November 2019
Ledig Erf, foto Juri Hiensch

Werken aan doorbraken en meer verbinding

'Vandaag houd ik weer van mijn stad' schreef UtrechtDB-lid en kunstenaar Jeroen Hermkens deze herfst in zijn column Zaterdagochtend. Wij lopen met hem mee, kijkend met open blik naar Utrecht.
De Utrecht Development Board boog zich na de zomer over het tegengaan van de verkokering en het krijgen van meer open vizier in de stad. Zo is de Brede Welvaartsindicator, een nieuwe manier  - na het aloude bbp -  om hedendaagse welvaart en welzijn beter te meten. Een ontwerp van Universiteit Utrecht en Rabobank Research. Wie de elementen bekijkt, ziet de legpuzzel van gezond stedelijk leven, topprioriteit bij aantreden van dit college: "Gezond Stedelijk Leven brengen we de komende jaren in de praktijk. We willen de groei benutten om onze stad een kwaliteitsimpuls te geven op alle terreinen".

De Utrecht Development Board weet dat op verschillende onderwerpen daar invulling aan wordt gegeven. Maar het schort aan doorbraken en verbindingen.

Columns

Cartesiusdriehoek, bron: NS

Dromen in beton, een les

De stad droomt over de toekomst, en wil die vastleggen in steen, zoals nu bij de Merwedekanaalzone en de Cartesiusdriehoek. In het Centraal Museum kijken we dit najaar terug naar de ambities en dromen van 50 jaar geleden: Kanaleneiland en Hoog Catharijne waren de trots van Utrecht. Omdat dromen met de tijd anders uitpakken, pleit Trude Maas voor kracht en lef tot transformeren. Ook in de oude binnenstad, waar winkelstraten woonstraten kunnen worden. Tijdig transformeren zou dus nog wel eens veel belangrijker kunnen zijn dan de moed om te dromen. Een stad is nooit 'klaar' immers.

Lees meer

Tour de France, foto Alexander Kraaij

Koester Utrechtse samenwerking

De afgelopen tien jaar ontstonden hele goede en bijzondere samenwerkingen in Utrecht, zegt Richard Kraan. Niet bedacht vanaf een of andere tekentafel. Er zijn coalities gevormd in het onderwijs, de sport, tussen ondernemers. Koester deze energie van samenwerking, ontstaan bij een gemeenschappelijk verhaal en ambitie. Geef vrijheid aan proces van denken en innovatie en voorkom politiek bestuurlijke inmenging in een te vroeg stadium.

Lees meer
Bron: FC Utrecht

Sporten met hart voor de maatschappij

FC Utrecht eindigde het afgelopen jaar als nummer drie op de maatschappelijke ladder in het betaald voetbal. Een nog veel te onbekende ereplaats, zegt Trude Maas in haar column. Utrechtse sportclubs zouden samen zo'n ladder ook kunnen opbouwen, met hun onderlinge maatschappelijke competitie. Want zij doen allemaal vast wel meer dan hun eigen leden bedienen en hard sporten. Advies: lees het maatschappelijk jaarverslag van de FC.

Lees meer
Stadhuisbrug, Jeroen Hermkens

Zaterdagmorgen

Zaterdagmorgen te voet door Utrecht. Lepelenburg, Oude Kamp, Nieuwegracht, Buurkerkhof, Vredenburg. Noten bij Ron, kaas bij Marcel en groente bij Anton, een vast ritueel elke zaterdag.  "Vandaag houd ik weer van mijn stad". Met geuren en kleuren schetst beeldend kunstenaar Jeroen Hermkens zijn Utrecht. Al lopend klinkt zijn liefdesverklaring.

Lees meer
Foto OfU

Gemeente, leer van de buurtconciërge

Als je het succes van de fietsende conciërge in Oost van nabij hebt gezien, vraag je je af waarom de term buurtconciërge niet voorkomt in het actieplan 'Samen stad maken' van de gemeente. Het gaat allemaal over participatie van ons, burgers en ondernemers. Trude Maas:  'Is contacten leggen per bakfiets te aards en te Utrechts? Voelt het woord online meer sexy? Maken we eigenlijk wel voldoende gebruik van de ervaring die her en der opgedaan wordt?'

Lees meer

Nieuws binnen UtrechtDB

Afscheid

namen Naoual Dinia en Remco van Lunteren. Naoual was lid van het eerste uur. Helaas ontbrak hen het laatste jaar voldoende tijd voor UtrechtDB. Veel dank voor hun inzet. Aan vervanging van hun unieke profiel wordt gewerkt.

Steunpilaar

De Utrecht Development Board maakt dankbaar gebruik van meedenkend secretaris Elif Borucu en haar nieuwe steunpilaar Ursula Verheul, die Manon Nederstigt vervangt. Tot ons grote genoegen leent de gemeente Utrecht hen (en daarmee hun netwerk) uit aan ons voor een paar uur per maand. Ook dat is verbinden.

Foto Ramon Mosterd

Volg onze visie

Elke veertien dagen (behalve in juli en augustus) verschijnt een nieuwe vondst of inzicht in een column van de UtrechtDB-leden. Zij onthullen in hun column vaak wat achter de schermen borrelt om de stad nóg beter en gezonder te maken. Waar het nodig is de UtrechtDB-missie te realiseren: verbinden, versnellen, verzilveren. Wilt u op onze relatielijst voor alerts? Klik hier.

Blik op 2020

De Utrecht Development Board bestond in 2019 tien jaar. Tijd om te zien wat veertien mensen voor elkaar kregen met elk een groot netwerk en een hart voor de stad Utrecht. Dankzij onze persoonlijke, belangeloze inzet realiseren we (vaak achter de schermen) ons motto verbinden- versnellen - verzilveren. Altijd voorop in denken, zien en bijeenbrengen, waar anderen de knoop (nog) niet konden ontwarren. 

Onze Meetlat langs het nieuwe beleid

Speerpunt 1: Combineren van sociale ontwikkeling met de voortgaande fysieke ontwikkeling.

Speerpunt 2: Inzetten op de kracht en stijl van de stad.

Speerpunt 3: Bouw aan een verhaal bij de groei tot grote stad. Bouw aan een wereldwijd begrijpelijke reputatie. Bouw aan een identiteit die er voor bewoners toe doet.

Lees meer (pdf)

Utrecht Development Board  |  www.utrechtdb.nl  |  info@utrechtdb.nl