Column Jan Willem Steunenberg

Stop scheurende gorilla’s in de stad

Wat hebben Utrecht Centrum en Utrecht Zuid met elkaar gemeen? In ieder geval dat het bezorggebieden zijn voor een nieuwe plaag in veel Westeuropese steden. Een mierenplaag. Want de opkomst van flitsbezorgbedrijven zoals Gorillas, Getir en Flink lijkt namelijk niet te stoppen.

Zij overspoelen momenteel de centra van (middel)grote steden in Europa met ‘Riders op speedy e-bikes’. Of in gewoon Nederlands: fietskoeriers op snelle elektrische fietsen die binnen tien minuten na de bestelling via een app een product bij de luie consument hebben thuisbezorgd.

Groeimarkt? Ja

Een nieuwe groeimarkt. Deze online boodschappendiensten haalden ondertussen al meer dan een half miljard euro op bij investeerders. De bedrijven leveren supersnel een beperkt assortiment boodschappen vanuit hun ‘darkstores’. Donkere en kleine magazijnen als afhaalpunt voor producten die worden opgepikt door de fietskoeriers.

Een vergeten pot pindakaas

De Millennials en Generation Z zijn hun doelgroepen, die deze nieuwe bestel-app verkiezen boven een wandeling naar de supermarkt. Voor een vergeten limoen, pistoletje, speciaal bier of potje pindakaas hoeven zij zelf niet meer de deur uit; een paar clicks op hun mobiel volstaat. En dat terwijl we met z’n allen best wel wat beweging kunnen gebruiken…

Autoluw, aangenaam, veilig

In Utrecht hebben wij de afgelopen jaren serieuze stappen gezet met het autoluw maken van de binnenstad. Het terugdringen van de auto was en is een noodzakelijke voorwaarde teneinde de openbare ruimte weer terug te kunnen geven aan de bewoners, de wandelaar en de reguliere fietser. En deze maatregel zorgt tenslotte voor een aangenamer en veiliger leefklimaat in de binnenstad.

E-bikes, e-scooters, e-stepjes

Een aangename ontwikkeling, echter van relatief korte duur. Een nieuwe familie van de e-bikes, e-scooters, e-stepjes in de binnenstad heeft zich namelijk reeds gemeld de afgelopen jaren. En daar kan dus nu deze agressievere variant aan worden toegevoegd. Eentje die omwille van de snelste tijd (=geld) zo hard mogelijk door de binnenstad scheurt over stoepen, terrassen, pleinen, parken en fietspaden.

Niet op zijn beloop laten

De vragen die zich opdringen zijn deze; laten wij deze ontwikkeling op zijn beloop en gaat het zichzelf wel reguleren? Zijn de Millennials en de Gen Z’s van deze wereld op enig moment weer uitgekeken op hun nieuwste gimmick? Of is hier een actieve rol weggelegd voor de politiek om deze nieuwe vormen van E-vervoer in te dammen?

De ervaring leert dat het gemak de (luie)mens graag dient en de nieuwe apen/gorilla’s dus niet alleen zullen blijven, maar zich ook nog eens gretig zullen gaan vermenigvuldigen.

Eerlijk gezegd kunnen wij er met z’n allen beter nu iets van vinden dan het te laten voortwoekeren…

Jan Willem Steunenberg
Lid Utrecht Development Board

Stop scheurende gorilla’s in de stad]

> Aanmelden nieuwsbrief» » Stop scheurende gorilla’s in de stad

Utrecht
Jeroen HermkensRien Nagel, Kees Rutten en Monique Mourits INTERVIEW

"Constructief, maar wel kritisch"

De kracht van de Utrecht Development Board? Drie leden geven een eenstemmig antwoord: de eigen koers los van de politiek, zoekend naar gesprek met de stad en de buurt. Kortom: allereerst in contact met de basis en niet met reguliere machtsfactoren.

> Lees het hele interview