Juli 2020
Foto: Werry Crone

Inzet voor de jongste inwoners

De Utrecht Development Board speelt op het middenveld. Wij grijpen de bal, maken een combinatie, geven de voorzet. We verbinden en agenderen. Wij zijn niet de doelpuntenmakers.

In juli zat ons team van 14 betrokken Utrechters voor het eerst na de voorjaars-lockdown weer live bij elkaar. Dit keer in Leidsche Rijn. Conclusie: harder dan ooit moet Utrecht zich inzetten voor zijn jongste inwoners. Veel kinderen en jongeren staan op verlies. Zij bewegen minder door de crisis. Wij zien achterstand groeien in taal en begrijpen. Met als gevolg schooluitval en verkeerde schoolkeus.

In deze zomer-Nieuwsbrief ook onze recente columns, waarin we onder andere de bestuurlijke traagheid in Utrechts onderwijsland hekelden. We schetsten de urgente taken voor de openbare ruimte waar winkelleegstand dreigt, waar horeca en cultuur hun toekomst zien vervliegen.

Lees meer

Columns

SOIA, Strand in Oog in Al
Foto: Juri Hiensch

Utrecht cultuurstad

Gezegend is Utrecht met vele festivals, culturele broedplaatsen in en aan de rafelranden van de stad, schouwburg, filmhuis. En onverwachte ontmoetingen met schoonheid op straat. Kunstenaars doen noodzakelijk werk, zegt Monique Mourits, directeur marketing & communicatie Universiteit Utrecht. 'Kunst en cultuur zijn geen luxe, niet iets wat je erbij organiseert als je geld over hebt'.

Lees meer

Vmbo-techniekopleiding:
het belang van schoolkeus
Foto: Jos Kottmann

Bouwpakket burgemeester

Jan van Zanen ziet dat hij lof incasseert bij zijn vertrek. Hij beseft dat anderen - achter de schermen - veel werk deden dat hij op het toneel kon laten zien. Wensenlijstjes voor zijn opvolger genoeg, maar een burgemeester is geen bouwpakket. Pleidooi van UtrechtDB-voorzitter Trude Maas: 'Laten we opnieuw iemand benoemen die snel leert en niet bang is'. Want in Utrecht heerst bestuurlijke traagheid in onderwijsland, en doemen enorme problemen op voor horeca, cultuur en winkel-middenstand. Met gevolgen voor de publieke ruimte.

Lees meer
Terras aan de Croeselaan
Foto: Juri Hiensch

Coronatipping graag ruim en royaal

Jan Willem Steunenberg, ondernemer en voorzitter Leidsche Rijn Utrecht ziet het economisch drama van de Corona-lockdown op Utrecht afkomen. Zijn oproep: "Support dus je favoriete lokale dienstverlener en geef die 'vette' tip aan de barman. Of koop die gave trui, maar ook die broek. Pak een taxi. Betaal je kapper dubbel. Zo houden wij met ons gedrag niet alleen de dienstverleners van Utrecht in leven. Maar verzekeren wij ons ook van gastvrij gedrag in de toekomst".

Lees meer

UtrechtDB leden

Nieuw lid UtrechtDB

Wij verwelkomen bij de Utrecht Development Board een nieuw lid: Niek de Wit
Hij is hoogleraar Huisartsgeneeskunde aan het UMC Utrecht. Een perfecte aanvulling op de doelstelling van UtrechtDB is zijn missie: 'helpen bouwen aan goede, doelmatige en toegankelijke gezondheidszorg in Utrecht, vormgegeven in het Utrechts zorgnetwerk, voor en samen met de burgers'.

'Perfecte plan bestaat niet, ga aan de slag'

Remco van Lunteren vertrok dit jaar uit de Utrecht Development Board. De ervaren voormalig provinciebestuurder - nu bij UMC Utrecht - laat geleerde lessen achter in ons interview: 'Neem een besluit, kijk wat de omgeving daarop doet, en pas je aan. Het perfecte plan bestaat niet.'

Over de Utrecht Development Board: 'Wat ik waardeer is dat je mensen uit zoveel verschillende hoeken bij elkaar hebt, met één ding gemeenschappelijk, stad en regio Utrecht. Dat is goed voor Utrecht en goed voor die mensen zelf, voor verbreding en verbinding.'

Foto Ramon Mosterd

Volg onze visie

Elke veertien dagen (behalve in juli en augustus) verschijnt een nieuwe vondst of inzicht in een column van de UtrechtDB-leden. Zij onthullen in hun column vaak wat achter de schermen borrelt om de stad nóg beter en gezonder te maken. Waar het nodig is de UtrechtDB-missie te realiseren: verbinden, versnellen, verzilveren. Wilt u op onze relatielijst voor alerts? Klik hier.

UtrechtDB bij OfU

Columns van UtrechtDB-leden verschijnen ook elders. Zoals op de site van Ondernemersfonds Utrecht: voorzitter Trude Maas over ‘Bouwpakket burgemeester’.

Onze meetlat langs het beleid

Speerpunt 1: Combineren van sociale ontwikkeling met de voortgaande fysieke ontwikkeling.

Speerpunt 2: Inzetten op de kracht en stijl van de stad.

Speerpunt 3: Bouw aan een verhaal bij de groei tot grote stad. Bouw aan een wereldwijd begrijpelijke reputatie. Bouw aan een identiteit die er voor bewoners toe doet.

Lees meer (pdf)

Utrecht Development Board | www.utrechtdb.nl | info@utrechtdb.nl
-