April 2019

Verbinden en bewegen

"Het komt erop aan dat we elkaar helpen verbinden". Dit zei burgemeester Jan van Zanen in Buitenhof na het schietincident op het 24 oktoberplein. Ook wij zijn diep geschokt door deze aangrijpende gebeurtenis. En het sterkt ons tegelijkertijd om onze missie 'verbinden' voort te zetten. De Utrecht Development Board werkt aan een programma rondom bewegen en verbinden.
Foto Juri Hiensch
Gelukkige, geschokte, geweldige stad

Op maandagochtend 18 maart stond Cor Jansen klaar met een juichcolumn voor onze website UtrechtDB over 'de gelukkige stad'. Toen werd de dag opeens gitzwart. In een handomdraai, zo schrijft hij een week later, veranderde zijn 'gelukkige' stad in een 'geschokte' stad. Er groeide aan de zwarte dag daarna een huilende gouden rand, met geweldige hulpverleners, een stille tocht, een bloemenzee en steun uit alle hoeken. Zo richtte Utrecht zich op, in al zijn verscheidenheid: "een 'geweldige' stad". "United we stand".
Lees meer

Foto Juri Hiensch

Elkaars gezichten en ogen zien

Meer inwoners, meer kantoren, meer huizen, meer verkeer. Waar blijft ruimte voor ontmoeten in Utrecht? Hoe verbinden we nieuw en oud in een gezonde stad? De zoektocht naar de bewegende mens duikt overal op. UtrechtDB inventariseert berichten uit de stad rondom sport. Wij spraken met liefhebbers van skaten, dance en de halfpipe. En hoe staat het met gewoon bewegen, lopen over de stoep, ruimte voor te voet gaan? Belangrijk is gezondheid en op straat elkaars gezichten en ogen zien. Onze visie komt voor de zomer naar buiten.

Columns

Cartesiusdriehoek,
het bouwplan (bron: NS)

Gangmakers voor gezond Utrecht

De Utrechtse verhalen liggen voor het oprapen. Grote, zoals de Kanaalzone en de Cartesius-driehoek. Of de komst van de Vuelta. Kees Rutten somt initiatieven op die de pers halen. Hij zegt ook te letten op kleine verhalen, waar afgestudeerden van vmbo, mbo, hbo en ander beroepsonderwijs excelleren. "Het vertellen van die soms verborgen verhalen is cruciaal voor de stedelijke ziel en gezondheid. Zeker voor een stad die hard groeit".
Lees meer
In TivoliVredenburg.
Foto Juri Hiensch

Eigen opera, orkest, culture factory

Utrecht lijkt niet te beseffen groot te worden. Cultureel is het een rijk voorziene stad, maar we moeten stimuleren dat cultuur zich afspeelt tussen de mensen, op straat en in vrije plekken. Steven de Waal gooit een steen in de vijver. Utrecht moet "een eigen operagezelschap claimen, een eigen orkest opzetten. En vooroplopend, de eerste 'urban culture factory' vestigen".
Lees meer
Kyteman in TivoliVredenburg.
Foto Ramon Mosterd

Anarchie in Zeist

De vloeren in het leegstaande kantoorgebouw zijn te dun. Wie hier woningen van gaat maken, weet dat de bewoners last van elkaar krijgen. Toch doorzetten, want het gaat om een noodgreep. Rien Nagel vraagt: mag dat? Ander geval: geen ruimte in Utrecht voor creatief talent, maar wel in Zeist. Ook hier de vraag of dat wel kan. Conclusie: ja, Utrecht en omgeving zijn gebaat bij talentvolle mensen, met originaliteit en denkkracht. Ook als daarvoor enige anarchie nodig is.
Lees meer
Jaarbeurs.
Foto Jurjen Drenth

Utrecht mag eisen stellen

De universiteit wil met docenten en studenten meer maatschappelijke problemen oplossen in Utrecht en regio. Dat kunnen we van het bedrijfsleven ook vragen, zegt Trude Maas. "Wilt u zich hier vestigen, en daarmee de huizenprijzen nog verder opdrijven? Daar moet dan wel iets tegenover staan. Laat ons svp eerst weten wat u voor de stad betekenen kunt."
Lees meer
Bron: RTV Utrecht

Bewegen in de stad van de Vuelta

De Vuelta komt naar Utrecht. Gaat dat echt de zoevende e-bikers in beweging brengen? Neemt de jeugd in bepaalde wijken de fiets in plaats van de scooter? Als we denken dat topsport leidt tot gezond en ruim bewegen in onze straten, valt er nog heel wat te winnen. Trude Maas ziet een mooie taak voor het Vuelta-projectteam. Meer bewegende, fietsende burgers vormen voor de Vuelta wellicht een kleine bijvangst. Maar voor de stad is dit "misschien wel het beste excuus om deze topsport te omhelzen."
Lees meer
Handgemaakte fietsen
bij Republic Dutch.
Foto Juri Hiensch

Bedrijven: open de deuren!

De arbeidsmarkt blijft voor de aankomend student vaak schimmig. Wie een studierichting of opleiding kiest, zou tegelijkertijd bedrijven moeten bezoeken. Zodat je een beeld krijgt van wat je kunt gaan doen na je opleiding. Open dagen voor mbo, hogeschool, universiteit? Dan ook open deuren bij het Utrechts bedrijfsleven. Nu bedrijven klagen over gebrek aan vakmensen, kunnen zij hun best doen om te tonen wie ze nodig hebben. Trude Maas noemt dit "geen ei van Columbus, maar wel een kans dat jongeren bewuster kiezen".
Lees meer

Nieuwe leden

Nicoline Meijer

Nicoline Meijer is directeur Marketing & Communicatie bij ROC Midden Nederland. Een van haar opdrachten is het roc meer te verbinden met de regio. Zij wil de relevantie van het mbo zichtbaar maken en samen bouwen aan een gezonde toekomst waarin iedereen meedoet.

Jan Willem Steunenberg

Jan Willem Steunenberg is ondernemer en eigenaar van sensorische marktonderzoeksbureaus in Utrecht en Ede. Sinds 2001 woont hij in Leidsche Rijn. Daar initieerde hij grote publieksevenementen; onder meer het Drakenbootfestival, Strand Kookt en Festival Strand.

Meedenkend en verbindend

De Utrecht Development Board maakt dankbaar gebruik van meedenkend secretaris Elif Borucu en haar steunpilaar Manon Nederstigt. Marjolijn Bramer schoot ons de afgelopen maanden te hulp tijdens verlof van Elif Borucu. Tot ons grote genoegen leent de gemeente Utrecht hen (en daarmee hun netwerk) uit aan ons voor een paar uur per maand. Ook dat is verbinden.

OfU en DUB UU

De columns van voorzitter Trude Maas staan, soms in wat aangepaste vorm, ook hier:

OfU
OfU (2)
DUB UU Opinie

Foto Ramon Mosterd

Volg onze visie

Elke veertien dagen (behalve in juli en augustus) verschijnt een nieuwe vondst of inzicht in een column van de UtrechtDB-leden. Zij onthullen in hun column vaak wat achter de schermen borrelt om de stad nóg beter en gezonder te maken. Waar het nodig is de UtrechtDB-missie te realiseren: verbinden, versnellen, verzilveren. Wilt u op onze relatielijst voor alerts? Klik hier.

Blik op 2019

De Utrecht Development Board bestaat in 2019 tien jaar. Tijd om te zien wat veertien mensen voor elkaar kregen met elk een groot netwerk en een hart voor de stad Utrecht. Dankzij onze persoonlijke, belangeloze inzet realiseren we (vaak achter de schermen) ons motto verbinden- versnellen - verzilveren. Altijd voorop in denken, zien en bijeenbrengen, waar anderen de knoop (nog) niet konden ontwarren.

Onze Meetlat langs het gemeentelijk beleid

Speerpunt 1: Combineren van sociale ontwikkeling met de voortgaande fysieke ontwikkeling.

Speerpunt 2: Inzetten op de kracht en stijl van de stad.

Speerpunt 3: Bouw aan een verhaal bij de groei tot grote stad. Bouw aan een wereldwijd begrijpelijke reputatie. Bouw aan een identiteit die er voor bewoners toe doet.

Lees meer (pdf)

Utrecht Development Board  |  www.utrechtdb.nl