier.

Wat beter kan

Daar komt dan bijvoorbeeld uit dat de ligging in het knikkerputje van het land ontzettend belangrijk is. Net als de vele middeleeuwse monumenten. Allemaal dingen waar je niet veel beleid op hoeft te maken. Dat deden onze voorgangers immers al.
Welke factoren kunnen we nu wel beïnvloeden?
Oeps, dan blijkt dat het dure wonen hier inmiddels al een negatieve vestigingsfactor aan het worden is. We kunnen kennelijk de toestroom niet aan.

Bioscopen, popmuziek

Ook cultuur speelt een rol. Utrecht bezit vergeleken met andere steden relatief weinig podiumkunsten, tegenover weer heel veel bioscoopschermen. We onderscheiden ons met goede en aantrekkelijke popmuziek (daar winnen we dan ook prijzen mee). Terwijl klassieke muziek nog niet helemaal goed op gang komt.

Stad groeit, en dan

De Atlas voor Gemeenten kijkt naar de toekomst, en zegt dat de spreiding van cultuur over de stad belangrijker wordt. Plus: de ontwikkeling van de culturele voorzieningen blijft achter bij  de groei van de stad.

Utrecht Schaal

Een slimme stad pakt die indicatoren bij elkaar, die van UU plus Rabobank, en die van de Atlas. Ze komen uit verschillende kokers, ze analyseren de stad langs verschillende lijnen.
De clou zit hem in het verbinden van die inzichten. Zodat bestuurders weten wat hun te doen staat. En ondernemers weten wat ze voor vlees zij in de kuip hebben als ze deze kant op komen.

Tijd voor een Utrecht Schaal?

Trude Maas-De Brouwer

Voorzitter Utrecht Development Board

Alle columns
18-09-2018 | Groot denken, maar niet te groot
05-09-2018 | Energie-omwenteling leren
09-07-2018 | Alleen in Utrecht, of juist samen
25-06-2018 | De waarde van Werkspoor
29-05-2018 | Toekomst aan de groene stad
14-05-2018 | Buiten spelen of volbouwen
01-05-2018 | De Uithof zoekt de confrontatie
11-04-2018 | Speerpunten voor sport en bewegen
04-04-2018 | Megaklus voor vakmensen
20-03-2018 | Toekomstbestendige topbestuurders verzamelt u!


< Vorige 1234567891011121314 Volgende >

UDB missie » Columns » Tijd voor de Utrecht Schaal

Quinten PeelenQuinten Peelen INTERVIEW

"Meer Utrechts ontwerp in de stad"

“2017 is voor mij het Jaar van De Stijl. Dat biedt een geweldige kans om verhalen te vertellen, Utrecht op de kaart te zetten. Trots te zijn”.

Quinten Peelen, directeur van het K.F. Hein Fonds, voegde zich afgelopen jaar bij de UtrechtDB. Hij ziet eenzelfde motto in beide organisaties: met hart voor de stad, onafhankelijk de kansen verzilveren die in Utrecht liggen.

> Lees het hele interview

Utrecht