November 2023

Samen stroom­schaarste te lijf

Bedrijven- en kantorengebieden, van Lage Weide tot Rijnsweerd, bieden de ideale kans om schaarste te lijf te gaan. Samen zoeken naar slim delen van elektriciteit bijvoorbeeld, ineens actueel omdat het stroomnet vol zit. Ondernemers zullen de koppen bij elkaar moeten steken; je kunt niet op de overheid wachten. ’Zelfregulering’ klinkt geweldig. Toch moet ook de gemeente aan de bak: druk uitoefenen, belemmerende regels aanpassen en dus faciliteren. En kijk op die weg ook naar de unieke steun aan ‘samenwerken’ die het Ondernemersfonds Utrecht biedt. Uniek voor Nederland, kansen voor Utrecht.

UtrechtDB-columnisten

In deze najaars-Nieuwsbrief onze recente columns, bij toerbeurt geschreven door UtrechtDB-leden. Plus kennismaking met Bouchra Dibi, nieuw lid. En impressies van drie vertrekkende leden. Ook: nagenieten van het gesproken verslag van Atta de Tolk bij onze discussie over de Utrechtse Onderwijs Agenda. Waar iedereen het eens was: elke valse start van een kind is er één teveel. Een bijeenkomst die leidde tot de verzuchting ‘trots op Utrecht’. Trots bleek in onze columns ook op andere vlakken: de app Feelee ter motivatie van jongeren, de inzet van het Utrechtse onderwijs om het personeelstekort gezamenlijk aan te pakken. Maar een stap harder lopen blijkt ook nodig. Schakel scholieren en studenten in om mee te denken en te bouwen aan de stad. En stimuleer lopen, spelen, kortom: Utrecht, beweeg!

Columns van UtrechtDB-leden

Foto: Jurjen Drenth

Schaarste oplossen: kom uit je hok en spring over het hek

Schaarste. Of het nu gaat om personeel, of om elektriciteit: Utrecht beleeft een periode van tekorten op allerlei vlak. Wees slim, kijk om je heen. Wat kan de ondernemer doen samen met de buren? Hoe motiveer je nieuwe onderwijskrachten? Trude Maas pleit voor samenwerking. ‘Je kunt de dingen niet blijven doen zoals we dat nu eenmaal altijd al gewend waren’. (31oktober 2023)

Lees meer

Foto: Joris Louwes

Trots wa dâchie wat?

Jop Bertels is trots op de kracht van het sociaal weefsel in Utrecht. Hij noemt voorbeelden van samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid die hij onlangs in de stad meemaakte. ‘In Utrecht hebben we niet alleen oog voor onze eigen leefwereld en laten zien dat we het samen doen’. (19 oktober 2023)

Lees meer

Foto: Utrecht Marketing

Minder drempels, meer bewegen

Petra Pluimers ziet dat jong en oud in Nederland minder beweegt. Hoe komt het? Sporten en bewegen kan te duur zijn. Kansenongelijkheid? Ja zeker! Maak alle facetten van het sport- en beweegdomein goedkoper. Investeer in sport en beweegaanbieders, begeleid, help, stimuleer en activeer. En zorg dat stoep, straat en park uitnodigen tot lopen, fietsen, spelen. (10 oktober 2023)

Lees meer

Foto: Stijn Doors

App Feelee voor betere weerbaarheid jongeren

De app Feelee kreeg 15 duizend euro van de VriendenLoterij en wordt nu in Utrecht-Oost en Overvecht door jongeren getest. Een voorbeeld van de zoektocht van Sportcampus Traiectum naar nieuwe vondsten, zodat jong en oud beter en gezonder presteren. Innovaties voor topsport, maar ook voor breedtesport en gewoon bewegen, schrijft Niek Amelink. (27 september 2023)

Lees meer

Foto: Juri Hiensch

Ons rode potlood

In november gebruiken we het rode potlood om een keuze te maken voor het landsbestuur. Een keuze met gevolgen voor het Utrechtse. Bijvoorbeeld voor de nu actuele Utrechtse Onderwijs Agenda die werkt aan een brede ontwikkeling van kinderen, beginnend in kinderopvang en voorschoolse educatie. Stemadvies van Trude Maas: ‘Gebruik als test de politieke visie op de nul- tot vierjarigen’. (12 september 2023)

Lees meer

Foto: Jurjen Drenth

Utrecht, stad voor of met studenten?

De stad is de beste leerplaats voor de student op weg naar zijn of haar toekomst. Maar andersom: vraagt de stad genoeg aan die betrokken, intelligente studenten? Zij kunnen meedenken met de problemen en ambities van Utrecht. Goede voorbeelden zijn er. Steven de Waal juicht die toe en hij pleit voor méér. (29 augustus 2023)

Lees meer

Hoe wij werken

Bekijk de video "Wij zijn de Utrecht Development Board"

De standaard werkwijze van UtrechtDB zoekt naar de stem en ervaring van de burgers zelf.

Wij nodigen verschillende belanghebbenden uit om een thema scherper te krijgen en zicht op de aanpak ervan te verbeteren. In verschillende sessies brengen we mensen bij elkaar die allemaal een stukje van de oplossingen in handen hebben. Ze leren elkaar kennen, ze pakken soms meteen dingen op. Waar niet, gaan we verder met verbinden door ad hoc bijeenkomsten te organiseren.

Foto Ramon Mosterd

Volg onze visie

Elke veertien dagen (behalve in juli en augustus) verschijnt een nieuwe vondst of inzicht in een column van de UtrechtDB-leden. Zij onthullen in hun column vaak wat achter de schermen borrelt om de stad nóg beter en gezonder te maken. Waar het nodig is de UtrechtDB-missie te realiseren: verbinden, versnellen, verzilveren. Wilt u op onze relatielijst voor alerts? Klik hier.

Eenderde raadsperiode achter de rug

Met eenderde raadsperiode 2022 –2026 achter de rug blijft het nuttig onze Meetlat (pdf) te lezen met het noodzakelijke ‘hoe’ en ‘wat’ voor Utrecht in de komende krappe 30 maanden. Met deze focus laten raadsleden en wethouders zich wellicht minder ondersneeuwen door de energievretende ‘hype of the day’.

Wissels bij UtrechtDB

We spreken Rien Nagel, Kees Rutten en Monique Mourits. In dit jaar 2023 besloten ze, los van elkaar, dat het tijd werd de Utrecht Development Board te verlaten. Rien Nagel na bijna 15 jaar, Kees Rutten na zes jaar en Monique Mourits na vier jaar.  De kracht van de Utrecht Development Board? Eenstemmig: ‘Het cement van de stad versterken, met eigen koers, los van de politiek’. Lees hier het interview.

Nieuwkomer bij UtrechtDB is Bouchra Dibi, directeur van Stichting Krachtwijken: ‘Er is nog een hoop werk te doen als het gaat om de verbindingen tot stand te brengen tussen bewoners in onze Utrechtse krachtwijken en organisaties. Daar schuilt enorm veel talent en veerkracht. Maar dat wordt niet altijd gezien. Ik zet mij daarom graag in om vanuit de Utrecht Development Board deze verbindingen tot stand te brengen!’

Onze Open Brieven: over Ruimte en over Bewegen

Illustratie: Jeroen Hermkens

Hoe en waar wonen Utrechtse verpleegkundigen, monteurs en politieagenten? Waar komen kansen voor lopen, fietsen, openbaar vervoer nu het kabinet miljarden aan Utrecht belooft voor onder andere een nieuwe Merwedelijn? Kijk naar een blik in onze Open Brief Ruimte (pdf). En onze eerdere Open Brief Bewegen (pdf)

Utrecht Development Board | www.utrechtdb.nl | info@utrechtdb.nl
-