Column Michiel Bodt

Elke dag de wijk een stukje mooier of groener

Bij de slogan ‘niet lullen maar poetsen’ moet u waarschijnlijk denken aan Rotterdam. Opgestroopte mouwen en samen bouwen aan de havenstad! Als echte Utrechter moet ik toegeven dat dit gezegde werkelijk past bij de tweede stad van Nederland.
Maar ook Utrecht laat zien dat doen loont. De Utrechter is net zoals de Rotterdammer heel goed in staat om zelf het heft in hand te nemen. En aan de slag te gaan om zijn en haar Domstad nog een stukje mooier te maken.

Buurtvader voorbeeldfunctie

Met kippenvel en vol bewondering heb ik twee weken geleden ademloos geluisterd naar het verhaal van zes ‘stadsmakers’ uit de wijk Kanaleneiland. De mannen (we noemen ze vaak ‘buurtvaders’) kwamen vertellen hoe trots ze zijn op hun wijk en wat zij als (sommige fulltime) vrijwilliger allemaal bijdragen aan een positief leefklimaat in hun wijk. Voorbeeld van burgerschap, zoals zij samen met lokale winkeliers, gebedshuizen, onderwijsinstellingen, instanties en veiligheidsdiensten werken aan een prettige, rustige en schone wijk.

Door hun aanwezigheid op straat, door hun kennis over wat er speelt in de wijk, door hun netwerk en bovenal door hun tomeloze inzet hebben ze Kanaleneiland echt op de kaart gezet.
Werken, wonen, recreëren, het kan er allemaal en samen met de bewoners maken ze elke dag de wijk weer een stukje mooier. De trots spatte er vanaf en er was geen beleidsregel aan te pas gekomen, deze burgers zijn het gewoon gaan doen!

Reststoffen verwerken

De stadsmakers in Kanaleneiland, maar ook Overvecht en Zuilen tonen dat je op sociaal vlak enorme impact kan maken door zelf aan de slag te gaan in jouw wijk. Zo laten de mensen van De Clique zien dat de circulaire economie heel tastbaar en concreet vormgegeven kan worden in je eigen stad.

De Clique begon in coronatijd organische reststromen van horecazaken te verwerken tot circulair-culinaire producten. Die komen weer op het menu van diezelfde horecazaken. Misschien kent u de oesterzwambal geproduceerd op koffiedik.

De Clique als innovator

Maar De Clique gaat verder. Met hun karakteristieke grondstoffenwagens halen ze bijvoorbeeld ook sinaasappelschillen en snijresten gescheiden op. Daar worden respectievelijk heerlijke foccacia’s en theeën van gemaakt. De mensen van De Clique stropen dagelijks hun mouwen op om wat vroeger waardeloos was, nieuwe waarde te geven en zo circulaire grondstofketens te bouwen.
Niks gepraat, gewoon ophalen die handel en innovatief nieuwe producten maken. Samen maken zij de stad elke dag een stukje groener. Het goede nieuws is dat De Clique groeiambities heeft en daarmee heel Nederland een stukje duurzamer kan maken. Toch weer een mooi Utrechts voorbeeld.

Experimenteer sociaal of groen, samen doen!

Of het nu gaat om de sociale vraagstukken waar de stadsmakers mee bezig zijn, of de duurzaamheidsthema’s die De Clique oppakt. Het zijn voorbeelden waarbij mensen de handschoen oppakken en zelf aan de slag gaan om onze stad een stukje leefzamer, duurzamer, mooier en schoner te maken. Dit soort voorbeelden hebben we meer nodig! Daarom roep ik de gemeente ook op om zo veel mogelijk ‘beleidsvrije ruimte’ (sorry voor het jargon) te creëren waarin mensen kunnen experimenteren.

Iedereen die wil hard nodig

Geef de Utrechter de ruimte om zelf te werken aan zijn of haar straat, wijk of stad. Het kan gaan om organisatie van evenementen, vergroening van je straat of het opzetten van nieuwe duurzame businessmodellen. Zolang je het initiatief (en daarmee ook de trots) aan de Utrechter geeft, zal je zien dat dat heel veel Utrechters willen meehelpen aan de stad van de toekomst.
De opgaves in Utrecht zijn groot, of het nu gaat om woningbouw, leefbaarheid, gezondheid of duurzaamheid. We hebben iedereen nodig die wil helpen bouwen!

Michiel Bodt
Lid Utrecht Development Board

 

Elke dag de wijk een stukje mooier of groener]

> Aanmelden nieuwsbrief



» » Elke dag de wijk een stukje mooier of groener

Utrecht
Jeroen HermkensRien Nagel, Kees Rutten en Monique Mourits INTERVIEW

"Constructief, maar wel kritisch"

De kracht van de Utrecht Development Board? Drie leden geven een eenstemmig antwoord: de eigen koers los van de politiek, zoekend naar gesprek met de stad en de buurt. Kortom: allereerst in contact met de basis en niet met reguliere machtsfactoren.

> Lees het hele interview