Column Trude Maas

De Raad van Strate toetst lokaal of plannen uitvoerbaar zijn

De politieke kaarten zijn landelijk opnieuw geschud. En we zien weer eens dat Utrecht niet de ‘gemiddelde’ vakjes rood maakte.
We willen ook niet gemiddeld zijn, maar -zoals dat tegenwoordig heet- ‘excelleren’. Bovenaan de lijstjes staan. Liefst de positieve.

Op de negatieve lijstjes lopen we keurig in de pas met andere grote steden. Woningnood, toenemende ongelijkheid in het onderwijs, ondermijnende criminaliteit, haperende energietransitie, tekort aan mensen in de praktische beroepen, en nog zo wat. Items waarop de landelijke politiek vast snel belangrijke stappen zal zetten. Zodat we lokaal ‘door kunnen pakken’.

Uitvoering van beleid

In het zoeken naar het juiste evenwicht tussen afstand en nabijheid bij de uitvoering van gemeentelijk beleid lopen we zeker niet achterop.
Zou ons lokaal ook zoiets als een toeslagenaffaire kunnen overkomen? Hebben we in Utrecht wel meer aandacht voor de implementatie van regels en beleid? Voor de menselijke maat? Voor de controlerende taak van de raad? Zitten er goede mensen aan de telefoon als we iets niet snappen? Hoe je dat aanpakt is best een puzzel.

Ondernemersinitiatief

We kennen op steeds meer plekken het fenomeen buurtconciërge of wijkmanager. Soms op initiatief van lokale ondernemers, zoals Puur Oost, of in de Merwedekanaalzone. Heel interessant natuurlijk dat OfU, het Ondernemersfonds Utrecht, dit mogelijk maakt.
Op andere plekken heeft de gemeente het initiatief genomen. Iemand benoemd die dicht bij de bewoners staat. Een tussenpersoon die aan verbinding werkt. Een groot succes in Lombok. Ook in Overvecht en elders werkt het goed.

Clou: vertrouwen

Weten we wat beter werkt? Met of juist zonder de ambtelijke pet? Bij welke onderwerpen? Wat is de optimale schaal voor zo’n aanpak? Over welke competenties moeten die mensen beschikken? Dat zal ook nog wel eens per wijk kunnen verschillen. Vertrouwen lijkt de clou te zijn. Vertrouwen in elkaar en in de overheid. Met vertrouwen in de bespreekbaarheid van problemen. En respect voor de mening van een ander.

Covid-omgangsvormen

Dat veronderstelt vaardigheden bij de burgers. Maar ook en vooral bij de overheid, die is er immers voor ons, en niet omgekeerd.
Het vereist ook iets van omgangsvormen. Waar we nu overigens wel noodgedwongen  op oefenen: even opzij gaan als er iemand anders aankomt, want….. Covid.
Het zou wel mooi zijn als we die omgangsvormen in ere houden wanneer we allemaal straks ingeënt zijn. Want respect vragen/eisen begint natuurlijk bij respect geven. En je ook in de ander kunnen verplaatsen.

Vraag het de buren

Laten we eraan werken dat Utrecht in positieve lijstjes hoog scoort op ‘Bejegening door de overheid’. Dat betekent dat zij gevoel heeft voor de manier waarop zij besluiten neemt, en de uitwerking overziet.
Dus hier nooit meer YouTube uitleg voor stemmen per post. Dat hoeft ook niet als we weten dat we gewoon de buren kunnen vragen of zij het snappen.

Het vriendelijke loket

Voor dingen die mensen nodig hebben bestaat dan ook nog gewoon een loket, met een vriendelijke ambtenaar erachter. Geen eindeloze doorkies-programma’s, maar echte mensen aan de telefoon. Dat schept vertrouwen.
Leuk voorbeeld is ‘Nick van de gemeente’, het initiatievenfonds waar kinderen ideeën voor hun buurt kunnen melden via WhatsApp.

Raad van Strate

In Den Haag toetst de Raad van State wetsontwerpen op juridische kanten en uitvoerbaarheid. We weten inmiddels dat dat stukken beter moet. Veel praktischer.

Laten we in Utrecht de eerste zijn die plannen toetst met een Raad van Strate. Wie gaat het beleid uitvoeren, en wie gaat de effecten ervaren. Hoe kijken die er tegenaan? Vraag de professionals of ze straks hun werk beter kunnen doen. Begrijpen burgers echt wat er anders wordt? En weten zij waar ze straks met hun vragen terecht kunnen? En wie op basis van de praktijkervaring eventueel noodzakelijke wijzigingen zal aanbrengen?

Leuk onderwerp voor de lokale verkiezingen van volgend jaar.


Trude Maas

Voorzitter Utrecht Development Board

De Utrechtse Raad van Strate]

> Aanmelden nieuwsbrief



» » De Utrechtse Raad van Strate

Utrecht
Jeroen HermkensJeroen Hermkens INTERVIEW

"Utrecht kan van kunstenaars profiteren"

"Had iemand ooit van Bilbao gehoord zonder het Guggenheim museum?" Jeroen Hermkens, beeldend kunstenaar en UDB-lid, pleit voor meer zichtbare kunst en cultuur in Utrecht. "We snakken naar schoonheid" zegt hij. En hij ziet dat grote culturele projecten een verrassende invloed hebben. "De bouw van het Antwerps Museum MAS heeft in korte tijd een verpauperde wijk een ander imago gegeven".

> Lees het hele interview