Januari 2018

Wensen

Voor en achter de schermen werken de veertien leden van de Utrecht Development Board. Het nieuwe jaar begint vol plannen, voornemens en afspraken. Wij wensen Utrecht een grote opkomst bij de raadsverkiezingen op 21 maart. UtrechtDB verspreidde breed zijn speerpunten voor Utrechts nabije toekomst. Met onder andere persoonlijk bezoek aan acht kanshebbende partijen. In deze kwartaal-nieuwsbrief onze recente columns en de plannen voor de komende maanden. Onze focus is dit jaar: gezond, duurzaam en divers Utrecht, met een sterke creatieve sector, bloeiende economie en onverminderde denkkracht. Daar profiteert heel Nederland van.  
Bewegen in het Máximapark.

Lees meer

Columns

Jeroen Hermkens, Voetiusstraat

Kracht van de stad, kracht van de makers

Quinten Peelen pleit voor langdurig vastleggen van de bestemming ‘creatieve plek’, met de garantie van een stabiele huur. Hij stemt in met het appèl hierover van makers en ander creatief talent. “Zo krijgt en behoudt Utrecht betaalbare atelierruimte voor beeldend kunstenaars en broedplaatsen voor de creatieve sector”.
Lees meer

Utrecht winkelhart

Wil Utrecht het motto ‘Winkelhart van Nederland’ waar maken? Trude Maas’ idee: “Onze hogescholen kunnen natuurlijk ook het initiatief nemen om studenten te laten meedenken”. Rotterdam toont namelijk het succes van dergelijk onverwacht samenspel op een congres van het Ondernemersfonds Utrecht.
Lees meer
Jeroen Hermkens, Drift

Luister naar kunstenaars

Achter zijn schildersezel vangt Jeroen Hermkens mist en zon rondom de Dom. Daar overpeinst hij: “Geloven in je eigen kunnen en zonder belemmering keuzes maken en die uitvoeren is de snelste manier om resultaat te behalen. Dit zou je van kunstenaars kunnen leren. Wie je ook bent, waar je werkt.”
Lees meer

Nieuwkomers snel aan het werk

Nieuwkomers willen zo snel mogelijk aan het werk, weet Trude Maas. Zij hadden vaak gewone banen totdat de oorlog in het Midden-Oosten hen verdreef. Het succesvolle matchingsevent met 80 statushouders en 20 werkgevers, in november, vraagt om herhaling.
Lees meer
techniekbeeldbank.nu

Aansluiting mbo-arbeidsmarkt

Kees Rutten wil betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Met voorbeelden van SKF tot het Hubrecht Instituut, want Utrecht telt veel energieke, veerkrachtige vmbo- en mbo-studenten. “Gelukkig maar, want we hebben ze als stad en regio heel hard en meer en meer nodig”.
Lees meer

Drie speerpunten UtrechtDB raadsverkiezingen

Speerpunt 1: Combineren van sociale ontwikkeling met de voortgaande fysieke ontwikkeling.

Speerpunt 2: Inzetten op de kracht en stijl van de stad.

Speerpunt 3: Bouw aan een verhaal bij de groei tot grote stad. Bouw aan een wereldwijd begrijpelijke reputatie. Bouw aan een identiteit die er voor bewoners toe doet.

Lees meer

Volg onze visie

Elke veertien dagen verschijnen nieuwe vondsten en inzichten van de UtrechtDB-leden op onze site. Zij onthullen vaak wat achter de schermen in de stad borrelt. Waar het nodig is de UtrechtDB-missie waar te maken: verbinden, versnellen, verzilveren. Wilt u op onze relatielijst voor alerts? Klik hier. De columns van voorzitter Trude Maas staan, soms in wat aangepaste vorm, sinds kort ook op de sites van EBU, OfU en geregeld op DUB UU.

Zaaien in 2017, oogsten in 2018

Wij organiseerden in 2017 vier ontmoetingen. Kern: een Utrechtse kwestie. Idee: deze genodigden kennen elkaar niet of onvoldoende, en samen weten ze vast meer oplossingen. Of een richting daarheen. Welke vier kwesties stonden centraal? 1. Huisvesting van de creatieve sector. 2. Beter bewegen voor iedereen in de gezonde stad. 3. Arbeidsparticipatie, wijken en aansluiting mbo- arbeidsmarkt. 4. Bestuurscultuur en de noodzaak van een heldere visie van stadsbestuur, bedrijven, onderwijsinstellingen op de gewenste richting van de ontwikkelingen in stad en regio Utrecht.
Wij gaan in 2018 verder op al deze terreinen. Eén van de eerste nieuwe acties: verdere verdieping van de Brede Welvaartsindicator, een coproductie van Universiteit Utrecht en Rabobank Nederland.
Utrecht Development Board  |  www.utrechtdb.nl