Mei 2022
Foto: Jan Jenner

Benut mogelijkheden, kijk niet weg

Wij burgers mogen niet wegkijken van groeiende (jeugd)criminaliteit en handel in verdovende middelen. Wat te doen? Talloze mogelijkheden kunnen we benutten: stageplaatsen, conciërges terug op school, de kracht van vrijwilligers, inzet van sport. Met het accent in de buurt, in de wijk. Op die schaal moeten oplossingen gevonden worden. In deze voorjaars-Nieuwsbrief ook daarover onze recente columns, bij toerbeurt geschreven door UtrechtDB-leden.

UtrechtDB-columnisten

Onze columnisten vragen om doorzettingsvermogen op zwakke plekken van de stad, terwijl ze beseffen dat de oorlog in Oekraïne het gewone leven overschaduwt. Voorkóm achterblijvers. Lerarentekort opheffen, inzet van vrijwilligers stimuleren, doorbreking van hokjesgeest. Vakmanschap en wetenschap moeten arm-in-arm gaan lopen. Met de grote vraag: hoe sterk staat Utrecht nu het rijk gemeentes steeds meer taken geeft zonder budget erbij. Koester de lokale democratie!

Columns van UtrechtDB-leden

Foto: Taal Doet Meer

Eén wethouder voor jeugdzorg, onderwijs en gelijke kansen

Een stad met cohesie en buur(t)schap. Trots op haar professionals en vrijwilligers. Utrecht wil zo’n stad zijn. Kees Rutten roept op tot doorbreking van de hokjesgeest. In woord en daad, tot en met: ‘één wethouder voor jeugdzorg, onderwijs en gelijke kansen’. (3 mei 2022)

Lees meer

Foto: ROC Midden Nederland op Skills The Finals

Utrechts groeifonds voor talent gevraagd

Maak van Utrecht een stad van wetenschap én vakmanschap door jongeren gelijke kansen te bieden. Een groeifonds voor talent is nodig, zegt Nicoline Meijer. Betrek jongeren structureel bij alle stedelijke agenda's, en stel opnieuw een mbo-wethouder aan. (19 april 2022).

Lees meer
Foto: Taal Doet Meer

Wie geef jij vleugels?

Dat Utrecht een sociale stad is, zagen we al tijdens de corona-lockdowns. Nu een grote groep Oekraïners naar Nederland komt, is Lineke Maat opnieuw trots. Iedere Utrechter kan bijdragen aan de sociale stad, schrijft ze. Suggesties: adoptie per bedrijf van voorleesuren in de Bieb. Taal-mentorschap via Taal Doet Meer. (5 april 2022)

Lees meer
Illustratie: Frame Order

Eerst infrastructuur, dan huizen

Gemeentes zijn een soort afdeling van Den Haag geworden. Steeds meer taken, zonder extra geld. Dat kan ook gebeuren nu ‘bouwen’ bovenaan lijstjes staat voor Utrecht, stelt Trude Maas. Pleidooi bij de minister: ‘Eerst nadenken over duurzame infrastructuur, dan huizen’. Zie ook onze Open Brief over Regeringscommissaris Wonen. (24 maart 2022)

Lees meer
Foto: KSU

Eva uit Rusland woont in Utrecht

Wat in Oekraïne gebeurt, schuift eigen problemen en uitdagingen opzij. Toch blijft Tjeerd de Jong pleiten voor leraren in Utrecht en verbetering van hun werkomstandigheden. Omdat onderwijs in de vrije wereld de basis legt van onze democratische rechtsstaat. (15 maart 2022)

Lees meer

De lef van Russische burgemeesters

Een oorlogsdrama in de Oekraïne, juist nu we ons ontworstelen aan het juk van Covid. Cor Jansen ziet een lichtpuntje: de brief aan Poetin waarin 100 Russische burgemeesters de inval veroordelen. Jansen prijst de raadsverkiezingen in Utrecht, met liefst twintig partijen. (1 maart 2022)

Lees meer

Hoe wij werken

Bekijk de video "Wij zijn de Utrecht Development Board"

De inmiddels standaard geworden werkwijze van UtrechtDB zoekt naar de stem en ervaring van de burgers zelf.
Wij nodigen verschillende belanghebbenden uit om een thema scherper te krijgen en zicht op de aanpak ervan te verbeteren. In verschillende sessies brengen we mensen bij elkaar die allemaal een stukje van de oplossingen in handen hebben. Ze leren elkaar kennen, ze pakken soms meteen dingen op. Waar niet, gaan we verder met verbinden door ad hoc bijeenkomsten te organiseren.

Foto Ramon Mosterd

Volg onze visie

Elke veertien dagen (behalve in juli en augustus) verschijnt een nieuwe vondst of inzicht in een column van de UtrechtDB-leden. Zij onthullen in hun column vaak wat achter de schermen borrelt om de stad nóg beter en gezonder te maken. Waar het nodig is de UtrechtDB-missie te realiseren: verbinden, versnellen, verzilveren. Wilt u op onze relatielijst voor alerts? Klik hier.

Houvastje voor de nieuwe raadsleden

Met onze Meetlat bieden wij de Utrechtse politieke partijen een handreiking bij de start van hun nieuwe raadsperiode. Lees in onze Meetlat (pdf) in enkele punten het noodzakelijke ‘hoe’ en ‘wat’ voor Utrecht tussen 2022 en 2026. Met deze focus laten de nieuwe raadsleden en wethouders zich wellicht minder ondersneeuwen door de energie vretende ‘hype of the day’.

'Wooncommissaris? Zo gek nog niet'.

Illustratie: Jeroen Hermkens

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en Wonen en minister Mark Harbers van Infrastructuur hebben wij willen aansporen met onze Open Brief Ruimte (pdf). Daarin: een Regeringscommissaris Voor Wonen, die Utrecht als pilot inzet. De vastgoedwereld blijkt nieuwsgierig. In het vastgoedvakblad PropertyNL interview van hoofdredacteur Wabe van Enk met Trude Maas: ‘Jongeren vluchten naar Houten, terwijl pensionado’s de overhand krijgen in de stad. Probeer meer in te spelen op diversificatie’. Vastgoedexpert Ruud de Wit in Vastgoedmarkt: ‘Om de noodzakelijke woningen te realiseren in de komende dertig jaar en onze samenleving leefbaar te houden, is een politiek overschrijdende structuur nodig die verder reikt dan een ministerschap van pakweg drie, vier jaar. De gedachte aan een Wooncommissaris is dus zo gek niet.’

Utrecht Development Board | www.utrechtdb.nl | info@utrechtdb.nl